Çanakkale Savaşlarının yaşandığı Gelibolu Tarihi Alanı’nda yaklaşık 108 yıl sonra patlamamış halde bir top mermisi bulundu. Yapılan incelemenin ardından bomba imha uzmanlarının çalışması sonunda asırlık top mermisi kontrollü bir şekilde patlatılarak imha edildi.
 
Bir süre önce başlaya Şehitler Abidesi bölgesinde devam eden alt ve üst yapı çalışmaları esnasında 30 Aralık Cuma günü, Çanakkale Savaşları’ndan kalma patlamamış top mermisi bulundu. Jandarma ekiplerince bölge güvenlik çemberine alınırken, inceleme çalışmaları başlatıldı. Patlamamış haldeki 42 santimetre uzunluğunda, 15 milimetre çapında olduğu belirlenen savaştan kalma top mermisi için bomba imha uzmanları çalışma gerçekleştirdi. Bugün ise mini kaliber uzaktan kumandalı bomba imha robotu tarafından fünye ile patlatılarak imha edildi. 
 
Top mermisiyle ilgili gelişmeleri yerinde inceleyen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; basın mensuplarına yaptığı açıklamada, aradan yüzyıldan fazla zaman geçmesine rağmen Çanakkale Muharebe alanında toprağın altında hala savaş malzemelerinin çıkmaya devam ettiğini belirterek, “Bu kadar uzun yıllar geçmesine rağmen hala toprağın altından savaş malzemelerinin çıkıyor olması Çanakkale Savaşları’nın ne kadar büyük bir savaş olduğunu, Türk milletinin burada nasıl büyük bir mücadele verildiğini aslında ortaya koymakta. Tarihi Alan Başkanlığı olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda burada bir top mermisinin bulunduğu haberini aldık. Hemen gerekli önlemleri aldık ve güvenlik kuvvetlerimize haber verdik. Yapmış olduğumuz değerlendirmeler sonucunda bulunan top mermisinin Çanakkale Savaşları sırasında Türk topçusunun atmış olduğu 15’lik bir gemi topu olduğunu anlamış olduk. Muhtemelen Çanakkale Savaşları sırasında Türk topçusunun karşı kıyıdan, Kumkale’den Çanakkale savunması için atmış olduğu top mermilerinden biri olduğunu gördük. Toprağın altında her zaman bir savaş kalıntısını bulma imkanı vardır. Biz de Alan Başkanlığı olarak çok dikkatli, özenli bir çalışma yapıyoruz. Tabiri caiz ise zaman zaman iğneyle kuyu kazıyoruz. Biliyoruz ki, daha 100 yılda geçse bu Çanakkale Savaş alanından böyle savaş malzemeleri, top mermileri, kuruşunlar, tüfekler, savaş buluntuları çıkmaya devam edecek. Bu kadar  dar bir alanda dünya tarihinin görmüş olduğu en şiddetli, büyük savaşlardan birisinin Çanakkale Savaşı olduğunu hiçbir zaman unutmayalım. Buradaki o büyük mücadelenin de, Çanakkale kahramanlığının da dünya tarihinde ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu unutmamak gerekiyor" dedi.
 
Ersan KÜÇÜKKURU