Çanakkale’de Mutlu Patiler grubu olarak sokak hayvanlarına yardımcı olmaya çalışan vatandaşlar, Cuma Pazarı’nda her Cuma günü açtıkları tezgâhta kendilerine bağış yapılan ürünleri satıyor. Kazandıkları geliri hasta ve bakıma muhtaç olan sokak hayvanlarının tedavi masrafları için harcayan grup üyeleri, tüm vatandaşların desteklerini bekliyor.
 
Mutlu Patiler Grubunu oluşturarak, Çanakkale’nin sokak hayvanlarına yardımcı olmaya çalışan hayvan severler Çanakkale Belediyesi’nin Cuma Pazarı’nda kendilerine yer vermesi sayesinde tezgâh açarak, kendilerine bağışlanan ürünlerin satışlarını yapıyorlar. 1 buçuk yıldır her Cuma günü gerçekleştirdikleri satışlardan elde ettikleri kazancı, sokak hayvanlarının tedavi masrafları için harcayan grup, vatandaşların desteklerini beklediklerini söyledi. İkinci el veya az kullanılmış kitaptan kıyafete kadar birçok ürünün satıldığı tezgâhta satışa sunulan ürünlerin hepsinin bağış ürünleri olduğunu söyleyen grup üyeleri, vatandaşların kendilerine bağışta bulunabileceklerini de belirtti. Bağışlanacak ürünlerin kullanılacak kalitede olmasının yeterli olduğunu belirten üyeler, her türlü ürünü alabileceklerinin altını çizdi.
 
“KULLANILABİLECEK OLAN HER TARZDA EŞYA BİZE GELEBİLİYOR”
Annesi Ayla Çeviker ile birlikte her hafta gönüllü olarak tezgâh açan Tuana Çeviker, Mutlu Patiler grubu hakkında bilgi vererek, “Sokak hayvanlarını tedavi etmek amacıyla burada tezgah açıyoruz. Sokak hayvanlarına yardım etmek isteyen insanlar tarafından bizlere verilen ikinci el eşyaları satıyoruz. Kullanılabilecek olan her tarzda eşya bize gelebiliyor. Kitap, tabak, ikinci el kıyafet, zücaciye, çantalar, ayakkabılar, oyuncaklar var” dedi.  Vatandaşların ilgisinin olduğunu ama son dönemlerde satışların biraz azaldığını söyleyen Çeviker, kendilerine çeşitli şekillerde bağışta bulunabileceklerini de belirtti. Mama veya kıyafet getiren olduğu gibi sokak hayvanlarının tedavisinin yapıldığı veterinerlere ödeme yapmak suretiyle destek olunabildiği bilgisini de verdi.
 
BAŞKAN GÖKHAN’A TEŞEKKÜRLER
Mutlu Patiler olarak Çanakkale Belediyesi’nden destek istediklerini ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın kendilerine bu yeri tahsis ettiklerini söyleyen grup üyeleri burada izin alarak satış yaptıklarını söyledi. Kendilerine destek olan Başkan Gökhan’a ve Veterinerler Müdürlüğü Başkanı İrfan Bey’e teşekkürlerini ileten hayvan severler aynı ilgiyi ve desteği vatandaşlardan da görebilirlerse çok mutlu olacaklarını dile getirdi.
 
“İMECE USULÜ BİR SİSTEM YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Grup üyelerinden Necla Uludoğan ise, “Burada farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. İnsanlar evdeki kullanmadığı kıyafetleri bize vererek değerlendirebilir. İmece usulü bir sistem yaratmaya çalışıyoruz. Bağışta bulunacak kişiler bizlere haber verebilirler, gidip eşyaları alabiliyoruz. Aldığımız eşyaları yıkayıp, eleyip satışa hazır hale getiriyoruz” şeklinde konuştu. Uludoğan, “Kazancımızı gün sonunda hayvanların tedavilerini yaptırdığımız, borçlu olduğumuz veterinerlere ödemelerimizi yaparak kullanıyoruz. Fişimizi alıyoruz, belediye zabıtalarına da ispatlarımızı gösteriyoruz” ifadelerini kullandı. Uludoğan, yaralı hayvanların tedavilerinin yanı sıra kısırlaştırma da yaptıklarını belirterek, “Kısırlaştırma ve bakımlarını yaptığımız hayvanları daha sonra sahiplendirmeye çalışıyoruz. Bakımlarını bizler yapıyoruz diğer grup üyelerimiz ile beraber” şeklinde konuştu.
 
“1 LİRA BİLE ATSALAR ÇOK CANA EL ATILIR”
En çok karşılaştıkları sıkıntılardan birinin araç bulamamak olduğunu söyleyen Uludoğan, “Taksiler almıyor bizi. Yalvar yakar yapıyoruz. Bazı kişiler yardımda bulunuyorlar ama bir hafta yapıyorlar, ikinci hafta telefonlarımızı açmıyorlar. İnsanlar devamlı gelirim diye söylüyorlar ama telefonlarımızı açmamaya başladıklarında biz de yüzsüzlük yapamıyoruz. Demek ki diyoruz insanlar çalışmak istemiyor. Bizim gibi gönülden yardımcı olmak isteyen kişilerin yardımlarını bekliyoruz” diye anlattı. “İnsanlarda farkındalık hiç yok” diye yakınan Uludoğan, “Şuradan geçerken 1 lira bile atsalar çok cana el atılır. Ama insanlar buradaki 2 liralık malı 1 liraya verir misin diyorlar. O da bizi çok üzüyor çünkü buradaki ürünleri ikiye üçe veriyoruz, cüzi rakamlara” dedi.
 
“BARİ BİZE ENGEL OLMASINLAR”
Son olarak tüm Çanakkalelilere çağrıda bulunan Necla Uludoğan, “İnsanlar kullanmadıkları kıyafetleri en azından bağışta bulunsun. Giyilebilecek, kullanılabilecek tarzda eşyaları bizlere ulaştırırsa memnun kalırız. Kapılardaki hayvanların suyunu mamasına ellemesinler. Yükümüz bizim tedavi odaklı ama yeri geliyor bazı yerlere mama desteği de yapıyoruz. Para veremeyenler mama da verebilir. Parayı da elden istemiyoruz, direkt veterinerlere yönlendiriyoruz” derken Tuana Çeviker ise, şunları söyledi: “Mamayı fazla veremiyoruz ama verdiğimiz mamayı da çöpe atıyorlar. Su kaplarını çöpe atıyorlar. Beslemiyorlar, sevmiyorlar tamam ama bari bize engel olmasınlar. Desteklemeye çalışan birileri varken, onları da engelliyorlar, daha kötü duruma geliyor. Zaten şehir içinde yemek bulmak çok sıkıntı. Çöplerde konserve atıkları var ve hayvanların ağızlarında kesikler oluşuyor. O yüzden bizler mama veriyoruz, bunu engellemesinler.”
Kendilerine Facebook’tan Mutlu Patiler grubu yazarak ulaşabileceklerini söyleyen Tuana Çeviker ise, kendi hesabını aktif olarak kullandığını, yardımcı olmak isteyenlerin bu hesaplardan iletişime geçebileceklerini söyledi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN