Çanakkale'de 41 yaşındaki Turan Cinislioğlu, 3 yıl önce hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği teşhisiyle mücadele etmeye başladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde gerçekleştirilen bir böbrek nakli, hayatının dönüm noktası oldu.

ÇOMÜ Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, Cinislioğlu'nun hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği nedeniyle hastaneye başvurduğunu ve uzun bir süre diyaliz tedavisi gördüğünü belirtti. Uzun bir bekleyişin ardından, Bursa'da yaşanan bir trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 20'li yaşlarda genç bir kızın organ bağışının gerçekleşmesiyle birlikte Cinislioğlu'na uygun bir böbrek nakledildi. Organ nakli sonrası sağlığına kavuşan Cinislioğlu, artık günlük yaşamına ve iş hayatına eskisi gibi devam edebileceğini ifade etti. 

Prof. Dr. Cabir Alan, "Ülkemiz şartlarında böbrek yetmezliğinin en önemli  nedeni hipertansiyon ve diyabettir. Turan Beyde böbrek yetmezliği gelişince hem diyalize başladı hem organ nakli için sıraya girdi. 3 yıl öncve merkezimize kayıt oldu. Bu süre zarfında biz kendisini 3 kere çağırdık ama uygun böbrek bulunmadı. 10 gün önce Bursa'da motosiklet kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın yakınları organlarını bağışlama kararı aldı. Organlardan bir tanesi de merkezimize uygun görüldü. Sağlık Bakanlığı'ndan gelen listede de Turan bey ikinci sıradaydı. İlk hasta uygun olmadığı için. Turan beyin uygunluk testi de pozitif gelince kendisine böbreği naklettik. Ameliyetın onuncu günü idrar çıkışı 2 litrenin üzerinde. Böbrek fonksiyon değerleri de normale yaklaştı. Şuan itibariyle Turan Beyin artık diyalize girme ihtiyacı kalmadı. Günlük hayatını, iş hayatını eskisi gibi normal yoldan devam edebilecek" diye konuştu.

Teşekkürlerini ileten Cinislioğlu, sağlık ekibine ve özellikle de Prof. Dr. Cabir Alan'a minnettarlığını dile getirerek, "Rahatsızlanarak ambulansla hastaneye geldiğim birgün böbreğim alınmıştı. Cabir Hocayı tavsiye etmeleri üzerine Organ Nakli Merkezi’ne başvurumu yaptım, bekliyordum. Ameliyattan korkuyordum ama ağrı sızı hissetmiyorum. Sağlığıma kavuştum Cabir Hocaya  her gün dua ediyorum. Herkesi organ bağışçısı olmaya davet ediyorum. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine, ÇOMÜ Hastanesine, Prof. Dr. Cabir Alan’a, hemşirelere tüm çalışanlara teşekkür ediyorum" şeklinde duygularını dile getirdi.


Kaynak: Şahver Banu Çağlak