AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan geçtiğimiz gün mecliste yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, meclis oturumunda muhalif partilerin yapmış olduğu açıklamalardan sonra söz alarak, açıklamada bulundu. Turan,  “Tüm dünya Sayın Erdoğan’ın ve AK Parti’nin, Türkiye'nin, hükûmetlerinin Filistin’le olan ilişkisini iyi bilir. ‘One minute’ ten Gazze’ye kadar bu sevdanın ne olduğunu iyi bilir. Bu konuşmanın aslında cevaplanmasından bile hicap duyuyorum. Tüm dünyanın gördüğü bir gerçeği arkadaşımızın görmemesini bir siyasi körlük olarak değerlendiriyorum. Barış Pınarı Operasyonu’na en çok İsrail’in karşı çıkmasını… Onun dışında, Filistinli kardeşlerimizin sorununu çözmek için Peres dâhil olmak üzere kim varsa görüşüp bununla ilgili, haklarını kollamak için irade ortaya koymayı bir görev biliyoruz. İsrail’le -sevmek de sevmesek de, terörle ilgili tüm yanlışlarını bilsek de- bir zamanlar samimi niyetlerle Filistinlilerin haklarını kollamak korumak için, onlara yol yordam göstermek için, tarihten gelen görevimizi yapmak için görüşmeler yaptık. Keşke bu sağduyuyu tüm ülkeler, tüm örgütler, tüm partiler üstlenseydi de bugün hâlâ Filistin meselesini konuşmak zorunda kalmasaydık” dedi.  
 
“TÜM TEZLERİNİ NET OLARAK ORTAYA KOYDU”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretine ilişkin açıklamada bulunan Turan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Amerika ziyareti tüm dünyanın yakından takip ettiği, önemli sonuçları olan bir görüşme olarak tarihe geçti. Türkiye tüm tezlerini Amerika’daki görüşmede net olarak ortaya koydu. YPG, Suriye, FETÖ, sözde Ermeni tasarısı gibi tüm konularda, hem Amerika’da -senatörler dâhil- hem de tüm dünya kamuoyu önünde tavrımızı net bir biçimde ortaya koyduk. Mektuplar, geldiği gibi, aynen mahrecine iade edildi. Ekonomik yaptırım tehdidinden eser yoktu, Avrupa’ya mesaj vardı. Medya üzerinden yapılan eleştiriler yoktu, kabul gören bir haklılık vardı. Susan, dayatmaya açık bir anlayış yoktu, 82 milyonun hakkını koruyan bir irade vardı. Bir siyasetçi olarak değil öncelikle bir vatandaş olarak gurur duyma hakkımız var diye düşünüyorum. Artık dinleyen değil dinleten bir Türkiye var” şeklinde konuştu.
 
“ORADA KRİZ ÇIKSAYDI ONU MU ALKIŞLAYACAKTINIZ?”
“Türkiye’nin tezlerinin ortaya net konmasından, Ermeni -güya- tasarısı başta olmak üzere tüm konularla ilgili tekrar değerlendirme kapısı açılmasından, Türkiye’nin tezlerini ortaya en net hâliyle koymasından Sayın Altay rahatsız olmuş” diyen Turan, “Değerli arkadaşlar, orada kriz çıksaydı onu mu alkışlayacaktınız? Bugün iki eşit ülke olarak aynı şartlarda görüşmeler yapılmış, Türkiye’nin tezleri ortaya çok net konmuş ve adımlar atılmıştır. Mektup meselesine gelince, üç haftadan beri Sayın Kılıçdaroğlu’nun grupta bunu söylüyor olması aslında bir beklentinin sonucu. Yani kavga çıkacak, kriz çıkacak, ekonomi bozulacak, gerginlik olacak iddiası. Türkiye diplomasiyle her türlü sorunu çözecek. Bakınız, 9 Ekimde o mektup buraya geldi ama biz o gün fiilen Barış Harekâtı Operasyonu’na başlayarak fiilen o mektubu yırttık, attık. Dün de zaten fiilen yok hâline gelen o mektup resmen de iade olmuş oldu. Dolayısıyla, bundan sonra, Türkiye, bölgenin en güçlü ülkesi olarak görüşmelere, müzakerelere, diplomasiye devam edecektir Sayın Başkanım” ifadelerini kullandı.
 
İsmail ŞEN