Sağlıklı yaşam için püf noktalar vererek ekmek ve şeker tüketimine savaş açan Prof. Dr. Canan Karatay, geçtiğimiz günlerde domatesi mercek altına almıştı.Domatesin Eylül ayında tüketilmesi gerektiğini belirten Karatay domatesin ilaçlı tarım zehriyle büyütüldüğünü belirterek:“ Tarım zehirleri bütün hastalıkların sebebi. Kanser de dahil. Şuanda domatesin dönemi değil. Doğru mevsim eylül ayında. Yapay olarak her mevsim piyasaya sürülen sebzeler tehlikeli. Mevsiminde yiyeceksiniz diyorum. Şimdi bir bahçeniz varsa domateslerin kızarmadığını göreceksiniz halen yeşil.  Siz ona dikkat edin. Benim gibi yapacaksınız. Eylül ayında doğal bir domates bulup kendi domatesinizi kış için hazırlayacaksınız” açıklamalarında bulunmuştu.
 
Karatay’ın açıklamaları üreticiyi üzdü
Prof. Dr. Canan Karatay’ın bu açıklamalarına cevap Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya’dan geldi.  Karatay’ın 1-2 gün önce domates hakkında açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya:“ Bu açıklamalar bölgede bulunan domates üreticilerini ciddi manada üzmüştür” dedi.
 Prof. Dr. Canan Karatay’ın çıkışlarıyla meşhur olduğunu belirten Kaya:“ 1-2 gün öncede domatesle alakalı yine gündeme gelebilmek adına veya domates hakkındaki düşüncelerini söylemiş” şeklinde konuştu. Karatay’ın domatesin Eylül ayında tüketilir dediğini dile getiren Kaya, bunun doğru olmadığını ifade ederek:“ Tarla domatesi Eylül ayında çıkar gibi bir imada bulunmuş. Ben diyorum ki tarla domatesi Eylül ayında çıkmaz. Tarla domatesi Nisan ayının sonu gibi fideler tarlaya aşılanır, açık arazide Haziran ayı sonu gibi de hasat edilmeye başlar ve Kasım ayının sonuna kadar da bölgemizde ciddi manada bir domates hasadı olur. Türkiye’nin birçok noktasında da Haziran ayında tarla domatesi çıkmış olur” sözlerini kullandı.
 
Kullanılan ilaçların kalıntı süresi 3 gün
Prof. Dr. Karatay’ın domateste zehir kullanılıyor sözlerine de yanıt veren Başkan Kaya:“ Bütün sebze meyve üretimlerinde kimyasallar kullanılıyor ama bölgemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın ruhsatlı ilaçları kullanılıyor. Niye ruhsatlı ilaçlar kullanılıyor, ruhsatlı ilaçların bitki üzerindeki kalıcılığı bölgemizde özellikle ciddi manada önem gösteriliyor. Çünkü domates çok hızlı hasat edilen bir ürün olduğu için tüketiciyi de düşünerekten domatesin üzerinde kalıntı süresi 3 günü geçmeyen ilaçlar kullanılıyor. Keşke bunlardan da bahsetseydi” dedi.
 
Domates mevsiminde yenilmesi denilmesi güzel
Başkan Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:“ Burada domates özellikle Çanakkale bölgemizin üreticileri tarafından ciddi bir şekilde üretilen bir ürünümüz. Dolayısıyla mevsiminde yenilsin denilmesi çok güzel, bazı ürünleri mevsiminde yemek çok daha mantıklı ve güzel ama mevsimleri karıştırmamak gerekiyor diye düşünüyorum. Burada mevsimleri anlatırken üreticilere ve tüketicilere belirli şekilde yönlendirmeler yapılırken mevsimleri kaçırmamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bizim bölgemizde ve Türkiye’nin birçok bölgesinde domates Haziran ayının içinde hasat edilmeye başlar ve bizim bölgemiz en son domates kalan bölgelerden bir tanesidir ve Kasım ayının sonuna kadar da devam etmektedir.
 
Domates sağlık yönünden zararlıdır demiştir. Hangi ürünü fazla tükettiğiniz zaman zararı yok ki insan sağlığına. Bütün ürünler fazla tüketildiği zaman belirli şekilde insan bünyesine zararlıdır”
 
Haber: Fehmi Şenyiğit