Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Alper Şener korona virüsünün yeni varyantı, Omicron hakkında, laboratuvar düzeyinde iki önemli çalışma sonucundan Omicron varyantının, Delta’ya göre hücreleri 70 kat hızlı enfekte ettiğini ifade etti.
 
Pandemi sürecinde birçok tespit, bulgu ve araştırma değerlendirmelerini, sosyal medya üzerinden paylaşan Prof. Dr. Alper Şener, korona virüsündeki son varyant olan Omicron hakkında duyurulan laboratuvar düzeyinde iki önemli çalışma sonucu delta varyantına göre bulaşıcılığın daha da arttığını ifade etti.

Şener sosyal medya üstünden paylaşımında; ‘’Omicron ile ilgili laboratuvar düzeyinde iki önemli çalışma sonucu duyuruldu. Delta’ya göre hücreleri 70 kat hızlı enfekte ediyor.Yüzey protein değişimi ile (S proteini) vektörel ( Astrazeneca), inaktif ( Sinovac), mRNA( Pfizer) aşılarının İKİ doz uygulayanlarda oluşan antikor yeterli gelmiyor. Üçüncü doz ile artan antikor seviyesi yükselmesi dışında, bloke edici kapasitede yaygınlaşma korunmak için yeterli görünüyor, Akciğer hücrelerini birbirine yapıştırma kapasitesi orjinal suştan bile çok düşük, Bu da akciğer tutulumunun daha az yaptığına dolaylı kanıt, çünkü tek faktör bu değil, sitokinler vs. de bunda çok etkili’’ ifadeleri yer aldı.

Sevi Gözay UĞURLU