Gündem

Toplu taşıma filosuna 10 yeni araç

Çanakkale Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi’nin şehir içi ulaşım araçları filosuna dahil ettiği 10 yeni araç, Cumhuriyet Meydanı’ndaki lansmanla tanıtıldı.

Yeni otobüsler için düzenlenen lansmana, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Belediye Meclis Üyeleri Fatma Kaynaş ve Birten Sarıbaş ile Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Hasan Ateş, halk otobüsü şoförleri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan törende konuşan Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Hasan Ateş, toplu taşıma sistemine yeni katılacak araçlara ilgili bilgiler verdi. Ateş, “Çanakkale’de minibüsten halk otobüsüne geçiş belediye başkanı Ülgür Gökhan’ın destekleri ve teşvikleri ile 2006 yılında gerçekleştirilmiştir. Bunun ne kadar doğru bir karar olduğu, toplu taşımayı kullanan yolcu sayısının, nüfusa olan yüzde 36’lık oranı ile Türkiye’nin en yüksek oranı olarak tescillenmiştir. Kooperatif olarak, halkımıza daha kaliteli hizmet verebilmek için verdiğimiz sözümüzün arkasında durarak, 10 aracımızı yenilemiş bulunuyoruz. 2006 yılında kurulan halk güzergâhlarında, kentin sürekli büyümesi ve yeni cazibe merkezleri oluşması nedeniyle, halk rotasyon planlarının kullanım yoğunluğu olan şehir merkezlerinde durakta bekleme sürelerinin kısaltılması, aktarma süresinin uzatılarak uzun ve belirsiz hatların kısaltılması yolu ile vatandaşın ve biz hizmet üretenlerin memnun olacağı revizyona ihtiyaç duyulmaktadır. Belediye başkanı buna destek vermektedir, onun vereceği direktif ile vatandaşımıza vereceğimiz bu kolaylığı gerçekleştirmeye çalışacağız. Araçlarımız, 6 ayda bir salgın hastalıklara karşı ilaçlandırılmaktadır. Her yıl tüm kaptanlarımıza öfke kontrol eğitimi verilmektedir. Her geçen gün kaliteyi arttırmak için araç yenilenmesi ve kaliteli kaptanlarımızın çoğalması için can ve başla mücadele eden Ülgür Gökhan’a, kurtuluşun ve barışın kenti Çanakkale’nin halkına hayırlı olmasını dilerim” dedi.

“DAHA KONFORLU BİR TOPLU TAŞIMA HİZMETİ”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise filoya katılan araçların belediye meclisinin ‘Araç Değişim Planı’ kapsamında temin edildiğini belirterek, “2006 model 46 kişi kapasiteli 7 metrelik araçlar faaliyete başlayacaktır. Bu değişim hem daha yüksek kapasite ile çalışmamızı sağlarken hem de daha konforlu bir toplu taşıma hizmeti sağlayacaktır. Bizim daha önceki otobüslerimiz 7 metrelikti ve kapasitesi ise 46 kişilikti. Kapasite artışını rahatça gözlemleyebiliyoruz. Yasa gereği bu araçların, engelli yerinin de olması gerekiyor. Yeni araçlar, alçak tabanlı dediğimiz tipten, otomatik şanzımanlı, fren tertibatlı ve Euro 6 çevre dostu motorlular. Motorlarının da, çevre dostu olma şartı vardı. Araç filomuzun yaşı, 9,2’den, 7,9’a düştü. Araçlarımız da gençleşiyor, bu süreç devam edecek. 33 tane 7 metrelik eski tip aracımız kaldı. Buna mukabil 12 tane 8 buçuk metrelik; 6 tane 9 metrelik aracımız var. 52 tane de 12 tane halk otobüsümüz var. Hizmet veren toplam otobüs sayımız ise 103. Şimdiki hedefimiz geriye kalan 33 aracı da yenileyip, sağlıklı ve geniş araçları alarak, genç bir filoya erişmek ve çağdaş bir ulaşım hizmetine ulaşmak. Kent büyüyor ve genişliyor, hizmet alanları çoğalıyor dolayısıyla otobüslerimizi yenilememizde ve çoğaltmamızda fayda var. Bu kentin kapasitesi sebebiyle de çok geniş otobüslerin olmasında sakınca var. 8 buçuk metrelik bu otobüsler, en pratik; en ideal taşıma araçları. Konforlu ve her hatta giriş çıkış yapabilme imkânı var. Tabii ki daha tasarruflu da oluyor. Her saat, her otobüs de yolcu dolu olmuyor. Dolayısıyla saate göre bu otobüsleri kullanmakta fayda var böylece tasarruf edebiliriz. Otobüslerin maliyetleri, elimizde olmayacak şekilde artıyor. Akaryakıt artıyor, otobüs fiyatları artıyor. Yedek parçalar, servis ücretleri… Bütün bunlar otobüslerin maliyetlerinin üzerine konuluyor. Otobüs bileti fiyatlarını da istediğimiz gibi arttıramıyoruz. Artış yapıyoruz ama halk açısından zam oldukça sıkıntılı oluyor. Özellikle öğrenciler çok fazla şikâyetçi, haklı olarak. Ama elimizden geldiğince az zam yapmaya çalışıyoruz. 5 kuruşun orada hesabı yapılmamalı. Ama Çanakkale’de ‘bonus’ uygulamamız var, sadece burada var bu. 20 biletten sonra ücretsiz olarak ikişer, üçer tane bilet alabilme hakları var. Aktarma konusunda da saatlerimiz uygun. Yarım saat içinde ücretsiz aktarma yapılabiliyor. İyileştirme çalışmaları yapıyoruz. Yeterli mi? Değil tabii ama bu maliyetler artmazsa biz de bundan sonra ulaşım hizmetlerine zam yapmayız. Bizim de otobüslerimiz var, maliyetleri biliyoruz. Kooperatife bir şartımız vardı, dedik ki: araçlarınızı yenileyeceksiniz. Bu taahhütlerini yerine getirdiler, kendilerini tebrik ediyoruz. Çanakkale halkının en azından ücretle değil de araçlardaki rahatlıkla biraz da olsun hoşgörüne sığınmış oluruz diye düşünüyorum. Otobüslerimizin kentimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Törende, Çanakkale Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi’nin şoförleri teşvik amacıyla başlattığı yeni bir proje olan ‘Ayın Şoförleri’ ve emekli olan şoförlere teşekkür şilti takdim edildi. Çanakkale Belediyesi, Kepez Belediyesi ve S.S.18 No’lu Şehir içi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifinden oluşan seçici kurul tarafından Aralık ayının şoförleri seçilen Bülent Güven ve Canan Göçmen’e ödülleri, Ülgür Gökhan ve Hasan Ateş tarafından verildi. Ayrıca, toplu taşıma hizmetinde 15’nci yılını dolduran ve emekliye ayrılan Fedat Ersoy ve Cahit Ünal’a teşekkür şilti takdim edildi. Son olarak Başkan Gökhan ve beraberindekiler yeni otobüsleri inceledi.

Sevi Gözay UĞURLU