Marmara Denizi’nin büyük bölümü ve Çanakkale Boğazında da 3 aydan fazladır yaşanan müsilaj (deniz salyası) kabusu yavaş yavaş etkisini kaybetmeye başladı.

Bir süre önce başlatılan temizleme çalışmaları sonrasında hava sıcaklıklarının iyice artmasıyla birlikte Çanakkale Boğazı’nda müsilaj etkisinin iyice azalmaya başladığı görüldü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Prof. Dr. Doğan Perinçek, 4 gün arayla çektiği fotoğraflarla müsilajın yok oluşunu gözler önüne serdi.

Erenköy (Çanakkale) sahillerinden 4 gün arayla müsilaj durumunu fotoğraflayarak sosyal medya hesaplarından paylaşan Prof. Dr. Doğan Perinçek şu ifadelere yer verdi; “Son üç gündür Müsilaj azaldı ve bugün (1 Temmuz etiketli foto) artık pek görülmüyor. 27 Haziran tarihli fotoda müsilaj öbekleri beyaz rengi ile çok belirgin.  Gözlemlerim bana doğanın kendini onarmaya çalıştığını söylüyor. Doğayı kendi haline bıraksak o dünyamız için en güzelini yapıyor. Doğanın bu hamlesi bizi rehavete götürmesin. Atık suları arıtıp sonra denize vermez isek bir daha ki sefere daha büyük felaket ile karşılaşırız. Doğanın uyarısını dikkate alalım. Müsilaj denizde bulunan yosunların (alglerin) aşırı çoğalmasıyla oluşur. Marmara ve çevresinde görülen müsilajı veren yosunlar (algler) genellikle kanalizasyon ve dere ağızlarında çoğaldığını 1,5 ay önce gözlemlemiştim. Bu gözlemim basında dikkati çekmeyen bir köşede çıktı. Kanımca Marmara'da müsilajı oluşturan algler tatlı su algleri. Tuzlu suda yaşayan alglerde var. Tuzlu suda yaşayan alglerde var ama Marmara denizinde çoğalan algler tatlı su kökenli…”

Gülçin AKIN