Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyon rakamlarına göre TÜFE'de yıllık bazda en fazla artış yüzde 31,86 ile gıda grubunda gerçekleşti. Gıdadaki enflasyon artışını değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, gıdadaki bu artışın sebebinin Nisan ayında hasatların henüz başlayacak olmasından ötürü olduğunu söyledi.
 
TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre TÜFE Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.66 artış gösterdi. Verilere göre TÜFE 2019 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Türkiye’de yüzde 19,5 artış gösterirken Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde yüzde 19.66 oranında artış göstererek 21.sırada yer aldı. Nisan ayı içerisinde bir önceki aya göre havuç yüzde 25.98, limon yüzde 24.48, kuru soğan 20.22, benzin 6,26 ve mücevher yüzde 4.68 oranında artış gösterdi. Bir önceki aya göre patlıcan yüzde 45.12, taze fasulye 35.85, yeşil soğan 17.25 ve maydanoz ise yüzde 9.33 düşüş gösteren yiyecekler oldu. 
 
“MAYIS AYINDA BUNUN GERİYE DÖNECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Ülke ve bölge genelindeki TÜFE artışını değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Gıda enflasyonu önümüzdeki aylarda kesinlikle düşmesi öngörülüyor. Bizim de öngörümüz düşmesi yönünde. Nisan ayında yüksek çıkmasının sebebi de, Nisan ayında daha tarladan ürünleri çıkartamıyoruz. Nisan ayında tarla hasadına başlamış olmuyoruz, özellikle sebzede. Tezgâhtaki ürünlerin çoğu seralardan tezgâhlara, pazar yerlerine, marketlere gelmekte. Ama Mayıs ayı ile birlikte tarladan ürünler çıkacak ve Mayıs ayında bunun geriye döneceğini düşünüyoruz” dedi.
 
“TEK ENDİŞEMİZ DAHA FAZLA GERİ GELİRSE ÜRETİCİYE ZARAR AÇAR”
“Yeni bir üretim sezonu başlıyor” diyen Kaya, “Bu üretim sezonunun daha başındayız. Ülkenin hiçbir yerinde aşağı yukarı bir iki ürün dışında, soğan hasadına başladık. Soğan fiyatları geri gelmeye başladı. Patlıcan bir ara çok üst seviyelerde fiyatları vardı, bugünlerde kendilerini geri sarmaya başladı. Önümüzdeki dönemlerde bu şekilde devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle tarla ürünlerinin devreye girmesi ile beraber bunun hızlı bir şekilde oluşacağını düşünüyoruz. Ama kesinlikle üreticinin para kazanacağı bir noktada özellikle üretici ilk elden satarken para kazanacağı noktada kalması en büyük temennimiz. Ondan sonraki hedefler işaretin ticareti devreye giriyor, bu işin aracıları devreye giriyor ve ürün fiyatları pazarlarda daha üst seviyelere geliyor. Bu üreticinin kazandığı anlamına da gelmiyor. Buna çok dikkat etmek, bunu ayırt etmek lazım. Soğan fiyatı tarlada 1 buçuk 2 lira, üretici 2 liraya soğan sattığında memnun olabiliyor ama tüketici 8 liraya yediğinde memnun olmuyor. Eğer üretici bunu 2 liradan tarladan sattıysa, tüketici bunu en fazla 4 liradan tüketirse tüketici de memnun olacak. Ama 8 liraya 10 liraya tüketince, tüketici de memnun olmuyor. Bizim öngörümüz, önümüzdeki dönemde kesinlikle tarladan çıkan ürünlerin devreye girmesiyle birlikte ürünlerdeki fiyatlar geri gelmeye başlayacak. Tek endişemiz, umduğumuzdan daha fazla geri gelirse üretim maliyetlerin yükseldiği bu yıllarda ciddi şekilde üreticiye zarar açar. Dengede kalması durumunda, üreticinin de tüketicinin de memnun olacağı fiyatlar ortaya çıkar” şeklinde konuştu.
 
“TANZİM SATIŞLARININ ÇOK BAŞARILI OLACAĞINI SANMIYORUM “
Tanzim satışlarının sonlanması ile ilgili de değerlendirmede bulunan İsmail Kaya, “Tanzim satışları bir denge unsuru olarak devreye soktular. Başarılı olundu mu? Bence başarılı olunmadı. Bunun çözümünün tanzim satışının değil, bunun çözümünün sıkı kontrolde, bunun çözümünün taban ve tavan fiyat uygulamasından geçtiğini biz her defasında söylüyoruz. Biz üretici bir ürünü üretirken, en küçük kaça satacağı, en pahalı kaça satacağını aslında bilmesi ciddi şekilde üreticiyi rahatlatacaktır. Tanzim satışta ben fiyatları dengeleyeceğini veyahut satışlara iyi geleceğini düşünmüyorum. Ama maliyet hesapları çok iyi yapılarak, gerçekçi yapılarak, masa başında oturanlar tarafından değil tarlada çalışanlar tarafından yapılarak, maliyet hesaplarının üstüne üreticinin kâr edeceği rakamlar da eklendikten sonra bir satış fiyatı teklifi yapılsa piyasaya ve bu teklifin bir de alt üst limitlerini belirlemiş olsa bu işi çözeceğimizi düşünüyoruz. Ama önümüzdeki günlerde inşallah bu veya buna benzer değerlendirmelerle bu olay çözülür. Özellikle satış fiyatları dengeye girer diye düşünüyorum. Ama ben tanzim satışlarının çok başarılı olacağını sanmıyorum” şeklinde yorumunu söyledi. 
 
Gizem Tuğçe BAYHAN