Çanakkale Valiliği, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi ve Saraybosna Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi işbirliğiyle düzenlenen ‘18 Mart Dostluk Köprüsü’ uluslararası karma sergisi Çanakkale Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açıldı.
 
Çanakkale Zaferinin 107. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında hazırlanan, ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ile Saraybosna Üniversitesi Güzel Sanatlar Galerisi akademisyen ve sanatçılarının eserlerinden oluşan sergiye Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Okhan Akdur, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Saraybosna’dan gelen davetliler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Müzik dinletisi ile başlayan program açılış konuşmalarıyla devam etti. ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, “Bazı tarihler vardır ki bir ulusun kaderini, dünyanın geleceğini belirler. Savaşın tarihinden kahramanlığın tarihine, kahramanlığın tarihinden dostluğun tarihine evrilir ve dünya için yaşatıldığı ulusun evrensel bir hediyesine dönüşür. ‘18 Mart Dostluk Köprüsü’ sergimizde savaş kahramanlarımızın anısını, sanatla ve barışla yad ediyoruz” dedi.
 
Sergi için Çanakkale'ye gelen Saraybosna Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cazim Hadzimejlic ise şunları aktardı; “1915 Çanakkale köprüsü, iki kıtayı birbiri ile kavuşturmaktadır. Bosna-Hersek’i de içine alan bu hat, aslında Londra’dan Çin’e kadar büyük bir coğrafyayı birbirine bağlamaktadır. Bu sebep ile Türkiye Cumhuriyeti'ne ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sergimizi, tarihi İpekyolu projesinin tamamlanan en önemli ayağı '1915 Çanakkale Köprüsü' ile eş zamanlı Çanakkale’de açmak bizlere gurur vermektedir.”
 
Konuşmaların ardından açılışı yapılan sergi, protokol üyeleri tarafından gezildi.  ‘18 Mart Dostluk Köprüsü’ uluslararası karma sergisi 30 Mart 2022 tarihine kadar Çanakkale Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açık kalacak. Sergide, resimden seramiğe, tekstilden hat sanatına kadar çeşitli disiplinlerden eserleri yer alan akademisyen-sanatçılar: Adi Karailo, Admir Mujkic, Ali Can Metin, Amela Hadzimejlic, Amer Hadzic, Asim Delilovic, Ayşe Ekici, Ayşe Güler, Berna İleri, Canan Atalay Aktuğ, Cazim Hadzimejlic, D. Berna Batur, Darko Šobot, Denita Kuštric, Deniz Kürşad, Didem Çatal, Ergün Arda, Evren Karayel Gökkaya, Fatih Karagül, Gholamreza Taheri, Gökhan Keleş, Gül Sarıdikmen, Gülderen Görenek, Güliz Baydemir, Gülşah Polat, H. Cenk Beyhan, Hakan Daloğlu, Halide Okumuş, Halim Kaya, İhsan Doğrusöz, İlkan Devrim Dinç, İrem Pala, Kaan Kaya, M. Berrin Kayman Karagül, Mehmet Coşar, Mehmet Erim, Mert Yavaşca, Metin Balcı, Minara Guliyeva, Mirsad Begovic, Müjde Yücel Coşar, Necati Işık, Necmi Tekin, Nilay Köksal Karaman, Oğuz Tunç, Özlem Uyan, Salem Pezic, Semra Çam, Şeref Doğan, Seyhan Boztepe, Şeyma Bil, Şule Günal, Şule Öztürk, Umut Germeç, Vahid Novruzov, Yeşim Zümrüt, Yonca Yüksel, Zehra Evrim Kanat, Zerrin Güzel, Zeynep Arol.


Kaynak: Haber Merkezi