Salatalığın mucizevi etkilerini paylaşan bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum...

İçerdiği vitaminlerle cildi besleyen salatalık aynı zamanda cilt lekeleri, gözaltı morlukları gibi cilde rengini veren hücrelerde yaşanan sorunların tedavisinde de kullanılabilir.

Aşağıda cilt tipi ve cilt sorunlarına göre çeşitli salatalık maskesi tariflerine yer verdim.
Ama bu maskeler için vaktiniz ve gerekli malzemeleriniz yoksa yarım salatalığın kabuğunu soyup, ince ince dilimledikten sonra yüzünüze koyup 30 dakika bekletebilirsiniz. Bu maske de en az aşağıdaki diğer maskeler kadar etkili olacaktır.
Salatalığın Cilde Faydaları
Su: Yüksek miktarda su içeren salatalık maske olarak kullanıldığında kuruluğu alır, kaşıntı, pullanma gibi cilt kuruluğuna bağlı olarak ortaya çıkan sorunlara iyi gelir.
A Vitamini: Yeni cilt hücrelerinin üretimi için gerekli olan A vitamini aynı zamanda güçlü bir antioksidandır ve cildi iltihaptan korur. Sivilcelerin daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.
B1 Vitamini: Kan dolaşımını artıran B1 vitamini hücre yenilenmesini tetikler. Anti-aging etkisi yaratarak cildi yaşlanmanın olumsuz etkilerine karşı korur.
Ayrıca egzama gibi iltihaplı cilt hastalıklarının kuruluk, kaşıntı gibi belirtilerini hafifletir.
C Vitamini: Kolajen üretiminde kullanılan C vitamini cildi yıpratan serbest radikallere karşı koruma sağlar. Oksidadif stresi önleyen C vitamini cildin erken yaşlanmasını önler.
Biotin: Eksikliğinde egzama, mantar enfeksiyonu, iltihaplı cilt hastalıkları görülen biotin pek çok cilt sorununa karşı koruma sağlar.
Potasyum: Cildi derinlemesine nemlendirir ve nemin uzun süre korunmasını sağlar. Bu sayede kırışıklık oluşumunu geciktirir ve cildin yumuşatır.
1 – Her Cilt Tipine Uygun Salatalık Maskesi
Yağlı, kuru veya hassas cildi olanlar bu maskeyi cilde parlaklık vermek, yumuşatmak ve nemlendirmek için kullanabilirler.
Yoğurt içeren bu maske aynı zamanda sivilceler nedeniyle tahriş olan, kızaran cildi yatıştırır ve düzenli olarak kullanıldığında kahverengi güneş lekelerinin görünümünü hafifletir.
Maskeyi hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler yarım orta boy salatalık ve 1 yemek kaşığı sade yoğurt. Salatalığın kabuğunu soyduktan sonra rondodan geçirin.
Yoğurtla birlikte karıştırın ve yüzünüze sürün. 15 dakika bekletip soğuk suyla temizleyebilirsiniz.
2 – Cildi Yenileyen Salatalık Maskesi
Temizlenmediğinde ve cilt üzerinde birikmeye başladığında gözenekleri tıkayarak sivilce ve siyah noktalara neden olan ölü cilt hücrelerini ve yağı bu maskeyle temizleyebilirsiniz.
Ayrıca maskede kullanılan aloe vera yeni cilt hücresi üretimini tetikler ve düzenli olarak uygulandığında cildin yenilenmesini, kırışıklıkların görünümünün azalmasını sağlar.
Bu maske için ihtiyacınız olan malzemeler yarım orta boy salatalık ve 1 yemek kaşığı aloe vera jeli. Önce salatalığın kabuklarını soyun ve rondodan geçirin.
Sonra aloe vera jeli ile karıştırıp tüm yüzünüze masaj yaparak sürün. Maskeyi 20 dakika yüzünüzde beklettikten sonra bol soğuk suyla yıkayabilirsiniz.



3 – Peeling Etkili Salatalık Maskesi
Bu maske peeling etkili “zeytinyağı – esmer şeker” maskesinin salatalıkla yapılan versiyonu. Derin kırışıklıkların görünümünü azaltmak, yeni kırışıklıkların oluşumunu geciktirmek ve cilt gözeneklerini derinlemesine temizlemek için ideal bir maske.
Yarım orta boy salatalığı soyduktan sonra rondodan geçirin. Ayrı bir kapta 1 yemek kaşığı süt, 2 tatlı kaşığı esmer şeker ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırdıktan sonra salatalığı da ekleyip tekrar karıştırın.
Bu maskenin peeling etkisini göstermesi için parmak uçlarınızla, dairesel hareketlerle sürmeniz gerekiyor. Cildin tahriş olmaması için çok bastırmayın çünkü maskede bulunan esmer şeker cildinizi çizebilir. 10-15 dakika masaj yaptıktan sonra bol suyla yüzünüzü yıkayın.
4 – Sivilcelere Karşı Salatalık Maskesi
Sivilce oluşumunu önleyen ve sivilcelerin daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olan bu maskede salatalık, yulaf ezmesi ve bal kullanılıyor.
Cilt gözeneklerini derinlemesine temizleyen yulaf sivilceye yol açan bakteri birikimi önleyen doğal bir ürün. Bal ise cildi yumuşatıyor ve sivilce nedeniyle tahriş olan, kızaran cildi yatıştırarak bu kızarıklıkların görünümünü hafifletiyor.
Maskeyi hazırlamak için yarım salatalık, 1 kaşık yulaf ezmesi ve 1 kaşık bala ihtiyacınız olacak. Salatalığın kabuğunu soyup rondoda püre haline getirin.
Sonra yulaf ezmesini havanda döverek toz haline getirin. Daha sonra tüm malzemeleri bir kaba alın ve iyice karıştırın.
Karışımı yüzünüze sürüp 15 dakika bekletin ve temizlemek için soğuk su kullanın. Bu maskeyi sivilceler geçene kadar haftada 2, sivilcelerin oluşmasını önlemek için haftada 1 kez kullanabilirsiniz.
5 – Lekelere Karşı Salatalık Maskesi
Salatalık maskesi kahverengi güneş lekeleri ve sivilce izleri için oldukça etkili bir doğal maskedir. Salatalıkla birlikte cildi beyazlatıcı etkisi olan limon kullandığınızda daha hızlı sonuç alabilirsiniz.
Bu salatalık maskesini tüm yüzünüze sürmenize gerek yok. Limonun kurutucu etkisinden korunmak için sadece lekelerin bulunduğu bölgelerde kullanabilirsiniz.
Püre haline getirilmiş yarım salatalığı 1 çay kaşığı limonla karıştırdıktan sonra bir parça pamukla direkt lekelerin üzerine sürün. Karışımın 15 dakika kurumasını bekleyip bol soğuk suyla yıkayın.
Bu maskeyi gün içinde 2-3 kez tekrar edebilirsiniz. Cildiniz hassas veya kuruysa yüzünüzü yıkayıp kuruladıktan sonra nemlendirici kullanın.
6 – Cildi Sıkılaştıran Salatalık Maskesi
Bu maske özellikle gözenekleri geniş ve aşırı yağlı ciltler için önerilir. Cildi sıkılaştırıcı etkisi bulunan yumurta akı cilde pürüzsüz bir görümüm verirken taze nane yaprakları cildinizi ferahlatıp temizlenmesini sağlar.
Salatalık ise hem cildi yumuşatır hem de varsa sivilceler nedeniyle tahriş olan ciltteki kızarıklığı alır.
Önce 5-6 adet taze nane yaprağını olabilecek en ince şekilde kıyın. Daha sonra yarım salatalığın kabuğunu soyup rendeleyin veya rondodan geçirin.
Naneyi ve salatalık püresini 1 yumurta akıyla iyice karıştırın. Karışımı yüzünüze sürüp 20 dakika kadar yumurta akının kurumasını bekleyin.
Maskeyi temizlemek için bol soğuk suyla yüzünüzü durulayın. Yüzünüzü kuruladıktan sonra bir parça pamuğa damlattığınız %100 gül suyu ile yüzünüzü silin.
7 – Kuru Ciltler İçin Salatalık Maskesi
Çok kuru bir cildiniz varsa salatalık maskesini badem yağıyla birlikte kullanabilirsiniz. Yarım salatalığı kabuğunu soyup rendeleyin.
Daha sonra 2 tatlı kaşığı badem yağıyla karıştırarak tüm yüzünüze sürün. 10 dakika bekletip ılık suyla yüzünüzü yıkayın. Bu maskeyi cildinizin çok kuru olduğunu hissettiğiniz günlerde kullanın.
Kuru ciltler için nemlendirici etkili bir diğer maske ise salatalık, bal ve muz maskesi. Balı kısık ateşte 2-3 dakika ılıttıktan sonra rondodan geçirdiğiniz yarım muz ve yarım salatalık püresiyle karıştırın. Karışımı parmak uçlarınızla masaj yaparak yüzünüze sürün.
Maskenin etkisini göstermesi için 30 dakika bekledikten ılık suyla yüzünüzü yıkayın. Son olarak nemi hapsetmek için iyi bir nemlendirici kullanın.
Uyarı: Salatalık genellikle ciltte herhangi bir sorun yaratmaz ve cilt üzerinde kullanımı güvenlidir. Ancak salatalık maskesi tariflerinde kullanılan diğer malzemelere karşı alerjiniz olabilir ve bu malzemeler ciltte kızarıklık, pullanma ve tahriş gibi sorunlara yol açabilir.
Bu gibi istenmeyen durumlardan korunmanın kolay bir yolu var. Hazırladığınız salatalık maskesini (veya diğer maskeleri) tüm yüzünüze sürmeden önce cildinizde yaratacağı etkiyi test etmek için önce elinizin üstünde küçük bir bölgeye sürüp 15-20 dakika bekletin. Eğer herhangi bir sorun oluşmadıysa maskeyi yüzünüzde kullanabilirsiniz.

Kaynak: pratikciltbakimi.com