Fenolojik  takvimin meyvede zarar ihtimali  oldukça fazla olan Akdeniz Meyve Sineği, Şarka Virüsü ve Kanadı Noktalı Sirke Sineği zararlılarını işaret  ettiği  bu dönemde, meyvecilik alanındaki tarımsal potansiyelin fazla olduğu Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Yeniceköy de, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce bu zararlılara karşı nasıl mücadele edileceği konusunda eğitim düzenlendi.
 
Eğitime; Koordinasyon ve Tarımsal veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Latif Candan, Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim, Muhtarlar, Teknik personel ve çok sayıda üretici katıldı.
 
Eğitim toplantısının açılış konuşmasını yapan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel: " Son yıllarda özellikle meyve sinekleriyle ilgili çok büyük sıkıntılar yaşamaya başladık. Yeniceköy'deki üreticilerimizin geçim kaynaklarımızın en başında meyvecilik geliyor. Kanadı Noktalı Sirke Sineği ve Akdeniz Meyve Sineği ülkemize yeni girmiş zararlı organizmalar ve karantina etmenleri en başında gelen, çok riskli zararlılar. Ülkemize yeni girdiği için sadece Çanakkale değil bütün Türkiye'de özellikle Akdeniz iklimine sahip Akdeniz bölgesinde, Ege bölgesinde ve Marmara bölgesindeki bazı illerinde zarar yapmaya başladı. Belki biz şanslı bir iliz. Daha şu ana kadar çok büyük zararlar hissetmedik. Ama biliyorsunuz her geçen yıl bir önceki yıla göre küresel iklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklık nedeniyle ilimizde hiç görmediğimiz tamamen Akdeniz iklimine uygun bu türlerin ilimizde görmeye başladık. Bu tedbir almamız gereken bir husus. Biz 2-3 yıldır bunun çalışmasını yapıyoruz. Bu konuyla ilgili alınması gereken tedbirler nelerdir, neler yapmanız gerekiyor sizlere bunlar hakkında bilgi vereceğiz. Bu zararlılarla ilgili mücadeleye bütün Türkiye yeni başladı. Bu organizmalar ilimize yeni girmiş durumda. Fazla zarar yapmadılar. Biz nokta olarak nerelerde sıkıntı var biliyoruz. Bizim amacımız sizlerle birlikte bu zararlıların ilimize yayılmadan çok büyük zarar vermeden baskı altına alarak sizlerle birlikte çözüme ulaştırmak. Bütün amacımız bu" dedi.
 
Tarımsal ihracatımızın önündeki en büyük engel olan bu üç etmenin bilinip farkına varılabilmesi ve toplu mücadele zorunluluğu üzerine vurgu yapılan eğitimde; Bitkisel  Üretim  ve Bitki Sağlığı  personellerinden  Ziraat Mühendisleri Dr. Berrin Alaca Kanadı Noktalı Sirke Sineği konusunda, Dr. Papatya Tiftikci Akdeniz Meyve Sineği  ve Ziraat Mühendisi Ömer Yıldız ise Şarka Virüsü üzerine bilgi, deneyim ve saha çalışmalarını aktardılar. Zararlılarla nasıl mücadele edileceği konusunda üreticilere bilgiler verdiler. Toplantıda üreticilere; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından  getirilen Biyoteknik mücadele amaçlı sirke tuzağı ve decis tuzakları dağıtıldı. Bu tuzakların nasıl kullanılacağı üreticilere uygulamalı olarak anlatıldı. Toplantı sonunda üreticilerin soruları uzmanlar tarafından cevaplanarak eğitim sona erdi.
 
Haber Merkezi