Gökyüzü meraklıları için beklenen an geldi! Her yıl dünyanın dört bir yanından gözlemlenen Perseid Meteor Yağmuru, 14 Temmuz'dan 1 Eylül'e kadar devam edecek.

Ancak 12-13 Ağustos gecesi en yoğun Meteor Yağmuru olacak. Perseid Meteor Yağmuru, her yıl olduğu gibi bu yıl da gökyüzü meraklılarını büyüleyecek anlar sunmaya hazırlanıyor. 12-13 Ağustos gecesi, 23.30-04.00 saatleri arasında hava koşulları elverdiği takdirde gözlem yapmak için harika bir zaman dilimi sunuyor.
 
Perseid Meteor Yağmuru Çanakkale’den de İzlenebilecek
Bu yıl Çanakkale’de başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından Perseid Meteor Yağmuru izlenebilecek. Ancak gözlem yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli faktör var. Şehrin ışıklarından uzak, karanlık bölgelerde bulunmak, gözlem deneyimini daha da zenginleştiriyor. Işık kirliliğinden uzak, ışıksız bölgelerde bulunmak, meteor yağmurunu daha net ve etkileyici bir şekilde gözlemlemenize olanak sağlıyor. Bu nedenle Çanakkale’de de şehrin ışıklarından uzak bölgelerde gözlem yapmak, bu doğa olayının keyfini çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
 
Perseid Meteor Yağmurları Nedir?
Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından püsküren parçalardan oluşan Perseid bulutu, kuyruklu yıldızın yörüngesi boyunca uzanır. Bulut çoğunlukla bin yıllık parçalardan oluşsa da, 1865 yılında kuyruklu yıldızda meydana gelen püskürme ile bulutta nispeten yeni ve genç filamanlar oluşmuş, bu parçalar zirve tarihinden bir gün önce ufak bir zirve olarak gözlemlenmeye başlamıştır.[1] Kuyruklu yıldızın Dünya-Ay sisteminin dışından dönen yörüngesindeki Perseid bulutunun boyutları yaklaşık olarak yörünge üzerinde genişlemesine 0.1 AU (yaklaşık 15 milyon km) uzunlamasına 0.8 AU (yaklaşık 120 milyon km) olarak ölçülmüştür. Yılda bir kez Dünya'nın kütle çekimiyle etkileşime girip saçılan parçalar meteor yağmurunu oluşturur.
 
Haber: Senem Erdem İnal