Gündem

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Sarıçay’da inceleme başlattı  

Hem vatandaşlar tarafından hem de belediye meclisince sıkça konuşulan Sarıçay’ın durumuna Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü el alttı.

Belediye Meclis Toplantılarında Sarıçay’ın kirliliği konusu gündeme gelmesi sebebiyle, Temmuz ayında gerçekleşen toplantı öncesi Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, konuyla ilgili çevre köylere giderek araştırmalarda bulunmuş ve burada elde ettiği sonuçları toplantıda sunum olarak meclis üyelerine sunmuştu. “Sarıçay’ın kirliliğine bir damla katkımız yok” diyen Gökhan’ın açıklamaları sonrasında, geçtiğimiz gün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Sarıçay’da inceleme başlatıldığı bilgisi paylaşıldı.
 
Hem vatandaşlar tarafından hem de belediye meclisince sıkça konuşulan Sarıçay’ın durumuna Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü el alttı. Çanakkale Belediyesinin Temmuz Ayı Olağan Toplantısı’nda Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Sarıçay’ın suyunun nereden geldiği noktasında çalışmalar yaptıklarını ve baraj sonrasında bulunan köyleri iki gün boyunca gezdiklerini belirterek, sunum yapmıştı. Sunumunun ardından açıklamada bulunan Gökhan, “Diğer köylerin hatlarını toplayalım deniliyor ama bu çok zahmetli. Yapılmış fosseptikler var ve hiç olmazsa o fosseptikler fonksiyonel hale getirilmesi lazım. Zaman zaman çekilmesi lazım, o deşarj borularının kaldırılması lazım, dereye verilenlerin kesilmesi lazım ki o büyük fosseptiklerle bu çözülebilir diye düşünüyorum. Bu sunumu Valiliğimizi, İl Özel İdaremize, Çevre Müdürlüğümüze arz edeceğiz ve bunun mutlaka çözümü gerekir. 2014’ten beri bununla mücadele ediyoruz ama halen daha birileri kalkıyor Sarıçay’ın kirliliğinden bahsediyor, o bahsedenlere sunuyorum bunu. Gayet net. Bizim Sarıçay’ın kirliliğine bir damla katkımız yok. Hem yağmur sularımızın çıkışlarında kontrol ediliyor hem de arıtma tesisimizin çıktısı her an denetlenen bir sudur” ifadelerini kullanmıştı.
 
Konuyla ilgili çalışma başlattıklarını belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, şehrin ortasından geçen Sarıçay Deresi’ndeki söz konusu kirliliğin sebeplerinin araştırılması için teknik personelin görevlendirildiği belirterek, çalışmaların sonucunu da paylaştı.
 
YAĞMUR SUYU KANALLARI TESPİT EDİLDİ
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, müdürlük personeli tarafından Sarıçay Deresinde Troya Köprüsünde başlayarak Çanakkale Boğazına kadar olan bölgede gerçekleştirilen denetimlerde; Sarıçay üzerinde Troya Köprüsünden asma köprüye kadar suyun renginin yeşilimsi, asma köprüden Çanakkale Boğazına döküldüğü yere kadar olan kısımda suyun renginin kahverengiye yakın bir renk olduğu, ayrıca Sarıçay Deresine su deşarjı bulunan yağmur suyu kanalları tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.
 
ATİKHİSAR BARAJI SU TOPLAMA HAVZASI İNCELEME KOMİSYONU OLUŞTURULDU
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Su akışı olan 3 adet yağmur suyu kanalından gelen sulardan pH, KOİ, AKM, BOİ, Çözünmüş Oksijen parametrelerine bakılmak üzere Bakanlığımızdan yetkili laboratuvar ile numuneler alınmıştır. Sarıçay yüzeyinde görülen yüzer maddelerin atık karakterizasyonunun belirlenmesi için numune alınmış ve analizi yapılmak üzere laboratuvar yetkililerine teslim edilmiştir.
İlimiz merkezinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı su toplama havzasında içerisinde yer alan yerleşim birimlerinden kaynaklanan atık suların mevcut durumlarının tespiti, atık suların toplanarak havza dışına çıkarılması ve bertarafı konularının incelenmesi ve bu yönde yapılacak uygulama projeleri ve işlerin yürütülebilmesi amacıyla İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda, İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri 252. Şube Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelinin yer aldığı,  Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası inceleme komisyonu oluşturulmuştur. Komisyon, saha çalışmaları yaparak inceleme ve değerlendirme raporu hazırlayacaktır.”
 
“ANLIK ATIKSU NUMUNESİ ALDIRILMIŞTIR”
“Ayrıca, İl Müdürlüğümüz teknik personelince 09/06/2020 tarihinde Sarıçaya arıtılmış atıksularını deşarj eden Çanakkale Belediye Başkanlığı Kentsel Atıksu Arıtma Tesisinde yapılan inceleme ve denetimlerde; atıksu arıtma tesisinin faaliyette olduğu, Arıtma Tesisinin 19/01/2016-19/01/2021 tarihleri arasında geçerli olan Çevre İzin Belgesinin bulunduğu, atıksu arıtma tesisi çıkışında kurulu olan Sürekli Atıksu İzleme sisteminin çalıştığı ve Bakanlığımıza online veri gönderiminin yapıldığı tespit edilmiştir. Denetim kapsamında atıksu arıtma tesisi çıkışından Bakanlığımızdan yetkili laboratuvara anlık atıksu numunesi aldırılmıştır. İl Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalar devam etmekte olup; analiz sonuçlarının raporlanması ile birlikte kapsamlı çalışma raporu sunulacaktır.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN