Çanakkale’de bu sene üçüncü kez düzenlenecek olan BAJA Troia Turkey 2019’un basın tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Bir otelde düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Hasan Ongu, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Şube Müdürü Sedat Pektaş,  Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Çanakkale İl Temsilcisi Mustafa Kansu ve İstanbul Offroad Kulübü (İSOFF) temsilcisi ve yarışın direktör ve güvenlik sorumlusu Selahattin Toper katıldı.
 
17-20 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan offroad yarışı için İtalya, İsrail, Romanya, Yunanistan, İngiltere, Bulgaristan, Kıbrıs ve Endonezya'dan yarışçı ekipler katılacağı bilgisi verildi. 2017 yılında özellikle prestijli yarışlara takım yollaması ile tanınan İtalyan Ralliart takımı 6 araç ile katılmış olması dikkatleri çekmişti. Ralliart Takımı bu sene gerçekleşecek olan yarışa 10 araç ile kaydını yaptırdı.
 
“17-20 EKİM TARİHLERİNDE EPEY BİR MOTOR SESİ DUYACAĞIZ”
Düzenlenen basın toplantısında kısa bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Hasan Ongu, “Baja Toia rallisinin hazırlık sürecinde bir istişare yapmak ve genel hususları paylaşmak üzere bir araya geldik. Öncelikle hem bu kusursuz ev sahipliği için hem de uzun yıllardır BAJA Troia Rallisinin önemli bir seviyeye gelmesinde ciddi katkılar sürdüğü için ev sahibimiz Mustafa Bey’e teşekkür ediyoruz. 2017’de başladığında İstanbul Offroad Kulübünün desteği ile Mustafa Kansu beyefendinin çabalarıyla, uluslararası hüviyette başlamış bu ralli Çanakkale’nin önemli değerlerinden biri haline gelmiş. Ben de yeni yeni vakıf oluyorum. İlimizin saymakla bitiremeyeceğimiz çok kıymetli değerleri var. Henüz üçüncüsü yapılıyor olmasına rağmen BAJA Troia rallisi de Çanakkale için önemli sembollerden biri haline gelmeye başladı. Önümüzdeki yıllarda genişleyerek büyüyen bu ekibin katkılarıyla Çanakkale’yi temsil etmeye, Çanakkale’nin önemli değerlerinden biri olmaya devam edecek. 17-20 Ekim tarihlerinde epey bir motor sesi duyacağız” şeklinde konuşarak, etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti.
 
“140 CİVARINDA İNSAN ETAPLARDA GÖREV YAPACAK”
İstanbul Offroad Kulübü (İSOFF) temsilcisi ve yarışın direktör ve güvenlik sorumlusu Selahattin Toper de kısa bir konuşma yaparak bilgi verdi. Toper, “Motor sporları bildiğiniz gibi tehlikeli bir branş hem seyirciler hem yarışmacılar açısından. Bu yüzden çok uzun bir dönem içeriyor. Günlerce ekibimiz çalışıyor. Yabancı yarışmacılarımızın hayran olduğu konular etapların ve coğrafyanın güzelliği ile işleyişin mükemmelliği. Her an bir kaza durumunda hemen müdahale edilebilmesi lazım. Bu sene 140 civarında insan etaplarda görev yapacak 30 küsur araba ile. Valilikten aldığımız destek ile yine AFAD, UMKE ekiplerimiz, itfaiye araçları görev yapacak ve kendi araçlarımız da orada olacak” şeklinde konuştu.
Toper, ayrıca şu anda kayıtların devam ettiğini fakat bu zamana kadar 45 aracın kayıt yaptırdığı bilgisini paylaştı. Bu araçlardan 17 tanesinin ise yurtdışından geleceğini söyledi.
 
Düzenlenen basın toplantısında ayrıca Basın Sorumlusu Ayşin Uysal sunum gerçekleştirerek şu bilgileri verdi; BAJA Troia 4 günde 1 Prologi 6 Orman Etabı, 1 Seyirci Etabı toplam 820 km etap koşulacak. 30 Organizasyon Görevlisi, 40 Etap Görevlisi, 30 Hakem 100 kişi görev alacak. Ayrıca Sağlık, Yangın müdahale ekipleri göreve hazır bekleyecek. Tüm yarış GPS ile merkezden izlenecek, gerekli durumlarda müdahale edilecek.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN