Düşük kalorili bir besin kaynağı olan hünnap meyvesinin bugün yararlarını öğrenelim!

Hünnap meyvesi içerdiği besinler yardımıyla çok etkili bir enerji kaynağıdır. Hacim olarak çok küçük olmasına rağmen sağlık açısından çok büyük faydaları vardır. Hünnapın çok ince ve yenilmesi mümkün olan kabuğu vardır, hazmı kolaydır. Genelde ham olarak tüketimi tercih edilir. Olgunlatığı zaman çok yakından tanıdığımız kuru üzüme görüntü olarak çok benzemektedir.
Hünnap, bol miktarda A ve C vitamini içermektedir.Kalsiyum, magnzeyum, fosfor ve özellikle potasyum açısından inanılmaz derecede zengindir.
Hünnapın Sağlığa Faydaları
Hünnap simine ülkemizde çok aza rastladığımız bir besindir ve tğketimi çok  yayğın değildir. Fakat özellikle potasyum açısından çok zengin olması kalp sağlığı açısından çok önemlidir. Bunun yanında etkili bir antioksidan olmasından dolayı  çok geniş bir yelpazede sağlığa katkı sağlama imkanı vermektedir.
Hünnap Kanser Hastalıklarını Engelleyebilir:  Çok etkili bir antioksidan olmasından dolayı kanserli hücrelerin etkisini azaltabilmektedir. Bunun yanında Çinde  çok yaygın olarak kanser vakarına engel olduğu için kullanılmaktadır.
Hünnap Kilo Vermeyi Kolaylaştırır:  Hünnap düşük kaleorili bir besin kaynağıdır, bu yüzden zayıflamak isteyenler için önemli bir besin kaynağı olabilir.  Özellikle sporcular tarafından tüketilmesi tercih edilen hünnap aynı zamanda kaynedilen enerjinin tekrar toplanması için antrenmanlardan sonra tüketilmektedir.
Bağışıklık Sistemini Güçelendirir: Yoğun mijtarda C ve A vitamini ve potasyum içeren hünnap bağışıklık sisteminin güçlenmesine ciddi anlamda katkı sağlayabilmektedir Bu nedenle özellikle kış aylarında meydana gelen öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir ve kısa zamanda sonuç alınabilir.
Hünnap Sinir Sistemi Sağlığını Korur:  Bu mükemmel meyve siniris sistemi üzerinde direkt etkisi olan nadide meyvelerden sadece bir tanesidir.  Hünnap yaygın olarak stresle mücadelede kullanılır, aynı zamanda anti depresan özelliği olduğuna inanılır. Bu özelliğinden dolayı Hünnap stres atmak için idel bir meyvedir.
Antioksidan Deposu Hünnap: Hünnap inanılmaz bir antioksdian deposudur, bunun bir sonucu olarak neredeyse faydalı olmadığı bir hastalık yok denilebilir. Özellikle karaciğerde meydana gelen hasralara ve kansere karşı koruma sağlayabilir. Bir çok hastalığın nedeni olan serbest radikallere karşı metabolizmayı ve hücreleri korur.
Hünnap Cilt Sağlığı İçin Faydalı Bir Meyvedir:  Hünnapın etkili bir antioksidan olması cilt ve saç sağlığı açısından da önemlidir. Cilt hastalıklarına neden olan unsurları ortadan kaldırabilir. Çin’de yaygın olarak güneş yanıklarına ve kızarıklıklara karşı kullanılmaktadır. Kuru cilterin tedavisinde etkili olabilir.
Sindirim Sistemi Sağlığını Korur: Hünnap sindirim sistemi sağlığını da koruyabilir. Özellikle kabızlık sorunlarına karşı anlık sonuçlar almak mümkün. İştah açıcı özelliği olmasına rağmen hazmı kolaylaştırdığı ve bağırsak hareketlerini arttırdığı için kilo lamaya neden olmaz.
Enerji Santrali Hünnap:  Kalorisi düşük olmasına rağmen etkili bir enerji kaynağıdır.Özellikle yorucu iş günü veya antremanlardan sonra hızlı bir şekilde enerji depolamak için birmiktar hünnap tüketimi yeterlidir.
Hünnap Diş, Kemik ve Kas Sağlığını Korur:  Kalsiyum ve fosfor açısından zengin olan bu sihirli meyve kemiki diş ve kas sağlığını koruryucu özelliği vardır. Aynı zamanda iyi bir mahnezyum deposu olan hünnap kas sağlığını koruma noktasında da önemli rol üstlenebilir.
Hünnap Kan Akışını Hızlandırır: Hünnapın içerdiği niasin aynı zamanda kan dolaşımı için de faydalı bir maddedir.  Kanın dolaşımının düzenli olabilmesi için hünnap tüketimine yönelmekte fayda vardır.
Kalp Sağlığını Korur:  Hünnapın bol miktarda potasyum içerdiğini yazmıştık, bu özelliğinden dolayı özellikle kalp sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunur, dolaylı olarak inme, kalp krizi, felç gibi risklere yakalanma seviyesini düşürür.
Hünnapın Sağlık Açısından Diğer Faydaları Şöyledir:  Anemi hastalığına iyi gelebilir, kansızlığı giderebilir, damarlarda oksijen taşıyan kan hücrelerinin sağlığını korur, serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini engeleyebilir. Yorgunluğu gidermede çok etkili bir besin kaynağı olabilir, stres ve depresyondan kaynaklanan kötü düşüncelerden alı koyduğu için zihin yorgunluğunu giderici özelliği vardır.
Bazı sağlık uzmanları ateşi düşürücü özelliği olduğunu söylemektedirler, astım ve bronşit hastalıklarına iyi gelebilir. Alerjik hastakılara karşı bünyeyi küvvetlendirebilir. Göz hastalıklarından koruyucu özelliği vardır, histeri hastalığına iyi gelir.
Hünnapın Zararları:  Hünnapın güvenli bir besin kaynağı olduğunu söylemek mümkün. Sağlık açısından tüketilmesinin bir risk taşımadığı düşünülür. Fakat her besin maddesinde olduğu gibi hünnapın aşırı miktarda tüketilmesi bazı yan etkilere neden olabilir. Bu yüzden tüketim miktarında oldukça fazla dikkat edilmelidir.
Özel Önlemler & Uyarılar:
Hamileliik ve emzirme döneminde ne kadar güvenliği olduğu konusunda fazla bir bilgi yoktur. Bu durumda aşırı tüketilmemesi önerilir.
Hünnap tüketiminden dolayı alerji meydana gelirse doktorunuza başvurmanızı öneririz.
Tavsiyeler
Hünnapın en çok dikkat çeken özelliği yorgunluğa ve strese karşı etkili bir besin kaynağı olması. Bu yüzden özellikle stresli ve yoğun iş temposunda çalışmakta olanlar ve sprocular yorgunluğu üzerilerinden kısa sürede atmaları için tüketebilirler.

Kaynak: www.faydalarizararlari.com