Çanakkale, Cumhuriyetin ilk yıllarında Biga ve Gelibolu sancaklarının kaldırılması ve her ikisinin ortasında bulunan Çanak köyünün il ilan edilmesiyle meydana gelmiştir.

Çanakkale, Cumhuriyetin ilk yıllarında Biga ve Gelibolu sancaklarının kaldırılması ve her ikisinin ortasında bulunan Çanak köyünün il ilan edilmesiyle meydana gelmiştir. Eski çağlarda, Hellespontos ve Dardanelles olarak da adlandırılan ilde M.Ö 3000 yılından beri yerleşim olduğu bilinmektedir. Bugün bile kalıntıları bulunan Truva (Troia, Troy) Antik kenti M.Ö 2500 yılında büyük bir depremle yıkılmış ve bölge uzun yıllar Lidyalılarca yönetilmiştir. Milattan önce 336 yılında bölgede en önemli güç haline gelen Pers İmparatorluğu Helenizm'i tüm dünyaya yaymak amacındaki Büyük İskender Granikos Çayı (Biga Çayı) kıyılarında büyük bir bozguna uğratılmıştır. Osmanlı Devleti döneminde de Karesioğulları Beyliğinin yıkılması ile ilin bugünkü topraklarının büyük bir bölümü ele geçirilmiş, Bizans'ın sayesinde ilin fethi daha da kolaylaşmış ve Boğazlar ile birlikte kontrol Osmanlı Devleti'ne geçmiştir.
Aynalı çarşı diğer adı ile Halyo Çarşısı 1890 yıllında Musevi bir lider tarafında kurulmuştur. 1915 yıllında Çanakkale savaşı sırasında İngilizler ahır olarak kullanmışlardır. İçinde ayna adı verilen At Gözlükleri satıldığı için Aynalı çarşı denilmiştir. Günümüzde birçok hediyelik eşya bulunabileceğiniz bir çarşıdır.
Çanakkale Arkeoloji Müzesi,Kent merkezinde bulunur. Çanakkale tarihi bir kent olduğundan dolayı birçok antik kent yeri bulunmaktadır. Yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan eserler burada sergilenmektedir.
Mıhlı Şelalesi Çanakkale ve Balıkesir sınırları arasında Kaz Dağları Bölgesinde yer alan Mıhlı Şelalesi görülmesi gereken doğal güzelliğe sahip yerlerdendir. Muhteşem güzelliğe sahip Mıhlı Şelalesinin oluşturduğu ve şelalenin hemen altında yer alan göletin serin sularında yüzmek mümkün.
Çanakkale Deniz Müzesi Kent merkezinde bulunur. Çimenlik kalesinde bulunan bu müzeyi mutlaka görmelisiniz.
Gelibolu Tarihi Milli Parkı Gelibolu Yarımadasının güney ucunda bulunan tarihi milli parkın büyük bir kısmı Eceabat ilçesinde yer almaktadır. Çanakkale’de savaşın geçtiği alanları kaplamaktadır. 1973 yılında kurulan milli park içinde 60 bin Türk askerinin mezarı yer almaktadır. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.
Truva Antik Kenti, Tarihte önemli olaylara şahitlik eden Çanakkale ilimizde bulunur. UNESCO Dünya miras listesine alınmıştır. il merkezine 30 km uzaklıktadır, mutlaka uğrayın derim.
Gökçeada, Ege Denizinde yer alan iki adadan biri olan Gökçeada ülkemizin en büyük adasıdır. Bu muhteşem ada gezilmeli.
Bozcaada eski zamanlara dayanan tarihi, kendine özgü mimari yapıları, masmavi denizi ve doğal güzelliği ile gelenleri kendine hayran bırakmaktadır.
, Assos Antik Kenti,  M.Ö 2000 yıllarında Lelegler tarafından kurulmuştur. Roma Döneminde yerleşim yeri olarak kullanılan bu antik kentte çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Assos Antik Kentinden günümüze sağlam olarak ulaşan Athena Tapınağı, tiyatro, mezarlık alanı nekropol ve akropol kısmıdır. Bu antik kentte Athena Tapınağı mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.
Kaleköy
Çanakkale ilimizin Gökçeada ilçesinde bağlıdır. Bu köy eski bir Rum köyüdür. Köy ismini burada bulunan Antik kaleden alıyor.
57. Alay Şehitliği ve Anıtı, Çanakkale Kara Savaşlarının başlangıcı kabul edilen Anzak çıkarması sonucu gerçekleşen 57. Alayın tamamın(628 asker) şehit olduğu yerdir. 1992 yıllında 57. Alay’a ithafen yapılan sembolik bir şehitliktir.
Fatih Cami, Çanakkale kent merkezinde bulunan Fatih Cami, 1462 yıllında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilmiştir. Daha sonra zarar gören cami, 1862 yıllında Sultan Abdulaziz tarafında tamamen yenilenmiştir. Ayrıca 1904 yıllında Sultan II. Abdülhamid tarafında tekrar onarım görmüştür. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Buraya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin.
Namazgâh Tabyaları veya diğer ismi ile Rumeli Aziziye Tabyası Çanakkale ili, Eceabat ilçe sınırında bulunur Askerlerin burada Cuma ve Bayram namazı kıldıkları için Namazgah Tabyası denilmiştir.
Kale-i Sultaniye(Çimenlik Kalesi),Çanakkale Kent merkezinde bulunan Kala-i Sultaniye günümüzdeki adıyla Çimenlik Kalesi, 1462 yıllında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilmiştir.
Kilitbahir Kalesi, Çanakkale ilinin Eceabat ilçesinde yer alan Kilitbahir Kalesi Fatih Sultan Mehmet tarafından 1452 yılında Çanakkale Boğazını kontrol etme amacıyla inşa edilmiştir.
Afrodit Kaplıcaları, Çanakkale ili, Ayvacık ilçe sınırında bulunan Afrodit Kaplıcaları, gezilip görülmeye değer bir şifa kaynağıdır.
Kabatepe Kumsalı, Çanakkale ili, Eceabat ilçe sınırında bulunan Kabatepe Kumsalı, Egenin en temiz sularında denize girme imkânı sunan harika bir yerdir. Burada denize girebilir veya piknik yapabilirsiniz.
Soğanlıdere Şehitliği, Çanakkale ili, Eceabat ilçe sınırında bulunan Soğanlıdere Şehitliği, 1915 yıllı Çanakkale Savaşı zamanında hava bombardımanı sırasında şehit edilen bir onbaşı ve dokuz er anısına inşa edilmiş bir şehitliktir.
Seramik Müzesi, Çanakkale kent merkezinde bulunan Seramik Müze binası, 1905 yıllında erkek hamamı olarak inşa edilen bina daha sonra müzeye çevrilmiştir. Bu müze de Çanakkale yöresine ait seramikler sergilenmektedir.
Büyük Anafarta Şehitliği
Çanakkale ili, Eceabat ilçe sınırında bulunan Büyük Anafarta Şehitliği, 2005 yıllında burada yatan 749 askerin anısına inşa edilmiştir. Burada şehitliğin üzerinde şehitlerin ismi yazılıdır. Buraya yolunuz düşerse bu şehitliği mutlaka ziyaret edin.
Bigalı Kalesi, Gelibolu-Eceabat yolu üzerinde, İlçe merkezine yaklaşık 6 km uzaklıkta bulunan tarihi bir kaledir. Kale 1807 yıllında III. Selim zamanında temeli atılıyor.
Namık Kemal Mezarı, Şair 21 Aralık 1840 yıllında Tekirdağ ilimizde doğdu. Türk Milliyetçiliği öncülerinden, Genç Osmanlı hareketin mensubu yazar, şair ve gazetecidir.
Ayazma Mesire Yeri Çanakkale ili, Bayramiç ilçe sınırında bulunan Ayazma Mesire Alanı, sevdiklerinizle birlikte harika bir gün geçirebileceğiniz bir yerdir.
Bozcaada Meryem Ana Kilisesi, Çanakkale ili, Bozcaada ilçe merkezine bağlı Cumhuriyet Mahallesinde bulunur.
Gelibolu Mevlevihane’si dünyanın en büyük Mevlevihane’si olma özelliğine sahiptir.
Gelibolu ilçe sınırında bulunan Gelibolu Feneri, 1856 yılında gemilere yol göstermesi amacıyla yapılan bir tarihi yapıdır.
Halim Bey Konağı Kent Müzesi, Çanakkale ili, Biga ilçe sınırında bulunan Halim Bey Konağı Kent Müze binası, 1900 yılında Halim Bey tarafından inşa edilmiştir.