CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, ülke ve Çanakkale gündemini değerlendirmek için gerçekleştirdiği basın toplantısında, ‘ekonomik kriz var’ deyip iktidarı eleştirmesinin ardından, il başkanlığını taşımak için yaklaşık 2,5 milyon liraya bir bina satın aldıklarını açıklaması dikkat çekti.  
 
İl başkanlığında düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, “Ülkemiz cumhuriyet tarihinin en karanlık, en zor, en güç dönemlerini yaşıyor. Türkiye maalesef freni patlamış kamyon gibi hızla aşağı doğru yol alıyor. Nerede, nasıl duracağı hiç belli değil. Türkiye bu içinde bulunduğu krizden çıkmak için bu iktidardan bir an önce kurtulması lazım. Bugün Türkiye başta ekonomik kriz olmak üzere, dış politikada uluslararası yaşadığımız krizler olmak üzere, siyasal krizler olmak üzere demokrasi, hukuk, adalet, eğitim krizleri olmak üzere birçok krizle karşı karşıya. Türkiye’de hangi konuyu elinize alsanız, maalesef elinizde kalıyor. Dolayısıyla Türkiye içinde bulunduğu bu şartları ülkemiz vatandaşları hak etmiyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu bu şartlardan kurtulabilmesi için her zamankinden çok fazla Cumhuriyet Halk Partisi’ne ihtiyacı var. Biz Cumhuriyet Halk Partililer de bunun bilincindeyiz, bunun için de birlik beraberlik içerisinde tüm örgütümüz ve üyelerimizle birlikte çalışıp, ülkenin içinde bulunduğu bu koşullardan kurtulmaya çalışacağız” dedi.
 
“İŞSİZLİKTE CİDDİ SORUNLAR YAŞIYORUZ”
“Bildiğiniz gibi işsizlikte ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bugün 8 milyonu aşkın işsizimiz var. Her 5 üniversite öğrencisinden 2’si işsiz” diyen Güneşhan, “Emeklimiz zor durumda, köylümüz, çiftçimiz, sanayicimiz zor durumda. Eskiden insanlar yaşadıkları bu sıkıntılardan dolayı zaman zaman kendi canlarına kıyıyorlardı. Bugün öyle bir noktaya geldi ki artık insanlar toplu olarak intihar ediyorlar. Kardeşler, aileler bir araya geliyor, canlarına kıyıyorlar. Maalesef iktidarın hiç umurunda değil. Hele hele Saray sosyetesinin hiç umurunda değil. Üstelik tüm bu olanlara karşı da insanların içinde yaşadıkları psikolojik durumlarına yoruyorlar. Hâlbuki insanların yaşadıkları bu sıkıntıların temelinde psikolojik sıkıntının sorumlusu mevcut iktidardır. 17 yıl içerisinde bu iktidar ülkeyi maalesef yaşanamaz hale getirmiştir. Dışarıda bırakın komşu ülkeleri bir tane dost ülkemiz kalmadı. Şimdi Hindistan ile kavga ediyoruz. Ağzından çıktığını bilmeyen bir cumhurbaşkanı var. Dolayısıyla ülke bu durumu hiç hak etmiyor” diye konuştu.
 
“PROJELERİMİZ HAZIR”
Güneşhan, “Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak ülkenin içinde bulunduğu bu çıkmazdan kurtulabilmesi için projelerimiz hazır. Ona göre bizim çözüm önerilerimiz de vardır. Öncelikle biz bu ülkenin sorunlarına çözüm bulabilmemiz için halkımızın hak ettiği şekilde, insan onuruna yakışır yaşayabilmesi için bu ülkede demokrasiyi, adaleti ve hukukun üstünlüğünü tekrar inşa edeceğiz. Herkes düşüncesini özgürce ifade edecek, düşünce özgürlüğünü en geniş şekilde yerine getireceğiz. Kimse düşüncelerinden dolayı sorgulanmayacak, hapse atılmayacak. Devlette liyakati esas kılacağız. Devlette adaletin temeli liyakattır. Likyakatı mutlaka getireceğiz. İkinci olarak mutlaka üreten bir Türkiye yaratacağız. Bugün Türkiye üreten değil tüketen bir Türkiye konumunda. Üretimi sanayi de yapacağız, tarla da yapacağız, üniversitelerde bilim üreteceğiz, sanatta, edebiyatta üretim yapacağız. 21.yüzyılda iki tane güçten bahsediyorlar; bir tanesi silahlı güçtür, diğeri de yumuşak güç yani kültürel, sanatsal alanlarda üretilen ürünlerin tüm dünyada pazarlanması. Şili’den bir resim gördüm, Muhteşem Yüzyıl dizisinin billboard’larda reklamı var. Yani Şili televizyonlarında Muhteşem Yüzyıl, bizim dizilerimiz oynuyor. Bizim yazarlarımızın romanları dünyanın her tarafında satılıyor. Dolayısıyla Türkiye’de üreteceğiz” ifadelerini kullandı.
 
“GÜÇLÜ BİR SOSYAL DEVLETİ BU ÜLKEYE GETİRMİŞ OLACAĞIZ”
“Güçlü bir sosyal devleti bu ülkeye getirmiş olacağız. Anayasamızın 60.maddesi çok açık net; herkes sosyal güvence hakkına sahiptir” diyen Güneşhan, “Yine Türkiye 1974 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen 102.sayılı kanuna göre sosyal güvenliğin asgari normları sözleşmesinde 9 sigorta dalının uygulanmasını kabul etmiştir. Yani 1974 yılında kabul edilen yasayla 9 sigorta dalı Türkiye’de uygulanması kabul edilmiştir. Bunun 8 tanesi uygulanıyor. Sadece bir tanesi uygulanmıyor,  o da aile sigortası. Biz iktidara gelir gelmez ilk yapacağımız iş aile sigortasını güncelleştireceğiz. Aile sigortasını uygulamaya koyacağız. Dolayısıyla bu ülkede herkesin karnı doyacak, her eve mutlaka zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak olan ekonomik girdi sağlanacak. Tüm bunların sürdürülebilir olması gerekiyor. Sürdürülebilir olmazsa maalesef yerimizde sayarız, dünyanın gerisinde kalmış oluruz. Bu çalışmalarımızı sürdürülebilir hale getirmemiz gerekiyor” diyerek açıklamalarda bulundu.
 
“KONGRE SÜRECİNİ YAVAŞ YAVAŞ SONUNA GELİYORUZ”
Kongre süreci hakkında değerlendirmede bulunan Güneşhan, “Kongre sürecini yavaş yavaş sonuna geliyoruz. Önümüzdeki hafta Pazar günü İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde il kongremizi yapacağız, kongreler bizim için bayramdır, şölendir. Partililerimizin bir araya gelip, partinin yetkili organlarını seçtiği en önemli toplantılardır. İÇDAŞ Kongre Merkezine tüm partilileri bekliyorum. Bu kongremizin partimize yakışır geçeceğine inancım sonsuzdur” şeklinde konuştu.
 
“PARTİ BİNASI SATIN ALDIK”
Güneşhan, “Bu kadar sorunların olduğu bir dönemde partimizin adına çok güzel bir iş yaptık” diyerek, detayları şu şekilde verdi: “Bunu da ben sizler aracılığıyla, partililerimize tüm kamuoyuna duyurmak istiyorum. Çok uzun zamandan beri çalışmasını sürdürdüğümüz ve Çanakkale’de şu an içinde bulunduğumuz ve yetersiz olan parti binamızı çok daha güzel, iyi bir yere taşımak için bir parti binası satın aldık. Şu an mevcut durum itibariyle kullanabilmemiz çok zor ama önümüzdeki süreçte en kısa sürede inşaatını tamamlayıp, yaklaşık 650 metrekarelik bir alanda partimiz çok daha iyi koşullarda bu hizmeti vermiş olacağız. Bu parti hizmet binamızın alanında bizi en büyük desteği Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu vermiştir. Sayın başkanımız için Çanakkale’nin çok özel bir yeri vardır. Hiç ikiletmeden tüm bedeli genel merkez tarafından binamızı aldık. Bu binanın alımında Genel Saymanımız Bülent Kuşoğlu’na da ayrı teşekkür ediyorum. Milletvekilimiz Özgür Ceylan’a da teşekkür ediyorum ama en büyük teşekkürü de Genel Başkanımız ile Genel Başkan Yardımcımız Sayın Muharrem Erkek hak ediyor çünkü Muharrem Erkek vekilimiz de bu binanın alınması için çok büyük çaba gösterdi ve sonuçta bu binayı partimize kazandırdık. Artık partimizin gelecek nesilleri daha güzel ortamlarda çalışmalarını sürdüreceklerdir. Binamız, partimize ve Çanakkale’mize hayırlı olsun.”
 
“TOPLAM MALİYETİ 2 MİLYON 445 BİN LİRA”
Aldıkları bina hakkında bilgi veren Güneşhan, “Yerimiz Cumhuriyet Meydanı’nda, Atatürk Heykeli’nin tam arka tarafında, belediye iş merkezi ile yan yanadır. Taban alan 150 metrekare olup, bodrum kat ile birlikte 600 metrekarelik bir inşaat alanı vardır, binasını yapacağız. Binanın vergileri DASK sigortası ile birlikte bize toplam maliyeti 2 milyon 445 bin lira. Perşembe günü tapu işlemlerini tamamladık, tapumuzu aldık. Partimiz önümüzdeki süreçte, eğer seçimlerden sonra göreve gelirsek ki ben geleceğimize inanıyorum, bir yıl gibi kısa bir süreç içerisinde de binamızı bitireceğiz” dedi. Bu bina ile ilgili bir taslak proje de hazırladıklarını ifade eden Güneşhan, binada yapmak istedikleri düzeni proje planları üzerinde anlattı.

“TALEPLERİ BELEDİYE BAŞKANIMIZCA UYGUN GÖRÜLMEDİ”
Ardından basın mensupların sorularını yanıtlayan Güneşhan, İyi Parti Genel İdare Kurulu Üyesi ve Mahalli İdareler Kurulu Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz’un geçtiğimiz günlerde yaptığı, “Bütün ilçelerde Cumhuriyet Halk Partisi’nin biz belediye başkanları ile uyum içerisinde çalışma sürdürürken Çanakkale Belediyesi ile sürdüremiyoruz. Sebebi şu; ahde vefa yok. 80’e merdiven dayamış bir belediye başkanı var” açıklamasının sorulması üzerine, “Biz Millet İttifakı ile hem Çanakkale’de hem Türkiye’de seçime girdik. Bunun sonucunda da çok başarılı olduk. Biz bu ittifak görüşmeleri esnasında bütün belediyelerle ilgili ayrı ayrı detaylı konuştuk. Çanakkale Belediyesi ile de görüştük. Biz Çanakkale Belediyesi ile ilgili ne söz verdiysek o görüşmeler esnasında hepsini yerine getirdik. Arkadaşlarımızın daha farklı talepleri oldu. O talepler belediye başkanımızca uygun görülmedi. Ama bu demek değildir ki bugün böyle yarın başka olacak. Şu anda kongreler sürecindeyiz, bitirdikten sonra biz Çanakkale’de yine İyi Parti’yle, Saadet Parti’yle, Demokrat Parti’yle, diğer sivil toplum örgütleri, tüm demokrasi güçleriyle ilişkilerimizi çok daha güçlendirerek devam edeceğiz. Sonuçta daha önümüzde 4 yıl var belediye ile ilgili olarak. İyi Parti ile ilgili yaşanan sıkıntılar varsa oturur çözeriz. Çözebilecek gücümüz kudretimiz var” şeklinde cevap verdi.


“BENİM İÇİN HİÇ SIKINTI YOKTUR”
Güneşhan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın CHP İl Başkanı Adayı Metin Ümit Ural’ı desteklemesi hakkında görüşlerinin sorulması üzerine ise, “Sayın Ülgür Gökhan, bizim belediye başkanımızdır. Sonuçta şu anda iki aday var. İki adaydan birine taraf olması son derece doğaldır. Parti içi bir yarıştır. Ben son derece normal karşılıyorum, benim için hiç sıkıntı yoktur. Demokratik bir yarış yapılacaktır, tüm delegelerimiz özgür iradesiyle oylarını kullanacaktır. Ben iki yıllık bir görev yapmışlığım var. Bu iki yıl içerisinde çok açık net söylüyorum, çok partili siyasi hayata geçtiği günden bugüne kadar en başarılı dönemlerinden birini yaşamıştır. Yine parti içi demokrasinin en geniş şekilde uygulandığı iki dönemi yaşamıştır. Sadece seçim sonuçları ile ilgili değil, hem Çanakkale’nin hakkını hukukunu hem de partililerimizin ve seçilmişlerimizin hakkını, hukukunu en iyi şekilde koruduk. Bunu korurken de hiçbir şeyden çekinmedik. Ben örgütümüzün, delegelerimizin sağ duyusuna inanıyorum. Delegelerimiz seçimde doğru kararı verecektir. Vereceği doğru kararı da hep birlikte göreceğiz” dedi.
 
“BELEDİYE BAŞKANLARIMIZIN ASLİ GÖREVİ SEÇİLDİKLERİ ALANLARLA İLGİLİ ÇALIŞMA YAPMASI”
Başka bir basın mensubunun ‘Ülgür Gökhan’ın ilçelerdeki delegeleri gezerek, birebir rakibinize oy istemesi hakkında ne düşünüyorsunuz’ sorusunu cevaplayan Güneşhan, “Sonuçta belediye başkanımız öyle uygun görmüştük. Öyle dolaşıyordur, yapacak bir şey yok. Dediğimiz gibi, taraf olması ne kadar normalse ilçeleri dolaşması da benim açımdan hiçbir mahsuru yok ama belediye başkanlarımızın asli görevi seçildikleri alanlarla ilgili faaliyet ve çalışma yapması. Delegelerle görüşebilir, ilçelere gitmek istiyorsa gidebilir. Dediğim gibi benim için hiçbir mahsuru yok” ifadelerini kullandı. 
 
“BİRİLERİNİN DESTEKLEMELERİNE GÖRE ADAY OLMADIM”
Son olarak ise Ülgür Gökhan’ın desteğini karşı adaya vermesinin gerekçesinin ne olduğunun sorulması sonrasında, Güneşhan şunları söyledi: “Biz sayın başkanla 30 yıldan beri siyaset yapıyoruz. O günden bu yana da hiçbir ayrılığımız olmadı. Hatta son belediye başkanlığında diğer adaylarımız da vardı. Elbette biz parti yönetimi olarak eşit mesafeli ve tarafsız kaldık ama sonuçta oy kullanırken de birine oy kullanıyorsunuz. Dolayısıyla desteklediğimiz bir başkan adayımızdı. Mahalle delege seçimlerine de tek listeyle gittik. İlçe Başkanlığına da tek listeyle gittik ama il başkanlığına gelince bir aday daha çıktı karşımıza. Merkez ilçe ve belediye başkanımızın desteklediği. Neden böyle oldu ben bilmiyorum ama dediğim gibi birilerinin söylemlerine veya desteklemelerine göre aday olmadım. Ben iki yıldır çalışma performansımı kendim ortaya koydum. Kendi özeleştirimi de yaptım. Elbette ki eksikliklerimiz, yanlışlıklarımız da olmuştur. Onları da koyarak tüm yönetici arkadaşlarımızla değerlendirerek aday olduk. Sonuçta o gün bana destek olmuştur, bugün olmamıştır, yarın destek olmayacak anlamına gelmez ama sonuç ne olursa olsun biz seçimi kazandığımız andan itibaren yine o bizim belediye başkanımızdır. Onlarla uyum içerisinde çalışırız çünkü şu anda ülkenin içinde bulunduğu şartlar, kimin ilçe başkanı, belediye başkanı olduğu önemli değildir. Şimdi halkın, vatandaşın ve tüm siyasi partililerin bizden beklentisi bizim iktidar olmamızdır. Şu anda iktidara en yakın parti de Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Biz kendi içimizdeki meseleleri 23’ünde tamamlayacağız. Ondan sonra tüm enerjimiz ile birlikte sahada olacağız.”

 
Gizem Tuğçe BAYHAN