Çanakkale Belediye Meclisi geçtiğimiz gün olağanüstü toplanarak, yıllardır konuşulan ‘Sosyal Konutlar projesi’ nde alınan son kararları kamuoyuna duyurdu. Sosyal konutlarda oturan vatandaşların uzun süredir başlamasını beklediği inşaat projesi için Çanakkale Belediyesi İmar Müdürlüğü ekipleri tarafından hazırlanan plan tadilatının İmar Komisyonunda görüşülmesi sonrasında mecliste oylamaya sunuldu. Oybirliği ile kabul edilen yeni planda binalar zemin kat ticaret alanı, altı üstü 7 kat olmak üzere toplam 8 kat olacak.
 
Belediye Binası’nda gerçekleştirilen Çanakkale Belediyesi Olağanüstü Meclis Toplantısı, İsmetpaşa Mahallesi’nde bulunan Sosyal Konutlar Mevkii’nin İmar Planındaki değişiklerin meclis üyelerine sunulması için düzenlendi. Toplantı maddesinin görüşülmesine geçmeden önce Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ülke gündemi ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Antalya ve çevresindeki şehirlerinde bir haftayı geçkin devam eden orman yangınları ve süreç hakkında eleştirilerini dile getiren Gökhan, yangın uçaklarının ülkeye alınması gerektiğini söyleyerek, bir kampanya düzenlenebileceğini de belirtti.
 
Gökhan, ilk önce Bigalı SMA hastası minik Ahmet Alp’in tedavisine destek olmak için yapılan bağış kampanyasına katılma kararı alan meclis üyelerinin, aldıkları huzur haklarını bağışladıklarını ve Vakıfbank’taki hesaba aktarıldığını söyledi. Başkan Gökhan, “Ahmet Alp çocuğumuzun evladımızın sağlığıyla ilgili meclis üyesi arkadaşların katkıları söz konusuydu, Vakıfbank'a yatırıldı. Toplam 4 bin 588 lira 86 kuruş, Vakıfbank'taki hesabına aktarıldı. Sizlerin huzur haklarınız, teşekkür ediyoruz. Allah kabul etsin diyoruz” dedi.
 
“İNSANLARIMIZIN BİLİNÇLİ OLMASINI SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ”
Ardından gündem konularına değinen Başkan Gökhan, “Bir aylık süreç içerisinde olanların ötesinde bence kısa zaman içerisinde canımızı sıkan olaylar var. Yangınlar, sel felaketleri var; doğa felaketleri, çevre felaketleri var. Öncelikle ben bu felaketi yaşayan ülkemizin bütün yörelerindeki insanlarına geçmiş olsun diliyorum. 9 yurttaşımızı kaybettik bu yangınlarda onlara Allah’tan rahmet diliyorum. Selde yitirdiklerimiz var. Onlara da rahmet diliyoruz. Şehirlerimiz kötü duruma geldi, aynı zamanda doğada yandı. Ormanlarımız, meralarımız, tarım alanlarımız hepsi yandı. Bu nedenleri çok fazla tartışılıyor. Bu konuda çok fazla bir şey söylemek durumunda da değilim. Bilmeden konuşmak da iyi bir şey değil ama bundan böyle bu felaketlerin olma olasılığı baya yüksek. Sabotaj oldu, kundaklama oldu, anızdan oldu… Ne dersek diyelim bunlar oldu ve olmaya devam edecek. Burada zamanında tedbir almamız gerekirdi. Bundan sonra almamız gerektiği daha da ortaya çıktı. Biz burada olmayan bölgelerde de bunun tedbirini almak zorundayız. Ormanlarımızı ateşten, yangından korumak için çok gayret göstermemiz lazım. Bu süreçte insanlarımızın bilinçli olmasını sağlamak zorundayız. Bunları hep söylemek mecburiyetimiz var. Bunu okullarda çeşitli vesilelerle okullarda çocuklara gençlere anlatmak zorundayız. Köylerde insanları eğitmemiz gerekiyor, birçok konu var ama mutlaka bir eğitim sürecinden geçmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
“EĞER İCAP EDİYORSA UÇAK ALIMI İLE İLGİLİ ÖZEL BİR KAMPANYA DAHİ YAPILABİLİR”
Gökhan, “Karnımızdan konuşmanın manası yok. Polemik yapmanın zamanı değil. Bu ülkenin Karadeniz’den tutun, Bolu'sundan, Karabük'ünden, Bartın'ın, Kastamonu'ndan buraya kadar bu yörede çok ciddi yangın tehlikesi olan bir alan. Bizim yarımadamız da iki kere yangın geçirdik. Çanakkale’de de burada İntepe’de geçirdik. Dolaysıyla bizlerin ülkemizin gerçekten yangın söndürme araçlarına özellikle uçağa ihtiyacı var. Bu niye düşünülmedi neden istenmedi bunun olmayacağı biliyor olmaları gerekirdi, ama neden olmadığını bilmiyorum. En kısa zamanda eğer icap ediyorsa uçak alımı ile ilgili özel bir kampanya dahi yapılabilir. Bunun polemiği olmaz. THK’nin elindekiler çürüktü de vardılar, yoktular... Böyle bir şey olması söz konusu değil, yardım uçaklarının da yenisinin getirilmesi de zaman aldı. Yangınlar bir yere geldi, onlar sonra bunlar alındı. Bir de neden başkanından istiyoruz. Belki ihtiyacı olacak belki gönderemeyecek. Bu ülkenin bu uçakları temin edip bunları muhafaza etmesinde yarar var diye düşünüyorum. Çanakkale'de de bile Ukrayna helikopteri var. Çanakkale İntepe yangınında da bu şekilde büyümesinin sebebi helikopterin olmamasıdır. Onun için bu acılarımız dindikten sonra oturup devletin karar alması lazım. Eğer IBAN isteniyorsa IBAN’a uçak alımı ile ilgili katkıda bulunuruz. Hiç o konuda tereddüt yok. Çünkü sonuçta bu ormanlar hepimizin yani Manavgat'taki, Antalya'daki yanan Muğla’daki yanan ormanlar hepimizin devletin varlıkları ve turizm mahvoldu. Zaten pandemi de zor durumdaydık, şimdi bu bela çıktı başımıza” ifadelerini kullandı.
 
“PARK VE BAHÇELERİN BİR ARASÖZÜNÜ GÖNDERDİK”
Başkan Ülgür Gökhan, Marmaris’e bir arazöz yolladıklarının bilgisini paylaşarak, “Bu itfaiyenin aracı değil, Park ve Bahçelerin bir arasözünü gönderdik. İtfaiyeyi hiç kıpırdatamıyoruz, bizim de çünkü her an bir tehlikemiz var. Allah korusun ama biz itfaiye olarak bütün araçlarımızı burada muhafaza ediyoruz. Onları göndermemiz söz konusu değil. Temizlik işlerinin bir arazözünü gönderdik” diyerek gündem dışı konuşmasını tamamladı.
 
Ardından gündem maddesinin görüşülmesine geçildi. Uzun zamandır riskli alan ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeler yapan Çanakkale Belediyesi, son alınan kararda ‘riskli yapı’ olarak ilan edildiğini duyurmuş, Sosyal Konutlardaki vatandaşlara bu noktada en yardımcı olacak şekilde yeni bir imar planı yapacağını açıklamıştı. İmar komisyonu tarafından görüşülen yeni plan, komisyonda kabul edilmesinin ardından toplantıda meclis üyelerine açıklandı.
 
YENİ İMAR PLANI ANLATILDI
Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Birim Müdürü Kemal Albayrak, yapılan plan değişikliği ile ilgili bilgileri paylaştı. Albayrak, “Yapılan çalışmalarla alakalı 2 Nisan 2021 Nisan ayı içerisinde detaylı olarak sunum yapılmış, çalışmaların içeriği konusunda halkımız bilgilendirilmiştir. Bu kapsamda idaremizce söz konusu alanda uygulanacak proje üzerinde Bakanlığın belirttiği şartlar doğrultusunda rezidans çalışmaları yürütülmüştür. Yeni öneri, proje çalışmaları ve alternatifleri konusunda çalışmalar hazırlanmış olup 7 Temmuz itibari ile hak sahiplerine sunulmuştur. Söz konusu bölge ile ilgili plan revizyonları hazırlanarak, hak sahipleri ile yapılan bilgilendirme toplantıları sonucunda, hak sahipleri tarafından herhangi bir olumsuz sonuç bildirilmemiştir. Söz konusu plan revizyonu ile binaların tek tek yapılması mümkün yapılacağı şekilde bina kitleleri yapılmıştır. Bina kitleleri, vaziyet planında belirtilen A,B,C olarak üç bölgeye ayrılmıştır. A bölgesi içerisinde zemin kat 41.40 çarpı 30 metre ebatlarında 4 adet, 41.90 çarpı 30 metre ebatlarında 2 adet, 42.90 çarpı 30 ebatlarında 3 adet, 31.34 çarpı 30 metre ebatlarında 4 adet bina kitlesi bulunmaktadır.  Bina kitleleri iki blok şeklinde olarak düzenlenmiştir.  B bölgesinde 22-50’ye 14 metreye 8 bina kitlesi bulunmaktadır.   12 metreye 21 metre ebatlarında 42 adet sadece zemin kat ebatları işlenmektedir. 17 metreye 18 metre ebatlarında 4 adet bina kitlesi bulunmaktadır.  Plan teklifine göre toplam inşaat alanı yaklaşık olarak 215 bin m2’dir.  Toplam nüfusun ise 5 bin 130 kişi olacağı hesaplanmıştır.    Bölgedeki getireceği ihtiyaçları karşılamak amacı ile yükseklik 7.5 olmak koşulunda bir adet sağlık tesis alanı, bir adet sosyal tesis alanı, bir adet kreş alanı ve bir adet belediye hizmet binası önerilmiş olup mevcut dini tesis alanı ve ortaokul alanı aynı şekilde mevcut haliyle korunmuştur. Bölgeyi bağlayan ulaşım bağlantıları tekrar incelenmiş ve Tuğsavul caddesi 30 metre,  Setboyu Caddesi 17,50 metre, 10 Ağustos Caddesi 12 metre, 30 Ağustos Caddesi 17 metre olarak düzenlenmiştir.   Ayrıca alan içerisindeki ulaşım ağları yeniden düzenlenip tüm taşıt yolları 10 metre ve üzeri olarak tasarlanmıştır.  Meydan teklifine göre Kuzey’de meydan olarak tasarlanmış olan alanın altı bölgesel otopark alanı olması önerilmiştir.  Ayrıca Tuğsavul caddesine cephe olan ticaret ve konut alanlarının zemini otopark olarak planlanmıştır. Bununla birlikte bölge içerisinde 900 adet kapalı 450 adet açık otopark alanı olacağı öngörülmüştür.  İdaremizce hazırlanan nazım imar plan ve uygulama imar planı revizyonları meclis imar komisyonumuzca incelenmiştir” diyerek anlattı.  
 
“TOPLAM 8 KAT OLARAK PLANLADIK”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Birim Müdürü tarafından yapılan bilgilendirme sonrasında, değerlendirmelerini paylaşarak, “Bu konuda uzun bir çalışma yapıldı hem belediye hem de oradaki mal sahipleri ile beraber. Toplam beş toplantı gerçekleştirdik ve bu toplantılarımıza İmar Komisyonu üyelerimiz de katıldı.  Mahalle muhtarının da katılımı ile her birine ne olacağını tek tek anlattık. Daha önceki projenin uygulanması için riskli alan talebimiz vardı.  Fakat Bakanlık riskli alanı uygun görmedi.  Dedi ki ‘Siz burada riskli yapı üzerinden hareket edin. Eğer buradaki yapılar riskli yapıysa gerekli tedbirleri alın ve bunu çözün’ dedi.  Binaları tek hale getirmek suretiyle, zemin kat ticaret alanı, altı üstü 7 kat olmak üzere toplam 8 kat olarak planladık.  Burada belediyeye ait olan yerler var. Bunların da sadece dezavantajlı olduğunu varsaydığımız binalara katkı olabilir düşüncesiyle konut alanı olması halinde devam ediyor.  Belediyeye ait dört yeri de 2 kat olmak üzere 7,5 yükseklikte. Yarın orada bir sağlık ocağı, belediye hizmet alanı veya buna benzer sosyal ve kültürel bir mekan olabilir düşüncesiyle, onları da yapılaşmanın içine katmadık sadece planlarını yaptık” şeklinde konuştu.
 
“RİSKLİ ALAN OLARAK YAPABİLMEMİZ ŞU AN İTİBARİ İLE KALMAMIŞTIR”
Alana 1.450 konutun yapılacağını söyleyen Gökhan, hak sahipleri ile dağılımlarını detaylıca paylaştı: “Toplam planlama alanımız 100 bin m2, toplam inşaat alanı 215 bin m2. Daire sayısı ise 1.450. Bunlar 1.500 küsur civarındaydı fakat belediyeye ait olanları iptal ettirdik. Belediyeye ait alanda yapı yapmayı iptal ettik. Onun için bu rakam 1.450’ye düştü.  Dağıtılan daire sayısı 860 çünkü 860 konut var.  Belediye mülkiyetinde kalacak olan, eğer o köşeler yapılırsa 92 ama şu anda onları yapma planımız yok.  Toplam ticaret alanı 16 bin m2. Toplam açık ve kapalı otopark sayısı 900’ü kapalı 450’si açık olmak üzere bin 350 otopark alanı olacak. 14 adet park alanı ve 1 adet meydan olmak üzere 17 bin 500 m2 alan var. Sosyal tesis alanı, sağlık alanı kreş ve Belediye hizmet alanları gibi de 800 m2’lik bir alan var.  Bu alanla ilgili müteahhitlerle iki tane toplantı yaparak görüş alışverişinde bulunduk. Biz Bakanlığın öngördüğü şekliyle yapabilmek için bu plan tadilatını bu hale çevirmemiz lazım.  Çünkü bu binalar bire bir riskli yapı olmak suretiyle ancak yapılabilecek. Riskli alan olarak yapabilmemiz şu an itibari ile kalmamıştır.”
 
“BİNE YAKIN KONUT DEPREM RİSKİ ALTINDA YAŞIYORDU”
AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Esra Yüksel, “Biz Belediye Meclis Üyesi olduğumuz günden bu yana hemen hemen her meclis gündeme getirdiğimiz bir konuydu.  Konumuz yine Sosyal Konutlar. Burada bine yakın konut deprem riski altında yaşıyordu.  8 senelik bir hikaye vardı.  Kasım ayıydı sanırım bir kurum risk testi yaptıktan sonra hemen tahliye edip dönüşüm ve yıkımındaki yasayı da ifade ettikten sonra Bakanlıkça da kentsel dönüşüme uygun şekilde bir projenin başladığını ifade etti. İmar Müdürlüğümüzün bünyesinde bir ekip çalışmaya başladı. Burada iş kolay değildi çünkü kriter olan bir çok unsur vardı. Bütün kriterleri göz önünde bulundurarak planlamak çok zor bir süreçti.  Sosyal Konutlarda kaybedilmiş bir zaman vardı. Depremin ne zaman geleceğini bilmiyorduk dolayısı ile hızlı olmamız gerekiyordu. Sürekli bunu ifade eden bir muhalefet vardı.  Onun dışında orada yaşayanlar aynı m2’de sadece yenilenmesini talep etmişti. Ona yönelik bir beklenti vardı. Onun dışında burada insanların kaldıramayacağı yüklerle karşılaşmaması sebebi ile kentsel dönüşümden avantajlarından yararlanması için uygun bir proje hazırlamak vardı. Dolayısı ile çetrefilli bir iş vardı. Ben öncelikle bu projede emek harcayan İmar Müdürü ve ekibine teşekkür ediyorum.  Biz projeyi genel olarak biliyoruz. 100 bin m2’lik imar planının her hatlarıyla hakim olmamız mümkün değil.    Proje şu anda bir kağıt üzerinde ve buna sadece projeyi çizenler hakim. Projenin ne olduğuna bittiğinde bakacağız. Ben inanıyorum ki bu konunun çözümüne ilişkin büyük bir gayretle hazırlanan bu proje herkese hizmet edecektir. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.
 
“BİZ DE BU KONUNUN TAKİPÇİSİ OLURUZ”
İYİ Parti Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Didem Güner ise şunları söyledi: “Öncelikle emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.  Katıldığım toplantılarda hem Sosyal Konutlar sakinlerinin hem de son iki gündür yaptığımız müteahhitlerin katıldığı toplantılarda da her iki tarafında belediyeden garantörlük istediklerini, çözümün burada bitmediğini ve bu konutlar teslim edilene kadar belediyenin ve meclis üyesi arkadaşlarımızın elimizin gözümüzün olmasını talep ettiklerini çok hissettim. Biz de bu konunun takipçisi oluruz. Tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”.
 
MHP Grup Başkan Vekili Muharrem Kocabey de söz alarak artan inşaat maliyetlerine vurgu yaptı. Kocabey, “Sosyal Konutlarda yapılan bütün toplantılara ben de katıldım.  İnşallah bunun sonu iyi olur. Yoğun artışlardan dolayı önemli olan müteahhitlerin buraya girip yapması önemli.  Bu alan çok büyük her müteahhit burayı yapamaz.  Birkaç adaya bölersek talep daha iyi olur. Ben de emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
 
“ORADAKİ 860 BAĞIMSIZ KONUT SAHİBİNE HAYIRLI OLSUN”
Son olarak Belediye Meclis İmar Komisyonu Başkanı CHP Meclis Üyesi Egemen Ergun şunları belirtti: “Çalışmalara katkı sağlayan arkadaşlara gerçekten teşekkür ediyorum.  Daha önce uygulayamadığımız yarışma projesinde de çok daha farklı alanlar, yeşil alanlar vardı ama şu anda yaptığımız çalışma muhataplığı biraz daha azaltarak blokların kendi başlarına karar verme noktasında olmaları için böyle bir plan hazırlandı.  Görsellik olarak gene güzel oldu ama depreme dayanıklı bina yapıyor olmasının değerlendirilmesi birinci önceliktir.  Oradaki 860 bağımsız konut sahibine hayırlı olsun diyorum.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN