Pandemi döneminin birinci yılı sona ermesi sonrasında birçok kişi bu dönemde aldığı kiloları vermek istiyor. Çanakkale’de hizmet veren Uzman Diyetisyen Merve İnce, bu dönemde alınan kiloların nedenlerini açıklarken, kişilerin yapması ve yapmaması gereken uygulamaları da anlattı.
 
Havaların ısınması ile birlikte yaz mevsiminin yaklaşması, birçok kişiyi pandemi döneminde aldığı kiloları vermek için harekete geçirdi. Diyet uygulamaları yapmak isteyen kişiler içinse Uzman Diyetisyen Merve İnce birçok tavsiyede bulundu.
 
Uzman Diyetisyen Merve İnce öncelikle kendisinden bahsederek, “Hacettepe Üniversitesi’nde okurken Güneydoğu’daki Tip-1 diyabetli çocuklarla saha diyetisyeni olarak çalıştım. Mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi’nde uzmanlığı kazandım ve insülin direnci, diyabet, obezite, kadınlarda duygusal beslenme gibi konular üzerinde çalıştım. Dört sene klinikte çalıştıktan sonra ve eğitimi tamamlamamın ardından, Çanakkaleli olduğum için burada bir buçuk sene önce kliniğimi açtım” şeklinde anlattı.
 
Pandemi sürecinde bir senenin tamamlanmasının ardından, evde kalmak zorunda kalan birçok kişinin yemek alışkanlıkları değişmesi üzerine kilo problemleri ile karşı karşıya kalındı. Havaların ısınması ve ‘yerinde normalleşme’ kapsamında hafta sonu yasaklarının gevşetilmesi ile beraber kişiler, aldıkları kiloları vermek istemeye başladı.
 
Koronavirüs salgını sonrasında evde kalınan bu süreçte kişilerin değişen yeme alışkanlarından bahseden İnce, “Şu anda gerçekten çok zor bir dönemden geçiyoruz. Henüz bir yıl oldu ve bu çok yakın bir süre ama alışkanlıklar kısa sürede değişebiliyor. Beslenme için de aynı şey geçerli. Bu dönemde her gün işe giden insanlar, her gün evde çalışmaya veya belirli günler işe gitmeye başladı. Bu kişiler önceden her gün aktifti ama eve kapandı. Çocuklar da okula gitmedi, uzaktan eğitime başladı. Ergenlik döneminde zaten yağ dokuları artıyor, bu durum daha da etkili oldu. Bir de zaten kilolu bir grup vardı, obezite grubunda olanlar vardı, onlar duraksadı. İdeal olanlarda bile artış oldu. Bu dönemde ilk önce beslenme düzenini koruyup, sonra bozan grup var. Tamamen en baştan bozan grup ve ayrıca diyet yapmaya çalışan grup var” dedi.
 
“KİLO ALIMINDA SAĞLIKLI VERMEYE ÇALIŞIN”
İnce, hızlı kilo alım veriminin vücutta deformelere sebep olduğunu ve metabolizmayı bozduğunu söyleyerek, “Bu süreçte kesinlikle temkinli olmalılar. Pandemi döneminde bilinçli kilo vermek isteyen bir grup var ama bu süreci çok ucu kaçmış şekilde ilerleten kişiler de var. Ama kimseye bu önyargı olarak gelmesin. Herkesin haklı bir yanı var çünkü tüm düzen değişti. Sadece diyorum ki; bir kilo alımı olmuştur ama sağlıklı vermeye çalışın. Kadem kademe bile olsa, sağlıklı beslenme eğer uyuyorsa o zaman oluyor. Bunun yanında sporla desteklenebilir” ifadelerini kullandı.
 
HAYAT KOŞUŞTURMACASINDA SPESİFİK LİSTELERİN UYGULANMASI ZOR OLUYOR
Diyetisyen İnce, herkesin metabolizmasının farklı olduğunu vurgulayarak, “Deneyimlerime göre şunu gördüm; çok kısıtlı, spesifik listelerin en fazla 3-4 hafta uygulanabildiğini gördüm. Sonrasında kişide bu hayat koşuşturmacasında çok zor oluyor. Benim genel prensibimde ise; hangi besini rahatlıkla bulabilir diye bir uygulama yapıyorum ve bunu öğretiyorum. Ben alışveriş alışkanlıklarını, akşam yeme alışkanlıklarını düzeltmeye yardımcı oluyorum ve o zaman kilo da düzeliyor” şeklinde konuştu.
 
“MUTLULUK VE MUTSUZLUKLA, KİŞİNİN BESLENMESİ ÇOK BAĞLANTILI”
Pandemi döneminde kilo alımına sebep olan duygusal beslenme konusuna da değinerek Merve İnce, “Mutluluk ve mutsuzlukla, kişinin beslenmesi çok bağlantılı. Evde olduğumuz sıkıldığımız, mutsuz olduğumuz dönemde yemek yiyerek çıkarıyoruz. Yemek yemek seratonin hormonu salgılatıyor, yeme hormonu mutluluk hissiyatı veriyor. En kolay olduğu için de hep yemek yemeğe meyil ediyoruz. Bu da insanların kilo almasına sebep olabiliyor. Ama kimse kendini yargılamasın, hepimiz bunun içindeyiz. Kimse kendine negatif yaklaşmasın bu konuda” diye belirtti.
 
“GECE ATIŞTIRMALARINI DAHA SAĞLIKLI ÜRÜNLERE ÇEVİREBİLİRLER”
Pandemi döneminde kilo alan ve fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişilere tavsiyelerde bulunan İnce, “Çanakkale’de yürüyüş yapma imkanı bulabiliyoruz. Cumartesi günleri dışarıya da çıkabildiğimiz için, açık havada yürüyüşler yapabilirler. Kalabalık ortamlara girmeden, ulaşım imkanı varsa daha açık alanlara gidip yürüyüş yapabilirler. Gece atıştırmalarını daha sağlıklı ürünlere çevirebilirler. Daha karbonhidratı az, protein odaklı, kuru meyvesi, kuruyemişi az miktarlarda yiyebilirler. Öğün aralarında yapılan atıştırmalar, tokluk olduğu için ana öğünde az yemek yemeğe sebep oluyor. Bu sefer gece atıştırma tekrar oluyor çünkü doymadı. Aralarda alınan boş besinler yüzünden asıl doyduracak besinleri alamadı. Bu yüzden bu aralardaki atıştırmaları kesmelerini öneririm. Uyku saatleri de çok önemli, buna da dikkat etmeleri gerekiyor. Porsiyon kontrolüne de dikkat etmek gerekiyor çünkü mide genişledikçe genişliyor. Miktarı fazlalaştırdıkça, eski miktar aç bırakıyor. Ama onu eski haline çevirmek de kısa bir zaman. 1 ayda mideniz küçülmeye başlar. Başta tabi ki karın guruldar, eski alışkanlıklar hissiyatı verir. Eğer titreme, baş dönmesi gibi bir durum yoksa sadece psikolojiktir. Bu duygusal bir istek mi yoksa açlık isteği mi? Bu ikisi birbirine çok karışıyor” diye anlattı.
 
“İNSANLAR ZANNEDİYOR Kİ AÇ BIRAKINCA KİLO VERİLECEK AMA ÖYLE DEĞİL”
İnce, her diyet listesinin kişiye özel olduğunu vurgulayarak, “İlk önce kan testi istiyoruz ama şu anda pandemi dönemi olduğu için çok fazla test isteyemiyoruz sağlık kuruluşlarına yoğunluk olmasın diye. Yakın zamanda yapılmış bir kan testini değerlendiriyoruz. Herkesin kalkma-yatma saati bambaşka. Ben bir arkadaşımın diyet listesini uygulayamam. Herkesin hayat düzeni bambaşka. Bu yüzden uygulanırsa sonuç vermeyebilir. İnternette de çok fazla kirli bilgi var. Bu bilgilerin altını çok iyi irdelemek lazım. İnternetten bir liste buluyorlar ama belki de o liste o kişiye hiç uymuyor sonrasında şeker rahatsızlıkları, tiroit bozuklukları, demir eksiklikleri ile karşılaşılıyor. İnsanlar zannediyor ki aç bırakınca kilo verilecek ama öyle değil. Tüketmen gerekenin daha fazlasını tükettiğin için kilo alındı, diyet açlık gibi gelecek ama önemli olan ana grupları yok etmemek. Tek başına yeşil çayla, maydanoz suyuyla akşam geçirilemez. Aralıklı orucun bile bir kuralı var. İnsanlar bunu gözü kapalı yapmaya çalışıyorlar ve bu sefer metabolizma bozuluyor. O kıtlıklardan sonra aşırı kilo alımları ile karşılaşıyorum” dedi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN