Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Çanakkale İl Genel Meclisi’nin Şubat ayı birleşiminde, komisyon raporunda yer alan ‘Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Kurulması’ maddesi değerlendirildi.
 
İl Genel Meclisi üyelerine okunan söz konusu madde için; İl Özel İdaresi’nin kurucu üye olarak katılmasına, yüzde 51’in üzerinde temsil edilmesi ve bu bütçenin de İl Özel İdaresi tarafından karşılanmasına oy birliğiyle karar verildi. Projenin, Ayvacık’ta bulunan ve kamuya ait olan atıl arazi konumundaki 3 bin 210 dönümlük alana yatırım yapılması planlanıyor. Yapımı süresince 6 bin kişiye dolaylı olarak istihdam sağlayacak olan projenin, Ayvacık ve çevresine ekonomik katkıda bulunması hedefleniyor.
 
“AYVACIK’A VE ÇEVRESİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”
Maddenin görüşülmesi esnasında söz alan Çanakkale İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz, komisyon üyelerinin ve dairenin ilgili biriminin inceleme yapma amacıyla bölgeye gittiğini belirterek, “Kızılkeçili ve Kocaköy’ de yapılan incelemelerde jeotermal enerjiden ekonomiye daha fazla katkı sağlanması konusu incelendi. Özel İdare olarak yüzde 51’den az olmamak kaydıyla  ‘Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne katkıda bulunarak, ortak olacağız. Ayvacık ilçesi ekonomisine büyük bir oranda katkı sağlayacak önemli bir proje bu. Sadece ekonomiye katkı sağlamasının yanında, o bölgede kurulacak olan OSB’nin inşaatında ve proje tamamlandıktan sonra işletme aşamasında, ekim aşamasında, üretim aşamasında, üretilen ürünlerin pazarlanmasında ciddi bir istihdam sağlanacak. Proje, Ayvacık’a ve çevresine büyük katkı sağlayacak. Meclisimizin de takdir etmesi ile bu proje umarım en kısa sürede hayata geçer” dedi.
 
3 BİN 210 DÖNÜMLÜK ATIL ARAZİ, BU PROJE İLE EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK
’Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Kurulması’ konusunu çok geniş bir komisyon ile incelediklerini söyleyen Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Ali Rıza Sayın ise, “Yapısı komple taşlık olan, 3 bin 210 dönümlük bir arazi. Yani bu proje için mükemmel bir seçim yapılmış. 3.210 dönüm atıl olan arazi, bu proje ile ekonomiye katkı sağlayacak. Bu bölgede tesis yapılırsa, kamyonların ya da TIR’ların geçebileceği yolların genişletilmesi için yaklaşık 2 bin kişi ile çalışılmasıyla bölgede önemli bir istihdamın sağlanacağını tahmin ediyoruz. Bölgede kantar kurulacak. Yine soğuk hava tesisleri ve depoları kurulacak. Ayni zamanda proje ile kurulacak seraların 12 ay ürün üreterek Ezine’ de yapılan Gıda Organize Sanayi bölgesine ürün desteklemesi yapacak. ‘Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ alanının belirli bir bölümü mera idi. Ancak o bölgede meradan faydalanan ve hayvancılık yapan üreticileri bu durum etkilemeyecek. Bölgede hayvancılıkla uğraşan üreticilerin kullanabileceği meralarında bilgisini aldık ve yeterince mera var bölgede. ‘Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin bölgeye çok büyük katkı sağlayacağını ve çok büyük yatırımlar getireceğini düşünüyoruz. Bu projenin bir an önce hayata geçmesini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
DOLAYLI OLARAK 6 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK
CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyesi Şerafettin Alkan ise, komisyon ile birlikte bölgede yapılan incelemelere katıldığını aktararak,“ Bölgemize yapılan bu yatırım çok önemli. Bu bölgede de sıcak su seracılık devam ediyor. ‘Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ ile bölgede bulunan termal kaynaklar etkin bir şekilde kullanılarak modern örtü altı tarımsal sera faaliyetlerinin yapılması sağlanacak. ‘Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ‘nin kuruluşuna yönelik gerekli hazırlıklar yapılarak başvuru dosyası hazırlanacaktır. 3.210 dekarlık ‘Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ alanı yaklaşık 2 bin dekar olup direkt olarak 2 bin kişi dolaylı olarak da 6 bin kişi istihdam sağlamış olacak. Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için önerilen alan toplam 3.210 bin metrekare. Alan kamu arazisi niteliğinde olup hazine vasfındadır. Toplam alandan, sanayi alanı, idare ve sosyal alanlar ve teknik altyapı alanları yaklaşık yüzde 15 çıkıldıktan sonra proje 72 adet ve her biri 25 dekar olan sera parsellerinden oluşacak “ diyerek temel hatlarıyla yapılması planlanan proje hakkında bilgi verdi.
 
Gülçin AKIN