Marmara Denizi’nde görülmeye başlayan ve bir aya yakın zamandır Çanakkale kıyılarında görülen, halk arasında deniz salyası olarak bilinen müsilaj, bayram boyunca çok büyük oranda azalmasının ardından, tekrar yoğunlaşmaya başladı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, kanalizasyondan akan suların bu duruma büyük etkisi olduğunu söyleyerek önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Bir süredir Çanakkale kıyılarından bakteri kaynaklı ortaya çıkan deniz salyası olarak bilinen müsilaj, tekne balıkçıların kabusu haline gelmişti. Marmara Denizinde başlayarak, Çanakkale’nin kıyılarına doğru yayılan müsilaj birçok şehirde de görülmeye devam ediyor.
 
Balıkesir, Bursa gibi şehirler, müsilaj konusunda birçok temizleme çalışması yürütmeye çalışıyor. Balıkesir Valiliğinden geçtiğimiz gün yapılan açıklamada, “Bandırma, Erdek ve Marmara İlçelerimizin sahillerinde müsilaj (deniz salyası) görüldüğü, ancak bir hafta öncesine göre yoğunluğunun belirgin şekilde azaldığı gözlenmiştir. Ülkemizin birçok noktasında olduğu gibi Marmara Denizinde de özellikle ilkbahar mevsiminde görülen müsilaj, bazı deniz bitkilerinin yanı sıra mikroorganizmalar tarafından üretilen yapışkan, beyazımsı bir madde olup daha çok kapalı koylarda ve körfezlerde görülmektedir. Müsilaj, meteorolojik olayların etkisiyle deniz suyunun normalden fazla ısınması ve durgunlaşması sonucunda oluşan bir ekolojik olay olarak tanımlanmaktadır. Marmara Denizinde özellikle 2008 yılından itibaren mevsimsel olarak oluşan ve Mayıs ayı sonuna doğru tamamen kaybolan müsilaj olayı, denizde anlık olarak meydana gelen bir deniz kirliliği durumu olmayıp açıklanan nedenlerle kendini gösteren bir ekolojik olay olarak değerlendirilmektedir. İlimizin kuzey kıyılarında Mayıs ayının sonlarına doğru tamamen etkisini kaybetmesi beklenmektedir” ifadeleri yer aldı.
 
BAYRAM SONRASINDA DENİZ SALYASINDA YOĞUNLUK
Ramazan Bayramı boyunca Çanakkale kıyılarındaki müsilaj ise gittikçe azalmıştı. Fakat hava şartlarının değişmesi ile bağlantılı olarak son iki gündür müsilaj yoğunlaşmaya başladı. Konuyla ilgili sıkı takip yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Prof. Dr. Doğan Perinçek, bu durum ile ilgili açıklamada bulundu.
 
“BOĞAZ’DA DURUM ŞU AN YİNE KÖTÜ”
Perinçek, “Boğaz’da durum şu an yine kötü. Daha önceden de söylemiştim. Bu kanalizasyon olan alanlarda daha fazla ve bir de dere yataklarından denize boşalan suların olduğu yerde fazla. Erenköy’ün kanalizasyonun aktığı noktayı çok iyi biliyorum. Daha önce onun önünde yelpaze gibi bir su salyası oluşmuştu. Bugün yine orada su salyası var. Karamenderes’te aynı şekilde salya var” ifadelerini kullandı.
 
“EVDE KULLANILAN BAZI TEMİZLİK MALZEMELERİ BUNUN ARTMASINA NEDEN OLUYOR”
“Bir sürü insan bu bütün denizlerle ilgili diye düşünüyor ama bana göre kanalizasyon ve dere yataklarından gelen suyla alakalı bu” diyen Perinçek, “Tatlı su ile deniz suyunun birleştiği yerde bu bakteriler çoğalıyorlar. İzmit Körfezi’nde bunu temizlemişlerdi, daha sonrasında kendiliğinden dibe çöktü, tamamen sıfırlandı fakat iki-üç gündür tekrar ortaya çıktı. Daha bir fazlalaştı. Evde kullanılan bazı temizlik malzemeleri bunun artmasına neden oluyor. İstanbul’da kanalizasyon bağlantılarının olduğu yerde de vardı. Bununla ilgili birtakım önlemler almak lazım” diye konuştu.
 
Sevi Gözay UĞURLU