Selanik Belediyesi fuar alanında başlayan festivale 23 ülke stant kurarak katıldı. Her ülkenin kültürel etkinliklerini sergiledikleri amfi tiyatroda ÇAFAD, bir saatlik program ile izleyicilere keyifli anlar yaşattı. Ülkenin kültürünü ve Çanakkale kültürünü danslar ve müzikler ile sergiledi.
Etkinliğe Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan, Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris ve ülke vatandaşları katıldı. Ülke ezgilerinden konser sunan ÇAFAD daha sonra Çanakkale, Silifke ve Karadeniz yörelerinden oyunlar sergiledi. Etkinliğin sonunda etkinliği izleyenler ile beraber Yunanistan'ın en çok bilinen oyunlarından Hasapiko sergileyen ÇAFAD dansçılarına Selaniklilerde eşlik etti. Kol kola sirtaki oynayan dansçılar ve izleyiciler gösteri alanını birbirlerine sarıldı.
19 Mayıs günü ise Atatürk'ün evinde yapılan resmi tören Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan konuşmaları, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Atatürk'ün evinin bahçesinde bulunan öve bu anlamlı günü kutlamaya Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen 600’e yakın Türk vatandaşı da katılım sağladı. Törende ÇAFAD tarafından Atatürk'ün sevdiği şarkılar çalındı. ÇAFAD Dansçıları birçok yöreden örnekler sundu ve programın sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Halk Oyuncular Birlik Platformunu projesi olan ‘Dünya Atabarı Oynuyor’ kapsamında Selanik Başkonsolosu ve eşi olmak üzere bahçede bulunan herkes ile Atabarı oynanarak program sona erdi.
 
“ÇANAKKALE’MİZİ TANITMAK BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR ONUR”
ÇAFAD Başkanı Selim Yazan yapılan etkinlik ile ilgili olarak, “Bu bizim ikinci kez resmi etkinlik için Selanik’e gelişimiz. İlk etkinliğimiz 2018 Troya Yılı kapsamında olmuş ve çok güzel geçmişti. Burada ülkemizi ve Çanakkale’mizi tanıtmak bizim için büyük bir onur. Bu konuda Selanik Başkonsolosumuza ve değerli eşine nazik davetleri ve misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Selanik’e gitme konusunda destek veren Sayın Valimiz Orhan Tavlı'ya şükranlarımızı sunuyoruz. Çanakkale büyük bir marka ve 2018 Troya yılından sonra da tüm dünyanın farkına varmaya başladığı bir değer oldu. Bu bizim için büyük bir mutluluk kaynağı. Bu etkinlikte bizlerle beraber olan çocuk dansçılarımıza ve velilerimize, üniversiteli dansçılarımıza, yetişkin dansçılarımıza ve eğitmenlerimize çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Gizem TUĞÇE BAYHAN