Bankacılık, finans ve petrol gibi sektörlerde öne çıkan birçok oligark, iş insanı ve kurumun Avrupa Birliği'ndeki banka hesapları dondurulurken yolculuk yapmalarına da yasak getirildi. Konu hakkında bir haber kanalında değerlendirme yapan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer; ‘’Bu tür soruşturmalar şüphe üzerine başlar’’ dedi.
 
‘’İncelemenin bizzati başlamış olması bile bu kişilerin mülklerine ihtiyaten el konması yetkisi veriyor’’
 Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, başta Rus oligarklar olmak üzere toplamda 680 kişi ve 53 kuruma mali yaptırım uygulama kararı aldı.  Gündemin son sıcak başlığı olan Avrupa'daki Rus Milyarderlerin servetine el konulması ile ilgili, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi eski Rektörü ve şuanda Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Kamu Hukuku Bölüm Başkanı, Prof. Dr. Yücel Acer; ‘’Aslında bu Oligarkların varlıkları konusunda bahsedersek, aslında bunu uluslararası hukukla, ilgisi yok ama bu söz konusu olan bu yatlara ve oligarkların diğer mallarına servetlerine el konulacak olmasına ulusal yasaları ile ilgili bir engel yok, geçtiğimiz gün BIDEN ulusal sesleniş konusunda, bunu ifade etmişti. Bu şahısların bütün ticari faaliyetlerini incelemesinde, güzel bir ekip kurulduğunu ifade etmiş. Dolayısı ile bu incelemelerden ortaya çıkan sonuçlarına göre ya da incelemenin bizzati başlamış olması bile bu kişilerin mülklerine ihtiyaten el konması yetkisi veriyor. Dolayısı ile Almanya, Fransa, ABD gibi ülkeler kendi ulusal yasalarından aldıkları yetkiler ile, bu tür el koymalar gerçekleştirebilirler, yasal altyapısı kendi ulusal yasaları, uluslararası yasalarda bunu engellemiyor açıkçası’’ dedi. 
 
Avrupa ve Amerika’da servetlerinin el konulan oligarklar hakkında değerlendirme yapan Acer ‘’Bu tür soruşturmalar şüphe üzerine başlar ulusal yasalar içerisinde, Örneğin söz konusu olan bu oligarklardan bazıları, zaten Rus petrolü ile ilgili olan işadamları veya Rus doğalgazı satışı ile ilgili olan işadamları, veya başka şekilde Rus yöneticileri ile ilişkisi olan işadamları dolayısı ile bu şüphenin varlığı ile birlikte ki BM'de haksız yere saldırısı tescillenen Rusya'nın yine bir destekçileri olma konusunda şüphe çıkıyor olması, bu kişiler hakkında başlatılan inceleme veya el konmayı yasal olarak  ortaya konulabilir’’ dedi.
 
Rus oligarklar değil farklı branşlarda spor faaliyetleri gibi konularda yapılan adımlar hakkında ise; ‘’Bu bahsettiğimiz federasyonlar uluslarası sivil toplum örgütleri aslında FIFA, ve diğer branşlar olsun, Uluslarası spor organizasyonları ve bunların alt birimleri spor federasyonları, bunlar devlet dışı yapılar fakat bunlarında kendi iç işleyişleri kendi karar almaları kendi iç dengeleri var , Şimdi burada Rusya'nın tırnak içinde söylüyorum yasa dışı faaliyet gerçekleştiren ülke konumuna düştükten sonra, bu federasyonlar Rusya'nın ilgisi olan federasyonlara faaliyetlerini bağlantılarını etkileyecek şekilde askıya almasına sahip olabilirler. Kaldı ki dediğim gibi bu kendi tüzüklerine uygun’’ dedi. 
 
 
‘’Bunların zeminini uluslararası hukuk oluşturur’’
Dünyadaki devletlerin Rusya'ya karşı yaptırım ve tavırları genel olarak değerlendiren Acer; ‘’Uluslararası hukukun kurallarını ihlal eden, ülkelere karşı bugüne kadar devletlerden kaynaklı yaptırımlara alıştık, hatta bu çatışmaların başında da Rusya’nın askeri müdahalesi başında da daha çok devlet kaynaklı yaptırımla konuşulmaya başlanmıştı ki bunların zeminini uluslararası hukuk oluşturur, saldırgan bir devlete, uygun gördüğü tedbiri alabilir. Hatta Ukrayna'ya, fiilen uluslarasın hukuka göre meşru müdafaa hakkını kullanan Ukrayna'ya doğrudan da yardım edebilir. Bunların hepsi yasal hususlar ama belki de ilk defa bu kadar yoğunlukta, bir uluslarasın kamuoyunun ’da etkili oluyor’’ diyerek sözlerini tamamladı. 
 
Oligark Nedir ?
Oligark, oligarşik düzendeki yöneticilere ve oligarşiyi destekleyenlere verilen isimdir. Günümüzde oligark dendiği zaman Rusya'daki büyük şirketlerin sahipleri olan isimler kastedilmektedir.Rusya’daki oligarkların önemli bir bölümü finansal varlıklarını 1990'larda, dönemin devlet başkanı Boris Yeltsin'in idaresinde gerçekleşen ve devlet varlıklarının özel sektöre kaotik ve yolsuzluklarla dolu bir süreçte devredildiği sırada elde etmiştir. Oligark sözcüğü günümüzde 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından öne çıkan, aşırı varlıklı bir grup Rus vatandaşını tanımlamak için kullanılıyor. Bir oligark, akrabalık, din, ekonomik statü, prestij ve hatta diliyle toplumun geri kalan kısmından ayrılan yönetici sınıfın üyesi olabilmektedir.Rusya'daki büyük firmaların başında bulunan isimler olan oligarklar için ultra zengin kişiler de denilebilir. Chelsea Futbol Kulübü'nün sahibi Roman Abramoviç dünyanın en tanınan Rus oligarklarından biridir. Çok bilinen bir başka oligark da eski KGB subayı ve bankacı Aleksander Lebedev’dir
 
İbrahim Akın KAZANCI