Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) Çanakkale Hukuk Koordinatörü Av. İlkay Cansu Şahbaz, ‘çocuk yargılama sistemlerinde ihtisas mahkemelerinin önemi’ konusu hakkında bilgilendirmede bulundu.
 
UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği, Çanakkale Hukuk Koordinatörü Av. İlkay Cansu Şahbaz ebeveynleri hukuk sistemi konusunda bilgilendirmek amacıyla çeşitli açıklamalarda bulundu.
 
Avukat Şahbaz, “İnsanlık tarihinin en başından beri acı bir şekilde süregelen, toplumsal anlamda en büyük yaralarımızdan biri olan ''çocuğun cinsel istismarı suçu'' tüm dünyada ve ülkemizde yüzyıllar öncesindeki ilkel hislerle işlenmeye devam etmektedir. Ve hatta kliniklerce yapılan araştırmalar göstermektedir ki, son yıllarda çocuğa dair cinsel istismar eylemlerinde büyük ölçüde artış söz konusudur. Suç mağduru olan çocuklar için de birçok ihlal ve ihmal uygulamada karşımıza çıkmaktadır. Özellikle istismar mağduru çocukların ifadelerinin Türkiye’deki Kasım 2019 verilerine göre 42 ilde 45 eğitim ve araştırma hastanesinin bünyesinde kurulan Çocuk İzlem Merkezleri’nde sesli ve görüntülü kayıt ile alınması gerekliyken; gerek bu merkezlerin her ilde bulunmaması gerekse de kolluk biriminin ihmalleri nedeniyle ne yazık ki bu uygulama her olayda yerine getirilememiştir. İstismar mağduru çocukların ifadelerinin bu merkezlerde bulunan uzman pedegog veya psikolog eşliğinde alınmadığı zaman, bu durum çocukların ikinci bir travma yaşamalarına neden olmaktadır. Bu yöntemin uygulanmadığı hallerde çocukların ifadesi alınırken yetişkinlere uygulanan ifade alma teknikleri uygulanmakta, dava konusu olay mahkeme salonlarına gelene kadar çocukların ifadesine defalarca kez başvurulmaktadır. Çocuk Koruma Kanunu'nun md.31/4. de; "kolluğun çocuk birimindeki personeline kendi kurumları tarafından çocuk hukuku, çocuk suçluluğunun önlenmesi, çocuk gelişimi ve psikolojisi, sosyal hizmet gibi konularda eğitimler verilir" aynen yer aldığı üzere, bu kurumdaki kişilerin bu konuda uzmanlaşmış kişiler olması gerekirken, ne yazık ki konusunda tam uzman yeterli sayıda kişi bulunmamaktadır. Bu alanda uzman olmayan kişilerin çocuk ile iletişim kurmaları, çocuğun psikolojik gelişimine ciddi zarar vermektedir” ifadelerini kulandı.
 
“UCİM AVUKATLARI OLARAK TÜM KANUNİ DEĞİŞİM VE GELİŞİMLERİN TAKİPÇİSİ OLUYORUZ”
“Çocuğun cinsel istismarı suçunun önlenmesi anlamında hukuk sisteminin ne denli önemli olduğunun bilincinde olan UCİM avukatları olarak, bu anlamda da yapılan tüm kanuni değişim ve gelişimlerin takipçisi oluyoruz” diyen Şahbaz, “Cezai yaptırımların artmasının, titiz ve hızlıca düzenlenen bir yargı sürecinin suçun işlenmesinin önüne geçmede ne denli etkili olabileceğine dair farkındalık yaratmaya çabalıyoruz. Bu nedenlerle istismar mağduru küçüklerin davalarının görülebilmesi adına her ilde özel ihtisas mahkemeleri açılmasının, bu mücadelede ne denli önemli olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyoruz” dedi.
 
İHTİSAS MAHKEMESİ NEDİR?
Avukat Şahbaz, ‘ihtisas mahkemesi’ hakkında şu bilgileri verdi: “Yalnızca özel olarak belirlenmiş kişiler arasındaki ya da belirli türdeki uyuşmazlıklara bakmak üzere düzenlenmiş ve özel yetkileri kanunlarca belirlenmiş mahkemelere ihtisas mahkemeleri denir. Esasen ilk derece mahkemesi olan bu mahkemeler için denetim mercii de sırasıyla Bölge Adliye Mahkemeleri ve Yargıtay'dır. İhtisas mahkemeleri yani ''Özel Görevli Mahkemeler''in görevleri, genel görevli ilk derece mahkemelerinden öncelikli gelir. Bu mahkemelerde görev yapan hakimler için, mahkemenin özel yetki alanına dair eğitimler verilir. Bu sayede taraflar arasındaki uyuşmazlık ve yaşanan durumun psikolojik boyutu hakkında daha titiz bir bakış açısına sahip olması sağlanır. İhtisas mahkemesi, yalnızca mahkemeye konu olan özel uyuşmazlık için görev yapacağından duruşmalar daha hızlı ve eksiksiz görülür. Bu sayede mağdur adına hırpalayıcı, uzun bir süreç yaşanmamış olur. İhtisas mahkemelerinin genel özellikleri ve mağdur çocuk açısından faydaları bu şekilde özetlenebilir. Bu nedenler ile çocuğun cinsel istismarı ile mücadele kapsamında, konu ile ilişkili özel görevli mahkemelerin kurulması oldukça önemlidir.  Adalet Bakanlığınca bir an önce bu hususta ihtisas mahkemeleri kurulmasına dair adımların atılması ve ayrıca cezaların arttırılması ile ilgili düzenlemeler yapılması, istismar mağduru olan çocukların ve ebeveynleri için koruyucu, önleyici bir kalkan olacaktır.”
 
“KAYBETMEKTEN KORKANLAR DEĞİL, MÜCADELE EDENLER KAZANACAK!”
Hukuk Koordinatörü Av. İlkay Cansu Şahbaz, “İşte tam bu noktada Saadet Öğretmen Çocuğun Cinsel İstismarı ile Mücadele Derneği'nin (UCİM) gönüllü üyeleri olarak bütün kahraman çocuklara ve ebeveynlerine susmamaları ve korkmamaları gerektiğini anlatabilmek için ülkenin dört bir yanında desteğe hazır biçimde bulunuyoruz. Sosyolojik, psikolojik ve hukuksal anlamda her türlü yardım ve bilgilendirme için ücretsiz çalışıyoruz. Kahraman çocuklarımızın ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilmek ve çözümleyebilmek adına sürekli eğitimler düzenleyerek kendimizi geliştiriyoruz. Bizler de UCİM üyeleri olarak her zaman kahraman çocuklarımızın ile ilgili tüm süreçlerin takipçisi olacağımızı tekrar bildirmek isteriz. Saadet öğretmenimizin de söylediği gibi; biliyoruz ki kaybetmekten korkanlar değil, mücadele edenler kazanacak” vurgusunu yaptı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN