Down Sendromuna farkındalık yaratmayı amaçlayan ‘+1 Farkla Trafikteyiz’ etkinliğinde konuşan Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Sevimay Tokatçı Çanlıoğlu, “Tüm Türkiye’de farkındalık çalışmaları devam ediyor.  Biz de Çanakkale’de 15’e yakın lise düzeyinde eğitimlerini bitirmiş Down Sendromlu çocuklarımızla birlikte farkındalık oluşturduk.  Her birimizde 46 kromozom varken Down Sendromlu çocuklarımızda 47 kromozom var.  +1 farklılıklarından dolayı bizden +1 farkla hayata devam ediyorlar” dedi.
 
Down Sendromunun, tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılık olduğunu topluma aktarmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla 21 Mart, ‘Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ olarak kutlanıyor. 2011 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ‘Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ kapsamında Çanakkale’de de çeşitlik etkinlikler yapıldı. Geçtiğimiz gün İskele Meydanı’nda bir araya gelen Konseyi Başkanı Evren Kızoğlu, Engelliler Meclis Başkanı Sevimay Çanlıoğlu, Trafik Şube Müdürü Çanakkale İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yasin Pala, Down Sendromlu bireyler ve aileleri, ‘+1 Farkla Trafikteyiz’ etkinliğini gerçekleştirdi. Etkinlik kapsamında Down Sendromlu bireylere emniyet ekipleri tarafından trafik hakkında bilgiler verilerek, araçlar tanıtıldı.
 
“BU ÇOCUKLARA FIRSAT VERİLDİĞİ ZAMAN HER ŞEYİ YAPABİLİRLER”
Meclisi Başkanı Çanlıoğlu ayrıca, “Sosyal yaşamda eğitimden sağlığa ve istihdama varıncaya kadar, bizlerin her hakka sahip olduğumuz gibi onlar da her hakka sahip. Bu anlamda en temel hak olan eğitimde, toplumda çocuklarımıza fırsatlar tanınıp desteklerin verilmesi sonucunda her birimiz gibi sosyal hayata adapte olabilirler.  Bunun için gereken çalışmalar yapılıyor ama toplumumuzun, kurumların, halkımızın bilinçlendirilmesi adına ve farkındalık yaratmak için İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz +1 Farkındalık yaratmak adına bugün buradayız. Aslında bu çocuklara fırsat verildiği zaman her şeyi yapabileceklerini göstermek adına böyle bir etkinlik düzenledik.  Engelliler Meclisi olarak da grup çalışmalarında, aile çalışmalarında farklı alanlarda etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Toplumda özel bireylere sahip olan ailelere, çocuklara acıma duygusu ile değil,  sadece normal davranılması, dışlanmaması, eşit haklara sahip olabilmesi için onlara tolerans gösterilmesi adına biz de çocuklarımızla birlikte hayattayız diyoruz.  Bizim normal ailelerden hiçbir farkımız yok. Sadece bu çocukları normal hayata adapte edebilmeleri için mücadele veriyoruz.  Gereken desteği kurum, kuruluş ve halkımızdan bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
“SADECE BİR GÜN DEĞİL, HER GÜN YANLARINDAYIZ”
Çanakkale İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yasin Pala ise her zaman özel vatandaşların yanında olduklarını belirterek, “Bugün, özel olan çocuklarımızın özel günü… Sadece bir gün değil, her zaman bizler onların yanındayız. Bugün de trafikte onların var olduğunu hem de onların her zaman bize ihtiyacı olduğunu düşünerek farkındalık yaratmak adına güzel bir etkinlik yapalım dedik.  Kardeşlerimizi trafik araçlarına bindirerek bilgiler verdik. Çeşitli hediyelerimizi takdim ederek her zaman onlarla birlikte olduğumuzu hissettireceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Sevi Gözay UĞURLU