Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, Çanakkale’nin yerel ve ulusal basın mensuplarını 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında misafir etti.
Ayvacık’ın daha çok göçlerle anıldığını belirten Başkan Şahin, Biz bu güne kadar hep göçlerle anıldık. Göçlerle anılmak istemiyoruz ama bunu görmezden gelemeyiz” dedi.
 

 
Ayvacık Değil Assos Denilince Biliniyoruz                                                                                                     
 
Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, 21 Ekim Dünya Gazeteciler günü nedeniyle Çanakkale’de görev yapan yerel ve ulusal basın mensupları ile bir arada geldi.
 
Kendisinin de bir dönem gazetecilik yaptığını söyleyen Ayvacık Belediye Başkan Ünal Şahin, Assos’da bir araya geldiği basın mensuplarıyla Ayvacık ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Ayvacık’ın son yıllarda göçlerle anılmasından dolayı üzüntülü olduğunu belirten Başkan Şahin:” Göçlerle anılmak istemiyoruz” dedi.
 
Yerli ve yabancı turistlerin Assos’a yoğun bir ilgisinin olduğuna dikkat çeken Başkan Şahin, Assos Antik Kentinde 2016 kazı yılında bulunan eserlerin daha çok kitleye ulaşması için girişimlerde bulunmak istediklerini belirtti. Başkan Şahin, Ayvacık da yaşayan Ayvacıklı birisiyim. Burada yerel bir yöneticiyim dediğim zaman insanlar Ayvacık neresi diye soruyorlar. Önce başka yerler ile karıştırıyorlar. Daha sonra Assos dediğimizde, “Biz biliyoruz” diyorlar. Hatta ve hatta Truva, Troia dediğimiz zaman Dünya biliyor. Böyle marka kentlerin etrafında madem biz varız; bunlara da mutlaka gezilebilir, ulaşılabilinir bir hale getirmek zorundayız. Yasaklar gerekli belki ama yerine göre gerekli olmalıdır. Sit alanları, tarım alanları programlanarak bu bölgelerin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
Assos-Midilli arası seferleri ile ilgili girişimlerden de bahseden Başkan Şahin, deniz ulaşımı projelerinin değer bulduğuna değinerek:” Ayvacık’a iskele yapılmasına adalet izin verdi ve 100 metrelik bir ulaşım iskelesi ile Midilli adasına sefer yapma imkânımız olacak” dedi.    
 
Ayvacık’ın Büyümesi Bizi Mutlu Ediyor                                                                                                               Ayvacık ilçesinin nüfus almaya başladığına dikkat çeken Başkan Şahin:” Eğitim ve turizm amacıyla ilçemize gelen ve bu bölgeyi seven insanlar buraya yerleşmeye başladı” dedi.
 
Kendisinin Belediye Başkanlığı görevine geldiğinde Ayvacık’ta iki adet ruhsatlı inşaat olduğuna dikkat çeken Başkan Şahin:” Merkezde 2 binin üzerinde oturma ruhsatı verdik, bu da bizi mutlu ediyor. Dolayısıyla nüfus artışımız önemli. Yaz aylarındaki hareketlilik, kış aylarında okulların da açılmasının etkisiyle hızlandı, iç dinamik ve alışverişler hızlandı” şeklinde konuştu.
 
Göçlerle Anılmak İstemiyoruz Ama Bunu Görmezden Gelemeyiz                                                               Karşı kıyıda Midilli Adası’nın olduğunu belirten Başkan Şahin:” Biz bu güne kadar hep göçlerle anıldık. Göçlerle anılmak istemiyoruz ama bunu görmezden gelemeyiz” dedi.
 
2004 yılından bu yana kendisinin görevde olduğu sürece göçlerin durmadığına dikkat çeken Başkan Şahin:” Eskiden çok fazla değildi ama Suriye ile birlikte 2015-2016’da bu sayı çok arttı. Göç İdaresi’nin tespit ettiği sayı 72 bin civarında. Ege’den ve bu bölgeden geçen kontrolsüz göçler Midilli adasındaki yetkililerin ifadesine göre 450 bin civarında. Demek ki burada bir göç trafiği devam ediyor. Eskiden daha azdı ama yine vardı. Şu an göç şekil değiştiriyor. Eskiden Afrika ülkeleri vardı şu an ise Suriye, Irak gibi ülkeler var” ifadelerini kullandı.
İskele İçin Bürokratik Engeller Kalktı                                                                                                                       İskele yapımı için bürokratik engellerin kalktığını belirten Başkan Şahin bunun için proje geliştirdiklerini kaydetti.
 
Ayvacık’ın turizmini geliştirmek için bir projemiz var ifadelerini kullanan Başkan Şahin, deniz ulaşımını geliştirmek istediklerini söyledi. Ayvacık Belediyesi olarak 10 yıldır çaba harcadıklarını ve diğer fikirlere de açık olduklarına dikkat çekti.
 
Başkan Şahin:” Değeri olmayan, alternatifi yaratılmayan fikirler yüzünden 10 yıldır çaba harcadık. Bizim savunduğumuz Deniz Ulaşımı projesi sonunda değer buldu ve Ayvacık’a iskele yapılmasına adalet izin verdi ve 100 metrelik bir ulaşım iskelesi ile Midilli adasına sefer yapma imkânımız olacak. Özellikle yaz ayları için sefer koymayı düşünüyoruz ama buradan ağır vasıtalı araçların geçmesine izin vermeyeceğiz. Sadece günü birlik turistik geçişlere izin verilecek. Çanakkale 1915 köprüsü ile yapılacak çevre yolu; Yenice-Balya üzerinden Balıkesir ve İzmir’e bağlanacak. Bizim ilçe sınırlarımız tamamıyla turistik bir yol olacak. Bizim bu yüzden deniz ulaşımına mutlaka ihtiyacımız var. Turistlerin var, balıkçılarımızın var, sahil güvenliğin ihtiyacı var. Ören yerlerine gelip gezmek isteyen turistler için zaman çok önemli. Bunun içinde ulaşım konusunda alternatif çeşitlilik mutlaka şart. 10 yıldır söylüyoruz, Ayvacık’a deniz ulaşımı şart” dedi.
 
Ayvacık Değil Assos Denilince Biliniyoruz                                                                                                      Ayvacık’ın Troia ve Assos gibi ören yerleri arasında kaldığı için daha çok tanınması için çalıştıklarını söyleyen Başkan Şahin, bir takım yasaklar nedeniyle bunu yeterince yapamadıklarını söyledi.
 
2015-2016 sezonu içerisinde Apollon Simitios da yapılan kazılarda yeni bulguların elde edildiğini belirten Başkan Şahin:” Bu gelişmeler hepimizi çok sevindiriyor. Ayvacık da yaşayan Ayvacıklı birisiyim. Burada yerel bir yöneticiyim dediğim zaman insanlar Ayvacık neresi diye soruyorlar. Önce başka yerler ile karıştırıyorlar. Daha sonra Assos dediğimizde, “Biz biliyoruz” diyorlar. Hatta ve hatta Truva, Troia dediğimiz zaman Dünya biliyor. Böyle marka kentlerin etrafında madem biz varız; bunlara da mutlaka gezilebilir, ulaşılabilinir bir hale getirmek zorundayız. Yasaklar gerekli belki ama yerine göre gerekli olmalıdır. Sit alanları, tarım alanları programlanarak bu bölgelerin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
Ayvacık’ın doğal güzelliklerinin yanında tarihi önemi ve ören yerleri ile de dünya genelinde dikkat çektiğini söyleyen Başkan Şahin sözlerini şu şekilde sürdürdü:“ Kazılar Bakanlığımız tarafından hızla devam etmektedir. 2015-2016 yılında buraya bazı sponsorlar da destek olmaya başlayınca, kazılar bu mevsime kadar uzadı. Bundan mutluluk duyuyorum. 2016 yılı içinde çıkan eserleri kimse bilmiyor. Bölgede çalışma yapan Kazı Başkanımız Nurettin Aslan ve ekibine özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.
Kazıların ve turizmin kış aylarında da sürmesini ve Ayvacık’ın popülaritesinin dört mevsime yayılmasını istediklerini kaydeden Başkan Şahin,“Köylümüz de yaptığı el işi eserleri merkeze getirip satıyor, medeni cesaret kazandı. Eğitim ve ekonomik nedenlerle ilçemizden dışarıya göç veriyorduk, artık gidilmiyor. Topraklarımız da ekilmeye başladı. Hava yolu ulaşımı da rahatladı, karayolu için de çalışmalar yapılıyor. Kazdağı rampası  1.7 kilometrelik olan bölüm bir yıl içinde açılacak. Bir tünel daha var, o da 2 yıl içinde bitebilir. Üç, dört yıl içinde karayolu ulaşımımız tamamlanacak. Çanakkale merkezde ve Balıkesir’de bulunan Koca Seyit ve havaalanlarına 70’er kilometre uzaklıkta kalan Ayvacık ilçemiz, yazın gördüğü cazibeyi kış aylarına da yaymaya başladı. Bugün İstanbul’da bir semtten bir başka semte gitmek için harcanan süre ile Ayvacık ilçemize uçakla gelmek daha kısa sürmektedir. Yapımı devam eden karayollarının tünel çalışmalarının bitmesi ile ve Çanakkale 1915 Köprüsünün yapımı için hayata geçirilecek karayolları çalışması ile ilçemiz daha da rağbet görecektir”  dedi.
 
Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, daha sonra gazeteciler ile birlikte Assos Antik Kentini, Assos Kazı başkanı Prof.Dr. Nurettin Arslan rehberliğinde gezdiler. Gezi sonrasında Assos Kazı evinde 2015-2016 kazı sezonunda Assos Antik Kenti içerisinde çıkartılmış eserler basın mensuplarına gösterildi.
 
Fehmi Şenyiğit
 
 
 


Kaynak: Haber Merkezi