Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde de uzun yıllar görev yapan, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, çevre bilimleri alanında en iyi 7. bilim insanı olduğunu bildirdi.  

Türkeş, bir kez daha gururunu yaşadığı gelişmeyi, ‘Bir sevincimi siz arkadaşlarımla paylaşmak istiyorum’ şeklinde sosyall medya hesaplarından yaptığı paylaşımda duyurdu.
Türkeş, “Bu akşam e-postama ulaşan bir bilgiye göre, Research Gate'in D indisine (Bilimsel alan H indisi) göre bir kez daha Çevre Bilimleri alanında Türkiye'den Boğaziçi Üniversitesi adresiyle en iyi 7. Bilim insanı olmuşum. Geçen yıl Stanford Üniversitesi'nin en etkili bilim insanları sıralamasında Türkiye'den Coğrafya Biliminde birinci, Research Gate'in Çevre Bilimleri sıralamasında 5. Olmuştum” ifadelerini kullandı.

MURAT TÜRKEŞ KİMDİR?
1981 yılında Ankara Üniversitesi Fiziki Coğrafya ve Jeoloji Kürsüsü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını aynı kürsüde, Doktorasını İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Coğrafya Enstitüsü Klimatoloji ve Meteoroloji Bilim Dalı’nda yaptı. Aralık 2007’de Fiziki Coğrafya alanında Profesör unvanını aldı. Aralık 1981- Mayıs 2004 döneminde Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde ve Mayıs 2004 – Şubat 2013 döneminde bir üniversitede görev yaptıktan sonra emekli oldu. 2015 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve Fizik Bölümü (Yarı Zamanlı) Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. İklim Değişikliği ve Değişkenliği; Kuraklık, Arazi Bozulumu ve Çölleşme; Küresel Klimatoloji ve İklim Dinamiği; Hidroklimatoloji; Paleoklimatoloji; Sinoptik Meteoroloji/Klimatoloji ve Uygulamaları; Ekolojik Biyocoğrafya; Biyoklimatoloji; Orman Yangınları Meteorolojisi ve Klimatolojisi; Doğal Afetler ve Afet Risk Yönetimi, Etkilenebilirlik ve Risk Çözümlemeleri; Kuraklık ve Su Yönetimi; Gıda Güvenliği; Hükümetlerarası İklim ve Çevre Diplomasisi; İklim Değişikliğinin Ekonomi Politiği,  vb. alanlarda yurt içinde ve dışında yayımlanmış makale, bildiri, kitap ve kitap bölümleri var. Uzun yıllardan beri, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Başyazar, Katkı Veren Yazar, Hakem Editörü ve Hakemlerinden.

Haber: Senem Erdem İnal