Organizasyona katılan Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu Başkanı Özlem Kadirağa gösteri hakkında bilgi verdi.
 
 
Çanakkale Folklor Araştırma Derneği (ÇAFAD) 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma günü etkinlikleri büyük beğeni topladı.  İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Özel İdaresinin katkılarıyla ‘Bir Millet Üç Devlet’ sloganı ile gerçekleştirilen  Halk Dansları gösterisinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan’dan gelen Halk Dansları grupları sahne aldı. Çanakkale’de Karadeniz ve Ege yörelerinden oyunlar sergilenirken Azerbaycan ekibi, Kafkas dansı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekibi de yöresel danslarını sergiledi. Sahnelenen gösterileri hakkında bilgi veren Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu Başkanı Özlem Kadirağa; ‘’ Hem 18 Mart zaferini coşkusunu birlikte yaşadık. Hem 18 Mart şehitlerini minnetle rahmetle andık.’’ dedi.
 
18 Mart gösterileri hakkında değerlendirme yapan Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu Başkanı Özlem Kadirağa;  ‘’Öncelikle şehitler diyarı Çanakkale'de bulunmaktan, mutluluk ve şeref duymaktayım. Çok heyecanlandım daha önce bu etkinlikler ve festivaller için Çanakkale'mizde Anavatanlı kardeşlerimizle, birlikte olduk. Bu dönem burada bulunmanın amacı daha önemli daha farklı, Çünkü biliyorsunuz Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, ile birlikte ortak bir proje oluşturduk bu projenin de esas mimarı ÇAFAD Derneği Başkanı Selim kardeşimiz, birlikte bu projeyi yürüttük ve bizde Çanakkale'ye geldik ve Çanakkale'de bu etkinliğe katıldık. Hem 18 Mart zaferini coşkusunu birlikte yaşadık. Hem 18 Mart şehitlerini minnetle rahmetle andık.’’ diye konuştu.
 
 
‘’Birlikte bu 3 devlet zeybek oynadılar’’
 
18 Mart'ta sahnelenen gösteri hakkında değerlendirme yapan Kadirağa; ‘’Dün çok büyük bir coşku vardı Çanakkale'de çok duygulandım çok sevindim gözlerim doldu. Çünkü yaklaşık 21- 22 bin kişi yanılmıyorsam meşale yürüyüşüne katıldı. Ondan sonrada sahilde sahnede yapılan gösterilerimize de 17 bin kişi izlemiş, arkadaşlardan aldığımız bilgi bu havanın soğuk olmasına rağmen halkın böylesine sahip çıkması beni çok etkiledi sevindirdi. Önce mehteran ile güzel bir coşku yaşadık sonra ÇAFAD derneğinin gösterisi oldu. Sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden gelen gençler halk topluluğunun bir dans gösterisi oldu. Ondan sonrada Azerbaycan’ın bir gösterisi oldu. Ondan sonra da birlikte bu 3 devlet  zeybek oynadılar.’’ dedi
.
‘’Hem oyunlarımız canlı hareketli hem müziklerimiz renkli’’
 
Akdeniz Dans yapıları hakkında bahseden Kadirağa;‘’Bizim oyunlarımız Akdeniz karakteristik özelliğini taşıyor. Hem oyunlarımız canlı hareketli hem müziklerimiz renkli, kıyafetlerimiz otantik, sahnede giydiğimiz kıyafetlerde yaklaşık 150 yıl önce, bizim dedelerimiz ninelerimizin giydiği birebir yapılmışı uygulamasıdır.’’ şeklinde konuştu.
 
 
‘’ÇAFAD Derneği Çanakkale'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne geliyor’’
 
Kültür sanat ve spor faaliyetlerinden ötürü teşekkürlerini sunan Kadirağa; ‘’Onu söylemek isterin geçtiğimiz yıl İstiklal Marşının 100 yılıydı. Yalnız Pandemiden dolayı bu projenin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ayağını yapamamıştık. Bu hafta başlayan 24-ve 28 arasında Çanakkale'den ÇAFAD Derneği Çanakkale'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne geliyor. Ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 26 Mart Akşamı Akif dostu şehirlerin yani İstiklal Marşı şairinin son durağı olan KKTC’de bir etkinlik yapıyoruz. Bu etkinlikte Akif besteleri, sunulacak. Yine Akif ile ilgili sergi açılacak sergiden sonra hem anavatandan Türkiye’den gelen kardeşlerimizin gösterisi olacak. Ondan sonra da bizim bir gösterimiz olacak ondan sonra da karma bir zeybek oynayacağız. Kuzey Kıbrıs halkına da bu coşkuyu birlikteliği yaşatmamız için fırsat olacak. Ben Kültür sanata yaptığınız bu desteklerden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum.’’ diyerek sözlerini tamamladı.
 
 
İbrahim Akın KAZANCI