Gündem

“Alınan ilk nefeste ebeler, son nefeste hemşireler”

21-28 Nisan Ebe Haftası olması sebebiyle Çanakkale merkez ve ilçelerde çalışan ebeler Deniz Polievi’nde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen yemekte buluştu. Ebelere plaket takdimi yapıldığı yemekte, Ebe Sezer Özer iş arkadaşları adına yaptığı konuşmada ebelik mesleğinin önemine dikkat çekti.

Düzenlenen yemeğe Vali Yardımcısı Celil Ateşoğlu, İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, başhekimler ve ildeki tüm ebeler katılım sağladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Ebe Sezer Özer’in yaptığı konuşma ile devam etti.
Ebe Sezer Özer, günün anlam ve önemine yaptığı konuşmada, “ Gebelik, doğum sonrası dönem, anne bebek sağlığını korumak ve geliştirmek için özveriyle çalışan ebelerimizin 21- 28 Nisan Ebeler Haftası kutlu olsun. İnsanlık hayatı da ebelik, doğum sonrası dönem gibi normal olan fizyolojik süreçlerin yegâne danışmanı olan ebelerin olumlu sağlık davranışlarının kazanılmasında ne kadar önemli oldukları yeniden farkına varılmışlığını özellikle açıklamak ve belirtmek istiyorum. Çünkü biliyoruz ki nitelikli doğum hizmetleri ile sağlıklı nesiller oluşur ve oluşturulur. Anne çocuk sağlığı hizmetlerinin toplumun her kesiminde erişilebilir ve ücretsiz olması gerektiği, ancak bunu sağlamak için de sağlık bakım konusunda uzmanından ve doğru kimselerden bilgiler alınması gerektiğini ayrıca vurgulamak isterim. Tabi ki bu konunun uzmanı da biz ebeleriz. Ebelik mesleğinin hak ettiği daha güzel günlere getirmek için kadınlarımızın güzel doğum hikâyelerinin olması ve artması için biz ebeler çok önemliyiz. Birlikten kuvvet doğar ve mesleğimize sahip çıkmalıyız. Bu bağlamda tüm ebelerimizin ebeler gününü kutlarken bizi bu güzel günde bir araya gelme imkânı sağlayan değerli İl Sağlık Müdürümüz Doktor Ali Taşçı başta olmak üzere tüm yöneticilerimize teşekkürü borç bilirim. Nitelikli doğum hizmetleri ile sağlıklı nesillere diliyorum. Bir ebe çocuğu olarak meslek hayatıma daha okula gitmeden başlamış olmanın verdiği özveriyle 30.yılımı çalışmaktan gurur duyduğumu belirtiyorum. Alınan ilk nefeste ebeler son nefeste hemşireler diyerek hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.
 
“BEBEK ÖLÜMÜNÜ İLİMİZDE 3,8’E GERİLETTİK”
İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı ise daha sonra kürsüye gelerek konuşmasını gerçekleştirdi. Taşçı,” Sağlıkta temel hakimimiz anne karnında başlıyor ve bu sizlerle başlıyor. Annemizin rahmine düştükten sonra ebemizin takibine giriyor ve doğuma kadar devam ediyor. Ondan sonra aşılarımızla, izlemlerimizle anne ve bebek ölümlerimizi önlüyoruz. Hep bunları ebelerimiz yapıyor. Ebelerin bu çalışmaları ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirliyor. Sizlerin bu çalışmasıyla biz ülkemiz olarak gelişmişlik düzeyimizi tüm dünyaya ilan ediyoruz. Nitekim 2002’de var olan binde 38’lik bebek ölümünü şuanda binde 7,6’ya, ilimizde de 3,8’e gerilettik. Anne ölümünü yüz binde 49’dan, yüz binde 14,6’ya düşürdük. Bu sizlerin emekleriyle, sizlerin çalışmasıyla oldu. Bu şekilde sizlerle ülkemizle gurur duyuyoruz. Sizlerin çalışmaları bizleri hep yüceltiyor. Sizin bu çalışmalarınız ve diğer sağlık çalışanlarımızın emekleri ile 2018 yılında birinci basamak hasta memnuniyetimiz yüzde 98 gibi büyük bir rakamla bitirdik. Birinci ve ikinci basamaktaki tüm çalışanlarımızın karşılığı olan hasta memnuniyet oranımız da yüzde 88,47 gibi büyük bir rakama ulaştı. Ayrıca siz bunları yaparken öncelikle şundan teşekkür ediyorum, çalışanlarımız da bize küsmedi. Çalışanlarımız bize dedi ki; biz yönetimden de memnunuz. Yüzde 81 gibi bir oranla çalışan memnuniyetini yakaladığımız için de tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Koruyucu sağlık hizmetlerinin, ana çocuk sağlığı hizmetleri dışında artık bir diğer boyutu da var. O da ‘sağlıklı insan, sağlıklı bir yaşam’ sloganıyla yürütülen kanser taramalarımız ve bunları önleyici tedbirlerimiz. İlimizde görülen kanser hastalıklarının büyük çoğunluğu akciğer kanseri ve mesane kanseri.  Bunların da sebeplerinin başında tütün ve alkol kullanımı geliyor. İlimizde de tütün mamulü ve alkol kullanımının ve bunlara bağımlılığının oranı oldukça yüksek. Öncelikle kök neden ilişkisinde bu nedeni ortadan kaldırmamız gerektiğinden alkol ve tütün bağımlılığı noktasında, eğer varsa biz çalışanlarımızın öncelikle terk etmemiz gerekiyor ve daha sonra da tüm halkımıza bir bilinç kazandırarak, alkol ve sigara yani tütün mamullerinin kullanımının önüne geçmemiz gerekiyor. Bu bağımlılıkla mücadelede siz ebelerimize gerçekten büyük bir görev düşmekte çünkü sağlık teşkilatı olarak bizim kapısını ilk açan sizsiniz. Köyde siz varsınız, aile hekimliğinde siz varsınız, hastanede siz varsınız ve toplum içinde siz varsınız. Sizlere güveniyorum ve bu noktada bunu başaracağımıza Çanakkale’mizi sigara ve alkol bağımlılığından kurtaracağımıza, gerçekten bu yolu başaracağımıza inanıyorum ve sizlere güveniyorum. Yurdumuzun dört bir köşesinde büyük fedakarlıklar içerisinde hizmet veren, koruyucu sağlık hizmetlerinin temel taşı olan siz ebelerimizin sadece bugün değil her gün değerli olduğunuzu hatırlatarak Ebeler Haftanızı bütün kalbimle kutluyor, verdiğiniz emeklerden dolayı her birinize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
“HEPİMİZ SİZLER SAYESİNDE BU HAYATTAYIZ”
Vali Yardımcısı Celil Ateşoğlu da konuşma yaparak günün anlamına vurgu yaptı. Ateşoğlu, “Müessese olarak sizlerin varlığı hepimize dokundu. Hepimiz sizler sayesinde bu hayattayız, nefes alıyoruz, yaşıyoruz. Bu çok önemli, kutsal bir görev gerçekten. Bunun büyüklüğünü anlatmakla fazla söze gerek yok. Ne kadar önemli bir görev yapıyorsunuz. Bunun bilincinde de Çanakkale’de başarılı bir hizmet veriyorsunuz. Bunun farkındayız. Sağlık teşkilatının daha iyiye gitme noktasında sizler sahip olduğunuz güçle vatandaşlarla direkt temasla önemli bir yerdesiniz. Ben inşallah önümüzdeki günlerde başarılarınızın artarak devam edeceğine inanıyorum. Geçen hafta sizin haftanızdı, bize sadece kutlamak düşüyor. Valilik olarak da yaptığınız hizmetler konusunda her zaman desteğimizi ve yardımlarımızı belirtmek istiyorum. Hepinizin günü kutlu olsun” dedi.
Konuşmaların ardından ebelere plaket takdimi gerçekleştirildi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN