Korkunuz mahalle kasabı değil, süpermarketler olsun… ŞARBON ENDİŞESİ!  

Son günlerde gündemden düşmeyen ve vatandaşı tedirgin eden şarbon hastalığı hakkında Çanakkaleli kasaplar açıklamalarda bulundu. Yerli et tüketiminde bu tür vakaların yaşanmayacağını söyleyen kasaplara destek gibi açıklama ise Tarım İl Müdürlüğünden geldi.

395
Korkunuz mahalle kasabı değil, süpermarketler olsun… ŞARBON ENDİŞESİ!  


 
Çanakkale’de hizmet veren kasaplardan vatandaşlara ‘et alışverişinizi büyük marketlerden yapmayın’ uyarısı geldi. Yerli kasapları tercih etmeleri gerektiğini söyleyen Kasap Hasan Turan, “Şarbonla ilgili sorular geliyor. Bunların ucuz zincir marketlerde satılan ucuz etlerden kaynaklandığını söylemleri var. Dışarıdan gelen hayvanlardan sıkıntı olduğunu söylediler. Biga’da 110 tane köy var. Veteriner kontrolünde kesim oluyor. Çanakkaleli vatandaşlara önerim ise güvendikleri kasaplardan etlerini alsınlar” ifadelerinde bulundu.
 
Çanakkaleli vatandaşların etlerini almayı sürdürdüklerini ama soru sormadan geçmediklerini söyleyen Kasap Ercan Saman ise, ithal etlerin hangileri olduğu sorusu ile çok karşılaştıklarını belirtti. Saman, “Müşterimizle ilgili bir sıkıntımız yok ama tabi ki sorular geliyor. Herhangi bir ithal et nerede satılıyor diye sorular geliyor. Biz de büyük marketlerden alışveriş yapılmasını tavsiye etmiyoruz. Çanakkale’de olmamasının nedeni ise yerli et olması, kendi etimiz olması” dedi.
 
Piyasada biraz durgunluk olduğunu ama bunun şarbon hastalığı ile alakalı olmadığını belirten Kasap Halil Birsen ise, “Çanakkale’de şarbon hastalığı görülmedi. Bizde şuan herhangi bir şey yok. Vatandaşın tereddüt etmesine gerek de yok. Satmaya devam ediyoruz ama şu aralar zaten piyasa durgun. Bu durumun şarbon hastalığı ile ilgisi yok. Ama bizim çevremizde bu hastalık ile ilgili bir sıkıntı görülmedi. Vatandaşlar bize geliyor ve hayvanı nerede kesiyorsunuz, nereden alıyorsunuz gibi sorular soruyorlar” şeklinde konuştu.
 
SON NOKTA İL MÜDÜRÜNDEN!
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, vatandaşları tedirgin eden şarbon hastalığı konusunda ferahlatan açıklamalarda bulundu. Karadağ, ilk önce şarbon hastalığının ne olduğu hakkında bilgi vererek, “Şarbon hastalığı esas olarak ot ile beslenen hayvanların hastalığı olmakla birlikte insanlara da bulaşabilen bakteriyel bir hastalıktır. Şarbon genel olarak ülkemizde ilkbahar- yaz aylarında hayvanlarda zaman zaman görülebilen bir hastalıktır. İlimizde en son 2012 yılında görülmüştür. Şarbon Hastalığı 5996 sayılı kanun gereği ihbarı mecburi bir hastalık olup, şüpheli vaka görüldüğünde il ve ilçe müdürlüklerimize başvurulması gerekir” açıklamalarında bulundu.
 
“Hastalık çıkan yerlerde hastalığın tekrarını önlemek amacıyla il, ilçe müdürlüklerimizce tüm hayvanlara 5 yıl boyunca koruyucu aşılama yapılır. Şarbon hastalığı çok tehlikeli bir hastalık olmakla beraber belli kurallara uyulduğunda insanlara bulaşması çok zordur” diyen Karadağ, “Yetiştiricilerimiz sebebi belli olmadan ölen hiçbir hayvanı kesip içini açmamalı, akan vücut sıvılarına ve kanına dokunmamaları, toprağa dökmemeleri ve anında il, ilçe müdürlüklerine haber vermeleri gerekmektedir” diye konuştu.
 
Karadağ, tüketicilere de tavsiyelerde bulunarak, “Tüketiciler ise sadece il, ilçe müdürlüklerimizce onaylı ve kayıtlı yerlerde üretilen ve satılan gıdaları tüketmelidir. Özellikle kaynağı belli olmayan hayvansal gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir. İlimizde, il müdürlüğümüzden onay almış 8 adet mezbaha bulunmaktadır. Türkiye'nin her onaylı mezbahasında olduğu gibi bu mezbahalarda da, il, ilçe müdürlüklerimizce görevlendirilmiş resmi veteriner hekimlerimiz bulunmaktadır. Kesilecek hayvanlar resmi veteriner hekim tarafından kesim öncesi ve sonrası muayeneye tabi tutulurlar. İlimiz mezbahalarında bu güne kadar hiçbir şarbonlu hayvana rastlanmamıştır. Ancak kaçak olarak üretilen, kesilen, satılan hayvansal ve diğer gıda ürünleri sadece şarbon hastalığı yönünden değil hijyen ve diğer hastalıklar açısından da büyük riskler taşır. Bu nedenle tüketicilerimiz ihtiyaçlarını karşılarken il, ilçe müdürlüklerimizin kontrolü altındaki işletme ve tesislerde yetiştirilen, kesilen, üretilen ve satılan hayvansal ve diğer gıdaları güvenle tüketebilirler” dedi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Etiketler; #korkunuz
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.