Gündem

Çanakkale’yi de sarsan deprem fırtınası!

Geçtiğimiz Çarşamba gecesi saat 22.22 sıralarında meydana gelen ve Ege Bölgesinde paniğe neden olan, Çanakkale’de olmak üzere çok sayıda ilde hissedilen sarsıntının artından deprem fırtınası devam ediyor.  Bölgede 200’den fazla artçı yaşandı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) verilerine göre Çarşamba gecesi saat 22.22 sıralarında merkez üssü Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Musalar Köyü olarak belirlenen 5,4 büyüklüğündeki depremin yankıları sürüyor. Deprem merkez üssü Manisa ile İzmir başta olmak üzere Çanakkale ve İstanbul'da da hissedildi. Ege Bölgesindeki birçok il de bu depremle sarsıldı. 20 saniyeden fazla süren deprem paniğe neden olurken evlerinden sokağa çıkan vatandaşlar da oldu.  Manisa’nın yanı sıra Ankara’da da depremler yaşandı. Ankara'nın Akyurt ilçesinde 06.54'te 4,5 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem yerin yaklaşık 13 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Ankara'daki 4.5 ve 3.8'lik depremlerin ardından artçı depremler oluştu.
 
BÖLGEDE 200’DEN FAZLA ARTÇI YAŞANDI
5,4 büyüklüğündeki korkutan depremin ardından saat 22:25'te yine merkez üssü Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Musalar Köyü olan 4,4 büyüklüğünde ikinci bir deprem yaşandı. Hemen 9 dakika sonrasında ise yine aynı noktada bu kez 3,7 büyüklüğündeki üçün depremin kaydedildiği Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine yansıdı. Ancak sarsıntılar bununla da kalmadı.
 
AFAD’TAN AÇIKLAMA
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Twitter hesabından yapılan açıklamada; “Manisa, Akhisar'da meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki deprem, Gelenbe sağ yönlü doğrultu atımlı fay üzerinde gelişmiş olup 09.25 itibariyle 212 adet artçı deprem olmuştur. En büyüğü 4,3 olmak üzere, 4,0'den büyük 8 artçı deprem meydana gelmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz” denildi.
 
PERİNÇEK’TEN RAHATLATAN AÇIKLAMA
Depremlerin başladığı andan itibaren sosyal medyada düşüncelerini paylaşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji bölümünden emekli olan Profesör Doktor Doğan Perinçek, deprem ve sonrasındaki artçılara ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı; “Akhisar Manisa dolayında fayların buluşma alanında deprem fırtınası devam ediyor. Çok sayıda artçı deprem olmasına sevinmeliyiz. Enerji birden değil parça parça boşalıyor. Yüzlerce artçı deprem ile enerji boşalmaya devam ediyor. 4.5 Büyüklüğünde Ankara depremi de artçılarıyla devam ediyor. Ankara dolayında büyük deprem yaratacak fay yok. Her iki deprem için tehlikenin geçtiğini düşünüyorum.”
 
Ersan KÜÇÜKKURU