Gündem

“Daha önceki yıllara göre satışlarımızda bariz bir azalma var”

Altın yeni haftaya sert bir yükselişle başladı. Dolar kurunun geçtiğimiz günlerde yükselmesinin ardından altın fiyatları da yukarı doğru hareketlilik gösterdi. Çanakkale kuyumcu esnafı ise bu yükselişlerin sonucu olarak altın satışlarının ciddi oranda düştüğünü belirtti.

 
 
Hafta itibariyle altının güncel fiyatlardaki ons değeri 1.403,86, gram altın satış fiyatı 258,71, çeyrek altın satış fiyatı ise 422,11 TL oldu. Düğün sezonunun açılması ile altına olan ilgi bu sene fiyatların yükselmesi sebebiyle azaldı. Çanakkale kuyumcu esnafları, altındaki bu yükselişi değerlendirirken, aynı zamanda vatandaşların altın tercihleri ile ilgili bilgi verdi.
 
“DAHA ÖNCEKİ YILLARA GÖRE SATIŞLARIMIZDA BARİZ BİR AZALMA VAR”
Yaz sezonu itibariyle altın satışlarında umduklarını bulamadıklarını söyleyen Kuyumcu Atakan Ülker, altının yükselişi ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Sezon itibari ile umduğumuzu satışlarda bulamadık. Biz de fiyatlardan dolayı alternatifler yaratmaya başladık. Çeyrek altının fiyatı yükseldikçe artık gerçekten alım gücü zorlaşmaya başladı. Biz de buna alternatif olarak bir gram ve yarım gram altın olarak çeşitlendirmeye başladık. Fakat altında dışa bağımlı bir fiyat var. Eskisi gibi belli bir trendde çıkıp daha sonra geri gelmiyor. Bu yüzden daha önceki yıllara göre satışlarımızda bariz bir azalma var.  Tabii biz bir marka adı altında olduğumuz için çok yansımıyor fakat küçük işletmeler daha fazla zarar görüyor. Açıkçası ben ekonominin çok çabuk bir zamanda değişeceğini düşünmüyorum.”
 
“ESKİSİ KADAR AĞIRLIKLI ÜRÜN SATAMIYORUZ”
27 yıldır bu işi yapan Timur Ay ise altının fiyatlarının sert bir yükselişe geçtiğini belirterek, “Düğün sezonu açıldı fakat altın fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı eskisi kadar ağırlıklı ürün satamıyoruz. Bunun yerine minimal ürünler tercih ediliyor. Bu yüzden çeyrek altının 450 bandında olması alımı azaltıyor ve gram altın ile açığı kapatmaya çalışıyoruz. Çeyrek altının çok yüksek fiyatlarda olması insanların düğünde hediye götürme ihtiyacını ister istemez düşürüyor. Eski gramlarda ve adetlerde ağırlıklı ürün satamıyoruz. Altın sadece Türkiye’de değil bütün dünyada yükseliyor. Bunun önüne geçmek ve ekonomiyi düzene sokabilmek için faizleri düşürmemiz lazım. Faizi düşürmedikten sonra Türkiye’deki ekonomi mümkün değil düzelmez” şeklinde konuştu.
 
“TEMENNİMİZ DÜŞMESİ YÖNÜNDE”
Çanakkale’de kuyumcu esnafı Süleyman Küçüksöylemez ise, “Fiyatlardan kuyumcu olarak rahatsızız. Çünkü satmak için buradayız. Temennimiz tabii ki düşmesi yönünde. Geçmiş yıllara oranla insanların alım gücü düşük. Buna sebep olarak da altın değerinin son aylarda hızlı yükselişi, doların geçen yıla göre yükselişi ve insanların aynı kalan artmayan maaşları gösterilebilir. Altın sonuçta elzem bir ihtiyaç değil. İnsanların önceliklerini karşıladıktan sonra altına yöneldikleri için altın satışları etkileniyor. İnsanların rağbet gösterdikleri ürünler artık tamamen hafif ürünler. Bizim kültürümüzde düğünlerde takı takmak olmazsa olmaz. Eskiden çeyrek altın takılırdı, şu an ise gram ve yarım gram altın yükselişe geçti. Altında olan hareketlilik bir süreç halinde ekonomik koşullar bizi buraya getirdi. Düzelmeye dair yapıcı adımlar atılması gerekiyor fakat biz daha adım atma evresine geçemedik” dedi.
 
Muammer KÜÇÜKKÖSEOĞLU