Kısa bir zaman öncesinde Ankara’da kurulan Universal Tural Dostluk Platformu, Çanakkale’deki temsilciliği ile büyümek için çalışmalarına devam ediyor. Kırım’dan yola çıkarak Gelibolu’ya gelen Beyaz Rusları anmak için Gelibolu’daki törene katılan platform, pandeminin bitmesi ile çok daha aktif çalışmaya başlayacak.
 
Çanakkale’de de yaklaşık bir sene önce temsilcilik açan Universal Tural Dostluk Platformu Çanakkale Temsilcisi Demet Yener, geçtiğimiz ay Mart ayında başlayan koronavirüs salgını nedeniyle aktif görevlerini kısa süre yavaşlatmış da olsa, şehir için birçok farklı proje ile ilerleyen dönemlerde yer alacaklarını söyledi.
 
Öncelikle Universal Tural Dostluk Platformu oluşumu hakkında bilgi veren Çanakkale Temsilcisi Demet Yener, “Kısa adı UTP olan Universal Tural Dostluk Platformu 29 Ekim 2019 tarihinde Ankara’da kurulmuştur. Başkent Ankara Konfederasyonu ANKA Araştırma Enstitüsü ve Uluslararası Kırım Dostluk Kulübü Derneği bünyesinde oluşturulmuştur. Türkiye’yi dünyaya, dünyayı Türkiye’ye tanıtmak, mutlu bir beraberlik, dostluk, sevgi dolu bir aile yaratmak, insanları güven parklarına yönlendirmek amacıyla kurulmuş bir topluluktur” bilgisini verdi.
 
“BİR SİNERJİ YARATMAK EN BÜYÜK ARZUMUZDUR”
İsimde geçen ‘Tural’ kelimesi ile ilgili detay veren Yener, “Tural kilit bir sözcük çünkü Türkçemizde sönmeyen yıldız ve güç kaynağı anlamlarına gelen bu sözcük, bizim yolumuzu çevirdiğimiz aydınlığa işaret ediyor. Ülkemizin bütün illerinde ama özellikle Ankara, Antalya, Samsun, Bursa Eskişehir, İzmir, İstanbul, Isparta, Afyonkarahisar, Mersin, Kayseri, Trabzon, Denizli, Kütahya ve Mardin’de oldukça aktif haldedir. KKTC, Azerbaycan, Almanya, Rusya, Belçika, Hollanda, Avustralya, Avusturya, Belçika, Balkan ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerinde internet ortamında temsilcileri bulunan, önce insan sevgisini ön plana alan, kamu diplomasisi alanında gelişmek isteyen, üreten insanları değerlendiren, kültürel, ekonomik, sosyal, turistik ve yöresel tanıtım yapan, Atatürk'ün akıl ve bilim metodunu uygulayarak Türkiye’mize, toplumumuza ve insanlığa faydalı, insani iletişimde öncü olan bir platformdur. Hak, hukuk, adalet, karşılıklı anlayış, sevgi, saygı ve nezakete değer verip toplumda büyük bir sinerji yaratmak en büyük arzumuzdur” diyerek hedeflerinden de bahsetti.
 
“ÇANAKKALE’DE DE EN GÜZEL ŞEYLERİ BİZ YAPACAĞIZ”
Çanakkale’deki temsilciliklerinden bahseden Yener, “Bir yılı biraz geçti buradaki oluşumumuz. Henüz üye edinme aşamasındayız. Pandemi dolayısıyla işler hayli sekteye uğradığı için plan aşamasındayız. Yeniden sağlıklı günlere kavuşunca aktif şekilde gündelik hayatın içinde biz de yerimizi alacağız. Projeler oluşturuyoruz. Kilitbahir, Gelibolu ve şehitlikler üzerine, buraların gerçek hikayesiyle anlatımı amacıyla bazı projelerimiz var. Mehmet Akif Ersoy Evi ve diğer müzelerimiz ile doğal güzelliklerimiz üzerine de projeler geliştiriyoruz. Ağaç dikme ve sokak hayvanlarını sahiplendirme projelerimiz var. Çanakkale’de dostluk fikrini pekiştirme amacı güdüyoruz. Kültürel çalışmalarla bunu destekleme düşüncesi içindeyiz. Yazarlarımızı, fikir ve iş üreten düşünce insanlarımızı tanıtıyor, diyalog kuruyoruz. Resim sergileri, imza günleri, bilinmeyen turistik yerlerin tanıtılması, yöresel gıdaların değerlendirilmesi, festival ve programlar planlıyoruz. Kısacası Çanakkale’de de en güzel şeyleri biz yapacağız diyebilirim” ifadelerini kullandı.
 
“ÜRETKEN İNSANLARLA OMUZ OMUZA YÜRÜYORUZ”
“Amacımız hayatın her alanında var olmak, ilerlemek ve bilinçlenmek olduğu için doktor, mühendis, yazar, akademisyen birçok isimle yol arkadaşlığı içinde bu platforma hayat vermeye çalışıyoruz” diyen Yener, “Atatürk ilkelerinden şaşmadan, önce insan diyerek çıktığımız yolda gün geçtikçe kalabalıklaşıyoruz. Ülkemiz gibi dünyayı da takip ediyoruz. Gelişmelere ayak uydurarak yol almak arzusu içindeyiz. Bu amaçla kanaat önderleriyle sinerji ve enerji yaratmak hedefine üretken insanlarla omuz omuza yürüyoruz” şeklinde belirtti.
 
Çanakkale Temsilcisi Yener, Universal Tural Dostluk Platformu kurucusu hakkında da bilgi paylaşmasının ardından kendisini de tanıttı: “Kurucumuz Müjdat Kayayerli, 25 Nisan 1954 Afyon doğumlu, 21. Dönem MHP Afyon Milletvekilidir. Bu dönemde TBMM’de Dışişleri ve Adalet Komisyonu Üyesi olarak çalışmış, Türkiye- Almanya Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanlığı yapmış ve yurt dışında yaşayan vatandaşlardan sorumlu milletvekili olarak görev almıştır. Bende Felsefe alanında Ege Üniversitesi’nde Jean Jacques Rousseau üzerine ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Balkan Araştırmaları alanında Bosna Hersek Savaşı ve Srebrenica Katliamı üzerine iki yüksek lisans yaptım. 2020 yılı Şubat ayında ‘Karanlıktakiler’ adlı bir mitolojik gerilim kitabı yazdım. Yıl bitmeden ‘Kara Tilki’ adlı ikinci romanım da çıkıyor. Ayrıca ‘Bosna Savaşı Srebrenica Katliamı ve Türk Romanı’ adlı kitabım da 2019 yılında yayımlandı.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN