Gündem

'Organize Sanayi Bölgesi büyüyor, Küçük Sanayi Sitesi yeni bir alana kavuşuyor'

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Haziran ayı olağan toplantısı pandemi sebebiyle video konferans yöntemiyle online olarak gerçekleştirildi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Haziran ayı olağan toplantısı pandemi sebebiyle video konferans yöntemiyle online olarak gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Yani Organize Sanayi’nin daha Çan tarafında kalan 350 dönüm mevcut Organize Sanayi Bölgesinin genişleme alanında hemen yanında da 350 dönüm yaklaşık Küçük Sanayi Sitesinin yeni alanı olarak şehrimize kavuşturmuş olduk. Bizim ticaret sitesi talebimizden geri çekildik. Dolayısıyla şehrimize yine hizmette bulunduk. Hem Organize Sanayi Bölgesi büyüyor hem de Küçük Sanayi Sitesi yeni bir alana kavuşuyor” diye belirtti.
 
Toplantının açılış konuşmasını Meclis Başkanı Osman Okyay yaptı. Okyay, yaptığı konuşmada, gündemdeki konulara değindi. “1915 Çanakkale Köprüsünün devreye girmesi ve Çanakkale Havalimanın yurt içi sefer sayısının arttırılması ve yurt dışı bağlantılı uçuşlara açılması büyük önem taşıyor” diyen Okyay, “Kentimizin kültürel zenginliklerinin uluslararası platformlarda tanıtımının yapılması için Meclisimizin çabalarını sizlerin huzurunda bir kez daha takdir ediyorum” dedi.
 
Ardından Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu değerlendirmelerini paylaştı. Semizoğlu, Yeni bir Nefes Kredisi Projesi hakkında, “Gerçekten ihtiyaç sahibi üyelerimizin yararlanması için faizlerinin mevduat faizinden bir tık yüksek tutulması, kamuya borçların dikkate alınmaması gibi kredi koşullarının değiştirilmesi ile ilgili taleplerimizi de TOBB’ne iletmiştik. Kısmen dikkate alındı. Çünkü sübvanse edilen faiz oranı düşük olduğu zaman gerçekten kredibilitesi yüksek olan üyemiz bunu alıyor ve mevduata yatırıyorlar. Bankacılar da işini yapmış oluyor. Matematiksel olarak TOBB’da işini yapmış oluyor. Gerçekten nefes kredisi gerçek ihtiyaç sahibine ulaşmıyordu. Bu konuda taleplerimiz kısmen dikkate alındı. Son kredide 2020 cirosunun 2019’a göre % 25 düşük üyelerimiz yararlanabilecek ve brüt faiz oranı 17,50 olacak. Yine amacımıza kısmen ulaşamamış olduk ama 17,50’de çok kötü bir faiz değil. Cirosu 1 milyon TL altında olanlar azami 50.000 TL, 1-10 milyon TL arasında olanlar azami 200.000 TL kredi kullanabilecekler. Oda olarak biraz önce Yönetim Kurulu kararı alarak bütçemizin elverdiği miktar ve TOBB tarafından aktarılacak meblağ ile üyelerimiz için 10 milyon TL bir kaynak yaratmış olduk. Yani şu anlama geliyor 200.000 TL kullanabilecek üyelerimiz için 50 üye, 50.000 TL kullanabilecek üyelerimiz için 200 üye inşallah faydalanacak üyelerimize nefes olur, işlerinde kolaylıklar sağlar” diye konuştu.
 
“ÇANAKKALE TİCARETİNE NASIL BİR FAYDASI OLACAĞINA O GÜN İDRAK ETTİM”
1915 Çanakkale Köprüsü inşaatını ziyareti sonrasındaki gözlemlerini paylaşan Semizoğlu, “İnanılmaz bir proje. Şunu anlayamıyorum köprü yapılıyor; bu köprünün yapılış şekli maliyet ve finansı konusunda konuşmaması gereken tek halk Çanakkale halkıdır. Çünkü 84 milyonun vergileri ile bu köprü yapılıyor ve bu köprü Çanakkale’ye yapılıyor. Çanakkale’nin sütü 10-15 dakikada karşıya geçecek, Çanakkale’nin domatesi 10 dakikada, Yunanistan’ın nüfusunun 1,5 katı büyüklüğünde metropolümüz İstanbul’a ulaşmak için 10 dakikada karşıya geçecek. Elması, balığı karşıya geçecek. Çünkü ben Yönetim Kurulu Başkanı olarak bunların her biriyle tek tek muhatap oluyorum. Sütçü arıyor benim sütüm kalmıyor. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan beni 3 defa aradı, süt arabaları burada çok bekliyor diye. Herkesin süt arabası bekliyor. Herkesin balık arabası bekliyor, herkesin sebze arabası bekliyor. O köprüyü gördükten sonra Çanakkale ticaretine nasıl bir faydası olacağına o gün idrak ettim. Onun için köprüden sonraki Çanakkale’ye herkesin ticaretini, herkesin Çanakkalemizi hazırlaması ihtiyacı olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.
 
“EN HIZLI DOLAN ORGANİZE SANAYİ ÖZELLİĞİNE SAHİP OLACAK”
“Hızlı yol alan Ezine Gıda İhtisas OSB idari binası inşaatını Sayın Valimiz İlhami Aktaş, Sayın Vekillerimiz Bülent Turan ve Jülide İskenderoğlu, Ezine Kaymakamımız Hacı Arslan Uzan ile gerçekleştirdik. Köprünün silsilesi Çanakkale Ezine Gıda İhtisas OSB’ne de ulaştı. Zaten Çanakkale Ezine Gıda İhtisas OSB tüzel kişiliğini en hızlı kazanan Organize Sanayi Bölgesi unvanına sahip” diyen Selçuk Semizoğlu, “Herhalde tahsis konusunda da en hızlı dolan organize sanayi özelliğine sahip olacak. Bildiğiniz üzere Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak ben orada da Yönetim Kurulu Üyesiyim. Şuan da %92 tahsis yapılmış durumda ve siyasilerin de belirttiği gibi hiçbir şekilde ilave, uzatım verilmeyecek. Sanayi tesislerinin ruhsat ve işlemleri için 1 yıl süreleri var. Ondan sonra da 2 yıl yatırım yapma süreleri var. Bu da istihdama Çanakkale ticaretine müthiş bir katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
 
“KÜÇÜK SANAYİ SİTESİNİN YENİ ALANI OLARAK ŞEHRİMİZE KAVUŞTURMUŞ OLDUK”
Ticaret Sitesi konusunu da toplantıya getiren Semizoğlu, “biz 5 yıl önce Ahmet Çınar Bey Vali iken bir kooperatif kurduk. Bülend Engin Bey’de Yönetim Kurulu Başkanımızdı. O zaman İlimizin Valisi, Belediye Başkanına gidip destek istedik. Milli Emlak Müdürümüze gittik böyle bir yer var bu nedir diye? Normalde devletin o yerinde gözükmüyordu bu yer. Bu yer Işıklar Köyü’nün düşük vasıflı merasıymış. Milli Emlak Müdürümüz sağ olsun bize bunun yolunu gösterdi. Düşük vasıflı mera arazisi olduğu için şu yoldan giderseniz bunu halledebilirsiniz dedi.  Daha sonra biz Belediye Başkanımızdan destek istememize rağmen Belediye Başkanımız Küçük Sanayi Sitesine aynı yeri önerdi. O yetmedi gitti Organize Sanayi Bölgesine de aynı yeri önerdi. Dolayısıyla aynı kızı isteyen tabiri caizse 3 tane damat adayı oldu. Sonra biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak şöyle bir şey yaptık; dedik ki Küçük Sanayi Sitesindeki arkadaşlar da Organize Sanayi Bölgesindeki arkadaşlar da bizim üyemiz. Madem siz herhangi biriniz istiyorsunuz biz aradan çekilelim. Biz aradan çekildik kooperatifimizi tasfiye ettik. Daha sonrası Küçük Sanayi Sitesi ve Organize Sanayi Sitesi arasında bir taksimat yapıldı. Burada da Sayın Valimiz İlhami Aktaş Başkanlığında Sayın Valimiz Başkan sen şahit ol dedi. Fahrettin Başkan, Sezai Başkan aşağı yukarı 350 dönüm yer bölüşüldü. Yani Organize Sanayi’nin daha Çan tarafında kalan 350 dönüm mevcut Organize Sanayi Bölgesinin genişleme alanında hemen yanında da 350 dönüm yaklaşık Küçük Sanayi Sitesinin yeni alanı olarak şehrimize kavuşturmuş olduk. Bizim ticaret sitesi talebimizden geri çekildik. Dolayısıyla şehrimize yine hizmette bulunduk. Hem Organize Sanayi Bölgesi büyüyor hem de Küçük Sanayi Sitesi yeni bir alana kavuşuyor” diyerek bilgilendirmede bulundu.
 
Gülçin AKIN