Ocak ayından bu yana Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj için temizleme çalışmaları devam ediyor.
 
Çanakkale Boğazı’nı kaplayan ve halk arasında adı deniz salyası olarak da bilinen müsilaj için geçtiğimiz ay Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığıyla 'Marmara Hepimizin' sloganıyla harekete geçilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un eylem planlarından dördüncüsüne istinaden Kocaeli, İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Yalova, Balıkesir ve Çanakkale’de müsilaj temizleme çalışmaları başlamıştı. Yaklaşık bir aydır devam eden çalışmalarda deniz yüzeyindeki salyalar, su pompaları ve vidanjörler yardımıyla çekiliyordu. Devam eden çalışmalara, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gönderilen 'M. Ecology 1' isimli deniz süpürgesi de geçtiğimiz gün dâhil oldu. Çeşitli yöntemlerle çekilen müsilaj artıkları, bertaraf edilmek üzere varillere dolduruluyor ve düzenli depolama sahalarına gönderiliyor. Henüz toplanan artık müsilajlar ile ne gibi bir yol izleneceği belirlenmezken, önümüzdeki iki ay içerisinde geniş kapsamlı bir strateji planının açıklanması bekleniyor.
 
ÇANAKKALE’DE 911 METREKÜP MÜSİLAJ TOPLANDI
Bakan Kurum, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, müsilaj seferberliğinde 1 Temmuz itibarıyla 565 bölgede çalışmalarını devam ettirdiklerini aktardı. Bakan Kurum, Çanakkale’de şimdiye kadar Çanakkale'de 911 metreküp müsilajın toplandığını ve Marmara Denizi’ne kıyısı olan şehirlerde gerçekleştirdikleri denetimlerde mevzuata aykırı davranan işletmelere 16 milyon 36 bin TL para cezası uyguladıklarını da aktardı.
 
İZMİR’DEN DE SÜPÜRGE GELİYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez temizliğinde kullanılan ‘Mavi Körfez 3’ adlı deniz süpürge gemisi, müsilaj temizliğine destek vermek üzere Çanakkale’ye doğru yola çıkmıştı. Kente ulaşan deniz süpürge gemisinin 15 gün boyunca temizlik çalışmalarına katılması planlanıyor. Katı ve sıvı atık toplama özelliğine sahip olan ‘Mavi Körfez 3’ün, müsilaj temizliği çalışmasını Çanakkale Belediyesi ile birlikte sürdürmesi planlanıyor.
 
ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün araştırma gemisi Bilim-2 geçtiğimiz günlerde, 1 aylık çalışmalarının olumlu sonuçlarını paylaşmıştı. Doç. Dr. Mustafa Yücel, "En önemli bulgu, müsilaj ilk 30 metreye sıkışmış durumda. Üremesinin, büyümesinin biraz durduğunu görüyoruz. Yaptığımız araştırmalar daha derin suya inmediğini gösteriyor ve derin deniz tabanına da müsilaj tabakanın çökmediğini son günlerde bulduk" açıklamasında bulunarak, ellerindeki son verileri aktarmıştı. Gökçeada Belediyesi de geçtiğimiz hafta düzenlediği panelde, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV),FAO Doğu Akdeniz Projesi ve Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOOP) ve Bozcaada, Ayvacık, Kepez, Eceabat, Gelibolu ve Çanakkale Belediyeleri ile ortak önerilerini halka arz etmişti. Tüm açıklamalar deniz kirliliğini işaret ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise, şimdiye kadar 2 bin 180 atık su numunesinin incelendiğini belirterek araştırmaların devam ettiğinin sinyalini verdi.
 
VATANDAŞIN ENDİŞESİ DEVAM EDİYOR
Yaz sezonunun açılmasının ardından, vatandaşların müsilaj içeren denize girmek istememesiyle birlikte turizm sektöründe Marmara Denizi için talep sorunları yaşanmaya başlamıştı. Halkın büyük bir çoğunluğunun salyalı denize girmemek için açık denize ya da Akdeniz-Ege kıyılarına yönelmesinin ardından salya içermeyen sahillerde yoğunluk gözlemlenmeye başladı. Turizm sektöründeki benzer durum, balıkçılık sektörünü de etkisi altına aldı. Çanakkale Merkez Halk Pazarı’nda kurulan balık hali bölümündeki tezgâhlar yavaş yavaş boşalırken, müşteriler balık tüketmek konusunda bazı sakıncalar yaşamaya devam ediyorlar.

Sevi Gözay UĞURLU