Çanakkale’de aktif olarak moto kuryelik yapan çok sayıda kadın bulunuyor. Kadınlar, moto kuryeliğe çeşitli sebeplerden dolayı başlasalar da hepsi mesleğini severek yapıyor. Müşterilerin bazen şaşırdığını ancak genel olarak trafikte sorun yaşadıklarını söyleyen kadınlar, kuryeliğin cinsiyeti olmadığının ve kadınların istedikleri her şeyi başarabileceğinin altını çizdi. Moto kuryeliğin artı ve eksilerini Fatma Eker, Melike Uçarbulut, Havva Güneş ve Emine Soyuak ile konuştuk.
 
“HER ŞEYİ BAŞARABİLECEĞİMİZİ KANITLIYORUZ”
Motosiklete küçüklüğünden bu yana tutku duyduğunu belirten 26 yaşındaki Fatma Eker, tutkusunu mesleğe dönüştürmek istediği için bu işe başladığını söyledi. İlk işine pandemi sürecinde başladığını aktaran Eker, “Yaptığım işten çok memnunum. Evet, sorunlar var sonuçta trafikteyiz. Aslında biraz da fark edilmek istiyoruz. Kadın sürücülere karşı bir önyargı var, bizim bunu kırmamız gerekiyor. Bayan veya erkek fark etmeksizin çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Kadın moto kurye görünce, genelde olumlu karşılıyorlar, seviniyorlar aslında. Erkek işi olarak bakılıyor fakat biz bayanlar olarak her şeyi başarabileceğimizi kanıtlıyoruz. Yine cinsiyet ayrımı olmaksızın bize destek çıkan arkadaşlarımız da var” dedi.
 
KADIN MOTO KURYE İLE KARŞILAŞINCA KENDİNİ DAHA GÜVENDE HİSSEDENLER VAR
14 yıldır moto kuryelik yapan Melike Uçarbulut, “Mesleğin zorluğu var tabii ki. Trafikte araçların daha dikkatli olmasını ve bizi yollarda görmesini tavsiye ediyorum. Kadın olduğum için bir sorun yaşamıyorum. Bayan olduğum için siparişi benim getirmemi isteyen aileler oluyor, daha güvenli hissediyorlar kendilerini. Beni tanıyan, özellikle benim gelmemi isteyenler de oluyor. Bir gün yağmurlu bir havada üzerimde kat kat yağmurluk vardı. Ben Özgürlük Caddesi’ndeki yokuştan iniyordum, araba da Şehitler Camii’nin oradan geliyordu. Yolun ortasında kesiştik. Ben gidiyorum araba geliyor… En sonunda araba durdu ve şoförü indi. ‘Dayı, sen ne yapıyorsun?’ gibi şeyler söyledi, üzerime yürümeye başladı. Ben de kaskımı çıkarttım, ‘Sen kime dayı diyorsun?’ dedim. ‘Farkında değilsin sanırım karşında bir bayan var’ dedim. O da beni görünce, ‘Pardon abla’ dedi, döndü arkasını gitti” sözleriyle bir anısını paylaştı.
 
Meslekte yaşadığı sorunlardan bahseden Uçarbulut, “Mesleğin maddi olarak getirisi güzel, bütün bayanların tercih etmesi gereken bir meslek. Tek sorunumuz benzin fiyatları aslında, iyileştirme yapılırsa herkes için çok iyi olur. Bir de yemeklerin teslim süresi 30 dakika olduğunda biz acele ediyoruz ve trafikte sorun yaşayabiliyoruz. Bu yüzden 30 dakikada teslim uygulamasının kaldırılmasında fayda var” şeklinde konuştu.
 
AĞZINI BOZAN DA VAR, TAKDİR EDEN DE…
Mesleğe başlayalı henüz birkaç ay olduğunu söyleyen Havva Güneş, “Kadın kuryeler olarak trafikte göz ardı edilemeyecek kadar yer kapladığımızı düşünüyorum. Şu an bir azınlığız ama ‘Bu azınlık neden çoğalmasın?’ diye düşünüyorum. Ben öğrenciyim. Çanakkale’nin işverenleri, öğrencilere daha az ücret verip daha çok çalıştırıyorlar. Fazla emek ve az sermaye beklentileri var. Buradan yola çıkarak, ‘Neden paketçi olmayayım?’ diye düşündüm. Motora küçük yaştan beri ilgim var, yapabileceğimi düşündüm” dedi.
 
Kadınların moto kuryelik yaparken karşılaştığı sorunları anlatan Güneş, “Trafikte kadınları sıkıştırıyorlar, motorlu olduğumuz için. Yol vermiyorlar. Özellikle yağmurlu günlerde insanların takati olmuyor. Paket çok yoğun oluyor, trafik oluyor, arabaların camı buğulu oluyor, bizi görmüyorlar. Trafikte kadınsın diye seni küçük görüyorlar, ezileceğimizi zannediyorlar. ‘Buna laf atsam ne olur ki?’ diye düşünüp ağzını bozan da var, görünce çok takdir eden de var. Çanakkale’de 100 erkek paketçi varsa bunların 6-7’si kadındır. Ben isterim ki, kadınlar olarak bu meslekte de öne çıkalım. Biz kadın kuryeler olarak, pozitif ayrımcılıktan ziyade haklarımızı almak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“BU MESLEĞİ KADINLAR DA BAŞARABİLİR VE BAŞARANLARDAN BİR KAÇIYIZ BİZ”
26 yaşındaki Emine Soyuak, “Motoru sevdiğim için bu mesleğe girmek istedim. Bence hiçbir meslekte cinsiyet ayrımı yoktur. Bu mesleği kadınlar da başarabilir ve başaranlardan bir kaçıyız biz de. Kadınlar istediğinde her şeyi başarabilir. Erkeklerin de bizim de çektiğimiz zorluklar var bu meslekte. Yağmurda kayan yaya geçitleri, trafikte sıkıştırmalar... Ama güzel tepkiler de alıyoruz tabii ki.  Bizi gördüğünde hemcinslerimiz daha rahat davranıyorlar. 8 Mart, bütün başaran kadınların günü… Bütün başaran kadınları kutluyorum" dedi.
 
“BAYANLARIN BU MESLEĞE DAHA ÇOK SAHİP ÇIKMALARINI İSTİYORUZ”
Melike Uçarbulut ile evli olan ve kendisi de moto kurye olan Durmuş Uçarbulut, mesleğe eşi sayesinde başladığını söyledi. 14 yıldır moto kurye olduğunu söyleyen Uçarbulut, “Eşim de dâhil olmak üzere bu mesleği icra eden bayan arkadaşlarımız var. Hatta bu mesleği ben eşimden öğrendim diyebiliriz. Çanakkale’de bu mesleği yapanlar olarak, bir şeyler başardık ve başardıkça kadın kurye sayımız da artmaya başladı. Biz erkek kuryeler olarak, kadın meslektaşlarımıza elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yolda kaldıkları, siparişi yetiştiremedikleri, müşteriyle sorun yaşadıkları olsun elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Kuryeler olarak kendi iletişim ağımız var zaten… Biz erkek kuryeler olarak arkadaşlarımızın yanında durmaya çalışıyoruz, her problemlerinde yanlarındayız. Bayanların bu mesleğe daha çok sahip çıkmalarını istiyoruz. Daha fazla sempati kazandıklarını düşünüyorum. Bütün emekçi kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım” şeklinde konuştu.
 
Sevi Gözay UĞURLU