Kent gündemini değerlendiren Mutan, Kepez’in ilçe olması çalışmalarından, Çanakkale Belediye meclisindeki tartışmalara, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuya dahil olmasına ve halk otobüsleriyle ilgili konularda yorumlar yaptı.
 
Mutan, geçtiğimiz aylarda söylediği yeni Çanakkale Devlet Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte Çanakkale halkının geçmesine müsaade etmeyeceği, Kipa’nın orada inmek zorunda kalacağı yönündeki söyleminde geri adım attı. Mutan, “Özellikle Çanakkale Belediye Meclisinde yaşanan olaylardan sonra Sayın Cumhurbaşkanının, Sayın Ülgür Gökhan Başkana dönük ‘Seni konuşturmayacağız’ yaklaşımından sonra, en azından bu kenti germeme adına, ifade ettiğim üzere eylemsellik noktasında hastane ile birlikte halk otobüslerini Kepez’e sokmama tavrımı şimdilik durduruyorum” dedi.
 
Mutan, kenti daha fazla germemek adına geri adım attı
 
Başkan Mutan’ın aylık değerlendirme toplantısındaki ilk konu, son dönemde gündemde yer tutan Kepez’in ilçe olmasına ilişkin yorumları oldu. Mutan, “İlçe olmak istiyoruz. İlçe olmak isteğimizi bütün meclis üyelerimizin vermiş olduğu imzalı onayla kamuoyu ile paylaştık. Yaklaşık üç hafta oldu. Geçen hafta itibari ile bir imza kampanyası ile yolumuza devam ediyoruz. Yaklaşık 17–18 noktada sabit imza kampanyası devam ediyor. Bu hafta da yine süreçle alakalı belli irtibat noktalarımızda ilçe olmamızla ilgili hazırlanan sloganlardan seçmiş olduğumuz 30’a yakınını pankart haline getirdik ve beldemizin birçok yerine astık. İmza kampanyası ve pankartlarla bu sürece destek veriyoruz. Bir takım duyumlar alıyoruz. Ne kadar doğru bilemiyoruz. Bütün siyasal partiler ilçe olmamız noktasında desteklerini belirttiler. Doğru olmayan şeyler üzerinden bir şeyler söylemek ne kadar doğru onu da bilemiyoruz. Söz ağızdan bir defa çıktı dedik, hatta biz bunu slogana döndürdük biz onu. Bu iş olacak. Lamı cimi yok. Biz mahalle olmak istemiyoruz, büyükşehir olursak. Bütün Türkiye genellemesi yapıldığında 81 ilin tamamının bütünşehir olacağı, bu konudaki nüfus parametresinin 301 bine ineceği şeklinde yoğun söylemler gündemde. Bu şekilde konuşuluyor. Olur mu? Olacak gibi görünüyor. Herkes her halde yol haritasını bundan yola çıkarak hazırlayacak gibi görünüyor. Bu süreçle alakalı Kepez’in de ilçe olmasına dönük çabaları, nihayetine ererse, çok değil yılbaşına kadar bu iş toparlanmalı gibi geliyor. Eğer Büyükşehir olacaksa da 30 Mart 2018 yılına kadar bu yasanın onanması gerekiyor. Eğer bir 3 ay daha uzatılırsa OHAL, KHK ile o olabiliyor. Yaptılar biliyorsunuz. Kepez neden olmasın?” dedi.
 
ŞEHİR İÇİ ULAŞIMDA GERİ ADIM ATTI
Başkan Mutan daha sonra geçtiğimiz aylarda söylediği yeni Çanakkale Devlet Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte Çanakkale halkının geçmesine müsaade etmeyeceği, Kipa’nın orada inmek zorunda kalacağı yönündeki söyleminde geri adım attığını açıkladı. Mutan, “Üç konuda sakal bırakma protestom vardı. Bugün bir tanesinde bir geri vites durumu ortaya çıktı. Şehir içi ulaşımdaki adalette, özellikle Çanakkale Belediye Meclisinde yaşanan olaylardan sonra Sayın Cumhurbaşkanının, Sayın Ülgür Gökhan Başkana dönük ‘Seni konuşturmayacağız’ yaklaşımından sonra, en azından bu kenti germeme adına… Her ne kadar hak, hukuk ve adalet diyorsak da, bunu demeye devam etme adına da  bu kenti daha fazla da germeme adına, ifade ettiğim üzere eylemsellik noktasında hastane ile birlikte halk otobüslerini Kepez’e sokmama tavrımı şimdilik durduruyorum. Kapatmıyorum, bitirmiyorum, öteliyorum, erteliyorum. Onun altını çizmek istiyorum. Kent ve il gerçeğinde bu gerginlik eğer elimize fırsat verirse bu adalet arayışım kent içi ulaşımda devam edecek. Dediğim gibi kenti daha fazla germeme adına, bu gerginliği azaltma adına bir de duruş adına kimse kimseye yasak koyup da; ‘Sen konuşamazsın’ dememeli. Burası Çanakkale. Burası Türkiye. 1980 darbesi sonrası rahmetli Süleyman Demirel ‘Konuşan Türkiye’ sloganı ile yola çıkıp siyasi yasakları alt etti. Buna katkı sağlayan o süreçteki insanlar bizi 12 Eylül öncesine doğru sürüklememeli diye düşünüyorum. Çanakkale bu konuda da deneyimli. İsmail Özay beyden biliyoruz. Onun da bir ayağa kalkmama esprisiyle 1,5 yıl gibi görevden alınma söz konusuydu. Eşeğin aklına karpuz kabuğu getirmeyelim ama bir görevden alma veya yasakçı tutumla bir ileri adım daha atılmamalı diye düşünüyorum. Sanki süreç oraya doğru evrilmeye çalışılıyor. Aman ha, bu kenti germeme adına… Çanakkale Kayyum, mayyum kaldırmaz. Onu da söyleyeyim. Seçilmişleriyle kendini idare eder, sandık gelirse gene kimi seçeceğini bilir. Çanakkale halkının seçmen algısı yüksektir. Duyarlı yurttaştır, hassasiyeti vardır. Bu hassasiyet içinde tercihlerini kullanır” İfadelerine yer verdi.
 
“BİZ BU KONUYU MAHALLİNDE TARTIŞIRDIK ASLINDA”
Basın mensuplarının Çanakkale Belediyesine bir kayyum beklentisi veya böyle bir duyum mu şeklindeki soruya Mutan şu cevabı verdi; “İş oraya doğru sanki gidiyor. Çünkü şu anda bir kayyum alışkanlığı var. Doğu ve Güneydoğu’daki belediyelere yasa gereği meclisin seçmesi gereken zeminden öte kayyumlar atanarak yerel yönetim idare ediliyor. Bu alışkanlık sanki böyle akla getiriyor gibi. Benim ki bir öngörü. Bir Cumhurbaşkanı’nın Çanakkale Belediye Meclisindeki bir tartışmaya taraf olması ne kadar doğru bilemiyorum. Biz bu konuyu mahallinde tartışırdık aslında. Daha sağlıklı bir zemin yaratırdık burada. Çanakkale’nin kültürü de buna yatkın. Ama böyle bir söylemin arkasından ne gelir, ne gelmez bilemiyorum. Ama benim ki bir öngörü, olur mu olmaz mı? İnşallah olmaz diyorum. Bu öngörümü de kamuoyu ile sizlerle paylaşmak da benim vicdani görevim” ifadelerini kullandı.
 
Haber: Fehmi ŞENYİĞİT