Çanakkale Belediyesi Mayıs ayı Belediye Meclis toplantısında turizmin olumlu ve olumsuz etkenleri değerlendirildi.  

AK Parti Belediye Meclis üyesi aynı zamanda, Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Nilgün Gökser turizm hakkında açıklamalarda bulundu. Toplantı da turizme etki eden faktörler ve duraklama hakkında bilgiler paylaştı. Duraklamanın yanında gelecek açısından Çanakkale’nin turizmden olumlu etkileneceğini ve potansiyel olarak şanslı bir konumda olduğunu söyledi.

Yapılan EMIT Fuarı hakkında bilgiler veren Belediye Meclis Üyesi ve Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Nilgün Gökser,“2023 EMITT Fuarı bilindiği üzere deprem felaketi nedeni ile ertelenmişti. Ertelemeli olarak yapılan fuarda biz de Çanakkale Valiliğimiz standında yer aldık. Bunun yanı sıra Çanakkale’deki diğer otellerimizin de 6 tane otelimizin bireysel stantları vardı. EMITT çok başarılı ve verimli geçti. Olabildiğince acentelerle ve yabancı ziyaretçilerle bir araya geldik, organizasyonların içerisinde yer aldık. Görüşmelere de baktığımızda üye otellerimizle birlikte 100 tane acenteyle bir araya geldik. Bu çok kıymetli. Çanakkale bilgilendirmelerini yaptık ve irtibat çalışması yapacak iletişim bilgilerimizi aldık” dedi.

‘‘BÜTÜN REZERVASYONLARIMIZ ASKIYA ALINDI’’
Turizmin durağan geçmesinde şubat ayın gerçekleşen depremin çok büyük etken olduğunu belirten ÇATOD Başkanı Nilgün Gökser, “Depremle birlikte hani hepimiz bir şok yaşadık. Kötü bir felaketti. o süreçte bütün ülke olarak donduk, ekonomi olarak da donduk. Biliyoruz herkes ne yapacağını bilemedi, O sırada da basın yolu ile uluslararası bazında ülkemiz gündeme geldi deprem fırtınası şeklinde. Bu da turizme bir darbe vurdu. Depremden sonra anında bütün rezervasyonlarımız askıya alındı. Özellikle Mart ve Nisan ayında başlayacak olan tur operatörlerinin yapmak istedikleri geziler askıya alındı. Sonradan yeniden açılma başladı” dedi. Coğrafik konum açısından potansiyelin farkında olduklarını ve bu doğrultuda yapılan 18 Mart köprüsünün de ulaşım açısından yarar sağladığını dile getiren ÇATOD Başkanı Nilgün Gökser, “On sekiz Mart'tan sonra özellikle de bayram dönemiyle birlikte bölgemiz gene artı pozisyona da ulaştı. Biz hep onu dile getiriyoruz. Bir büyük bir metropolün hemen yanındayız, bu da bizim için bir artıya dönüştü. Özellikle de Avrupa'dan gelen misafirlerimiz açısından da sınır kapısından geçtiklerinde, Yunanistan'dan sınır kapısından geçtiklerinde 1 saat 20 dakikada şehrimize oluyorlar. Köprünün çok artılarını görüyoruz. Görmeye de devam edeceğimizi hissediyoruz. Yani önümüzdeki dönemden biz çok umutluyuz. Hep birlikte şehrimizin hani turizmi için katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.
 
‘‘85 TANE OTELİMİZ ŞU AN BİRİNCİ AŞAMA SÜRDÜRÜLEBİLİR BELGEYİ ALDI’’
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Güvenli Turizm Sertifikasının zorunlu olmamasına rağmen sürdürülebirlik açısından alındığını söyleyen ÇATOD Başkanı Nilgün Gökser, “Pandemi döneminde Güvenli turizm sertifikası çıkartmıştı. Şimdi de Paris Anlaşması'yla birlikte sürdürülebilirlik yani 14 bakanlığı da ilgilendiren bir olay. Ama Turizm Bakanlığımızın sürdürülebilir turizm belgesi istiyor şimdi işletmelerden. Burada da Çanakkale olarak biz güvenli turizm sertifikasında da çok hızlı hareket etmiştik. Zorunlu olmamasına rağmen çoğu otelimiz. Hemen güvenli turizm sertifikasını almıştı. Şimdi sürdürülebilirlik dedi aynı şekilde hızlıca adım atıyoruz. ÇATOD olarak bütün bilgilendirmelerini İl Kültür Turizm Müdürlüğümüzle birlikte yapıyoruz ve 85 tane otelimiz şu an birinci aşama sürdürülebilir belgeyi aldı. 2 tane otelimiz de sertifikayı aldı. Sertifikanın 2030 yılına kadar alınma zorunluluğu vardı. Ama iki otelimiz Çanakkale içerisinde sürdürülebilirlik belgesini aldı. Bu da çok güzel. Bundan hep birlikte Çanakkale Belediyemiz birlikte sürdürülebilirlik noktasında da işbirliği yaparız” diyerek ifadelerini tamamladı.
 
Haber: Senem Erdem İnal