Gündem

'Üreticiye verilen sözler tutulsun, üretici de üretmeye devam etsin'

Geçtiğimiz günlerde Boğaz TV canlı yayınlarına katılan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, süt fiyatlarından dolayı üreticilerin yaşadıkları zorlukları dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Boğaz TV canlı yayınlarına katılan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, süt fiyatlarından dolayı üreticilerin yaşadıkları zorlukları dile getirdi. Kaya, süt tüccarlarının süt fiyatlarını düşürmeye çalıştıklarını söyleyerek, “süt tüccarları da bizim bilmediğimiz sorunlar yaşıyor olabilirler ama bu durum süt üreticisine verdikleri sözü tutmama ile çözülemez. Biz 5-6 ay önce süt üreticisi ile süt alımı yapan tüccarların antlaşmasına uyulmaya devam edilmesine, verilen sözlerin tutulmasına devam edilmesini istiyoruz. Üreticiye verilen sözler tutulsun üretici de üretmeye devam etsin” dedi.
 
Gazeteci Ogün İnal’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa katılan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, süt üreticilerinin yaşadığı en büyük sıkıntıyı gündeme getirdi. Kaya, yaptığı açıklamada, “Üreticinin girdi fiyatlarının artması ciddi bir sıkıntı yaratıyor. Üreticinin girdi fiyatları dediğimiz kalemlerinde önlenemez bir yükseliş var. Sürekli artan bu girdi fiyatlarının en önemlilerinden biride yem fiyatları. Zaten hayvan üreticisi süt üreticisi, et üreticisinin başı sürekli artan girdi fiyatları ile zaten dertteydi. Ama yine de üretici, üretmeye devam ediyordu. Yani hayvan üreticilerimiz bu zorlu durum karşısında bile hayvanlarının başında ve onlara en iyi bir şekilde bakarak en kaliteli ürünü bölgemizdeki tüccarlara satıyorlar. Bu et üretiminde de böyle süt üretiminde de böyle. Ancak şimdi özellikle süt üreticisini olumsuz etkileyen bir konu gündemde” dedi.
 
“SÜT TÜCCARI SÜT FİYATINI OLABİLDİĞİNDE DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYOR”
“Aylar öncesinden bölgemizden süt satın almak için, süt üreticilerimiz ile süt fiyatı konusunda sözlü olarak anlaşan tüccarlar var. Girdi fiyatlarındaki çok ciddi yükselişe rağmen süt üreticisi aylar öncesinden vermiş olduğu üretim miktarlarını üretme ile ilgili sözünü tutuyor” diyen Kaya, “Bundan 5-6 ay önce süt üreticisi ile süt tüccarı arasında konuşma yapılmış ve süt tüccarı denmiş ki, ‘Sütün litresini  5 TL’den alalım’. Üretici de süt tüccarının bu teklifine tamam demiş.  Tabi bu konuşmalardan sonra özellikle süt üreticisini etkileyen girdi fiyatlarında çok önemli artışlar oldu. Normalde süt üreticisi aşırı şekilde artan girdi maliyetleri nedeni ile süt tüccarları çağırıp gelin oturalım ve süt fiyatlarını bir daha konuşalım demesi gerekirken bölgemizdeki sütü toplayan tüccar arkadaşlarımız toplanmışlar, anlaşılan süt litre fiyatı miktarın üzerine fark vermesi gerekirken sütün alım fiyatını düşürme kararı almışlar. Örnek vermek gerekirse 5-6 ay önce süt üreticisi ile sütün litre fiyatını 5 liradan alınacağı konusunda anlaşma yapan süt tüccarı şimdi zaten maliyetleri özellikle de en çok kullandığı yem fiyatları ciddi derecede artan süt üreticisine sütün litresini ben 4 TL’den alacağım diyor. Yani süt tüccarı süt fiyatını olabildiğinde düşürmeye çalışıyor. Süt tüccarları fiyatı anlaştığımız miktardan ne kadar düşürebilirsem bu benim karım diyor. Ancak bundan 5-6 ay önce süt üreticisi ile süt tüccarının arasındaki süt fiyatı antlaşması sözlü olarak yapılır. Yazılı anlaşma yapanların sayısı çok çok azdır. Genelde bu antlaşmalar sözlü olarak yapılır ve yıllardan beride bu böyle yapılır” diye konuştu.
 
“ÜRETİCİYE VERİLEN SÖZLER TUTULSUN”
 Kaya, “Süt üreticisi yem fiyatlarının artması ile oluşan maliyeti ya da girdi maliyetlerinin artması ile ilgili oranı süt fiyatına eklenmesi ile ilgili bir talepleri olması gerekirken ne yazık ki aylar öncesinde süt litre alım fiyatı ile ilgili söz veren Çanakkale’de sütü toplayan süt tüccarı arkadaşlarımız, bir araya gelerek sütün alım fiyatını düşürme kararı alıyorlar. Tabi anlarda bazı sorunlar yaşamış olabilirler ancak bu yaşadıkları sorunu süt üreticisine asla ve asla yansıtmamaları gerekiyordu. Çünkü girdi maliyeti çok artan süt üreticisi artan maliyetleri süt fiyatına eklem ile ilgili bir talepte bulunmadı ve anlaştığı litre fiyatından sütünü satma sözünü tutuyor. Tekrar ediyorum süt tüccarları da bizim bilmediğimiz sorunlar yaşıyor olabilirler ama bu durum süt üreticisine verdikleri sözü tutmama ile çözülemez. Biz 5-6 ay önce süt üreticisi ile süt alımı yapan tüccarların antlaşmasına uyulmaya devam edilmesine, verilen sözlerin tutulmasına devam edilmesini istiyoruz. Üreticiye verilen sözler tutulsun üretici de üretmeye devam etsin” şeklinde belirtti.
 
“ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERİMİZİN ZARAR TESPİTLERİ YAPILDI”
Kaya, ayrıca geçtiğimiz hafta yağan yağışların ardından üreticinin etkilenmesi hakkında ise, “Öncelikle şiddetli yağmur ve dolu yağışına göre ekili tarlalarda çok çok büyük diyebileceğim zararlar yok. Bölgesel şiddetli yağmur ve dolu yağışı olmuştu. Bu yağışlar nedeni ile de tabi ki ekili tarlalarda zararlar meydana geldi. 1000 dönüm bir alanda bu zararlar meydana geldi. Şiddetli yağmur ve dolu yağışı nedeni ile ekili tarlalarda meydana gelen zararın bir bölümü hasar gören ürünlerin kendine gelmesi ile ortadan kalktı. Tabi bu yağışlardan ciddi zarar gören çiftçilerimiz de oldu. Zarar gören çiftçilerimizin zarar tespitleri yapıldı. Zarar gören tarlalarda ürünlerini, TARSİM tarım sigortası yaptıran üreticiler zararlarını hemen sigortadan aldılar” dedi.
 
“ZARARLARIN KARŞILANMASI ALAKALI DA GİRİŞİMLERİMİZE TALEPLERİMİZ OLDU”
“Ancak belirli nedenler ile tarım sigortası yaptırmayan ya da yaptıramayan ve tarlası ürünleri ciddi derecede zarar görmüş üreticiler var” diyen Kaya, şunları belirtti: “İlgililer ve konunun muhatapları da bu üreticilerimizin yanında olmalarını arzu ediyoruz. Bu yönde de zararların karşılanması ve üreticilerin üretime devam edebilmeleri ile alakalıda girişimlerimize taleplerimiz oldu. Tarım sigortası olmayan üreticilerde zarar tespitlerini yaptırdı ve Tarım il müdürlüklerine gerekli başvuruları yaptılar. Burada tek dileğimiz zarar gören üreticilerimizin zararlarının karşılanarak bu üreticilerimizin üretmeye devam etmelerinin sağlanması.”
 
Gülçin AKIN