Koronavirüs salgını sonrası normalleşme süreciyle beraber düğün sezonunun açılmasıyla beyaz eşya ve mobilya sektöründe şu sıralar hareketli günler yaşanıyor. Yüzde 8’e düşürülen KDV indiriminin de bu hareketlenmeye etkisi olurken, evlilik hazırlıkları yapan çiftler alışverişlerini tamamlamaya başladı.
 
Çeyiz kampanyaları, hediyeli eşyalar gibi daha uyguna gelen ürünler, düğün hazırlığı içerisindeki çiftleri sevindirdi. Mobilya ve beyaz eşya sektör temsilcileri ise satışların gidişatının böyle devam etmesini umduklarını dile getirdi. Çanakkaleli beyaz eşya ve mobilya esnafları içerisinde bulunan krizin fırsata çevrildiğine değinerek, fiyatlar ve talepler hakkında bilgi verdi.
 
“NORMALLEŞME SÜRECİ ÖNCESİNDEKİ FİYATLARIMIZ DEVAM EDİYOR, ZAM YOK“
Mobilya esnafı Coşkun Atmaca, normalleşme süreciyle birlikte açılan düğün sezonundan memnun olduğunu dile getirerek, “Vatandaşlar evlerini tutup mobilyasını, beyaz eşyasını alıp bir an önce yuva kurma telaşında, derdindeler. Çünkü düğünler kısıtlandı. O yüzden düğünlere, eğlenceye edeceği masrafı beyaz eşya, mobilya gibi sektörlere harcayıp daha çabuk şekilde sonuçlandırma yoluna gidiyorlar. Birde vatandaşlarda ikinci dalga korkusu var bu düşünce de satışlarımızı hızlandırdı açıkçası. Bu durumda ciddi anlamda Ramazan Bayramı’ndan beri ciddi anlamda hareketlilik kazandırdı. Marttaki satışlarla şu an ki satışlar arasında ciddi bir artma var. Çünkü ertelenen o iki aylık süreçteki düğünlerin hepsi şu anda yapılıyor.  Buda ciddi anlamda elbette ki sirkülasyona sebep oluyor. Normalleşme süreci öncesindeki fiyatlarımız devam ediyor, zam yok.  2020 Ocak fiyatıyla devam ediyoruz. Faizlerin düşmesi, insanların kredileri erken maliyetli alıp. Ev aldıktan sonra mobilya ihtiyacı doğuyor tabii. Şu an için bu durumdan memnunuz, satışlarımız çok şükür iyi gidiyor“ şeklinde konuştu.
 
PANDEMİ SÜRECİNDE BEYAZ EŞYAYA YOĞUN İLGİ
Beyaz eşya satışı ve taleplerle ilgili olarak esnaf Yasemin Çalışır ise , “Fiyatlarda bir miktar değişmeler oldu elbette ki fakat pandemi döneminden kaynaklı insanlar artık her mağazaya girip, fiyat araştırıp bakınmaktan ziyade girdikleri mağazada tüm özellikleri orada öğrenip fiyat değerlendirmesi yapıp o mağazadan almak istiyorlar. İnanılmaz bir yoğunluk oluştu bu pandemi dönemi nedeniyle. Yoğunluk bu günlerde de devam ediyor. Özellikle beyaz eşya sektöründe. Geçen yıla oranla satışlar daha da arttı. Bunun sebebi ise daha önceden insanlar sürekli gezerek, alışverişlerini istedikleri zamanlarda yapabiliyorlardı. Şu an sokağa çıktıklarında ‘hemen çıkıp alıp, işimi halledip geri döneyim’ diye düşünüyorlar“ dedi.
 
“HER FİRMADA İNANILMAZ KAMPANYALAR OLUŞTU“
 Çalışır, bu süreç içerisinde herkesin alışverişlerinin rahatlıkla yapmaları için her sektörün kampanyalar başlattığını vurgulayarak,  “Şu an pandemi sebebiyle her firmada inanılmaz kampanyalar oluştu. Bunun yanında devletin de desteklediği sosyal hayata destek kredileri, diğer banka kredileri ve kendi çeyiz kampanyalarımız, vatandaşlara çok büyük avantaj sağladı. Bu nedenle beyaz eşya, elektronik, çeyiz paketleri ve mobilya da inanılmaz bir talep oluştu, yoğunluk yaşandı bu dönemde. Bu taleplere biz stok olarak karşılık verebildik fakat stokta olmayan ürünlerde oldu. Müşterilerimizi diğer alternatiflere yönlendirdik. Çeyiz kampanyalarındaki televizyon hediyeleri, 36 aya varan taksitlendirme seçenekleri vatandaşlarımıza cazip geliyor. Açıkçası fiyatlarda da çok bir artış, değişme olmadı. Firmaların bu ufak tefek artışlara şöyle bir desteği oldu fiyat arttı fakat firma bunların üzerinden indirim yaptı. Müşteriler mağdur edilmedi.  Beyaz eşya, çeyiz paketlerine en düşük bütçeyi ayıran da en yüksek bütçeyi ayıran aileye kadar hepsine uygun seçenekteki ürün kapasitemiz olduğundan hepsi tercih edilebilir oluyor. Düğünlerin birçoğu ertelendi şu an yeni yeni sezon açılıyor fakat daha öncesinde düğünlerin ne zaman açılacağı belirsizliği varken de insanlar yine de hazırlıklarını olacak ya da olmayacak şeklinde yaptılar. İnsanlarda bir panik durumu var fakat korona virüs sürecinin ilk başında daha tedirginlerdi. Tabii ki hepimiz için tehlikeli bir süreç geçiriyoruz ama açıkçası insanlar da bununla yavaş yavaş yaşamayı öğrenmeye başladılar, bilinç gelişti. İlk süreçteki tedirginlikler azaldı insanlar gelip alışverişini rahatlıkla yapabiliyorlar “ ifadelerini kullandı.
 
Sevi Gözay UĞURLU