Prof. Dr. Doğan Perinçek, son dönemde oluşan daha önce de bahsettiği ‘şeytan üçgeni’ olarak adlandırdığı bölgedeki depremlere ilişkin açıklamasıyla dikkat çekti.

Ege Denizi’nde açıklarında Midilli’ yakınlarında yaşanan 5,0 büyüklüğünde geçtiğimiz hafta yaşanan depremler Çanakkale’yi de sallamıştı. Bu yer hareketlerinin sonrasında yüzlerce artçı yaşandı. Geçtiğimiz günlerde de 4,8 büyüklüğünde Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Gülpınar açıklarındaki deprem bir korku daha yaşattı. Yeni yılın ilk günlerinden bu ya oluşan sarsıntılar tedirgin ederken, yıkıcı etki yaratmaması sevindiren tarafı oldu.

Özellikle Çanakkale ve çevresindeki depremler sonrasında yaptığı açıklamalarda bilgilendirmelerde bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, ‘şeytan üçgeni’ olarak adlandırdığı bölgede oluşan yer hareketlerine dikkat çekerek, uyarılarını yineledi.

Prof. Dr. Doğan Perinçek sosyal medya hesaplarından yaptığı değerlendirmede, “Çanakkaleli arkadaşlarım. Sizlere önceki aylarda şeytan üçgeninden bahsetmiştim. Aynı şeytan üçgeni tekrar belirgin olarak ortaya çıktı. Neden şeytan üçgeni? Şeytan üçgeni neyi işaret ediyor. Müsaadenizle tekrar açıklayayım.

Marmara Denizinde olan küçük depremler odakları Tekirdağ güneyine Şarköy dolayına Marmara Adası dolayına gelince yönünü değiştiriyor Güneybatıya dönüyor; Erdek-Biga-Bayramiç yönünde depremler oluşuyor. Marmara Denizinde olan Depremlerin KAF'ın Ganos Dağı dolayındaki faylarla devam etmesi beklenirken, öyle olmuyor Biga dolayına yöneliyor. Marmara Denizindeki faylar üzerinde yoğunlaşan enerji Erdek-Biga-Çan-Bayramiç-Ayvacık-Ezine dolayındaki faylara transfer ediliyor. Bu durum söz konusu ilçeler dolayındaki faylar üzerinde aşırı enerji yüklenmesine neden oluyor. Sözünü ettiğim alanlarda uzun yıllardır (en az 287 yıldır) büyük deprem yaşamadık. Umarım yaşamayız demek istemiyorum.

Peki ne demek gerekir; Depremin ne zaman geleceğini bilmemiz söz konusu değil ama yaklaştığını söyleyebiliriz. Bu durumda sorumuz şu; Erdek-Biga-Çam-Bayramiç-Ayvacık-Ezine depreme hazır mısınız? Hazır mıyız? Üzgünüm ama hazır değiliz…” ifadelerine yer verdi.

Haber: Ersan KÜÇÜKKURU