Ramazan'da sigara bağımlılığından kurtulmak için tavsiyeler...


 
Sigarayı bırakmak isteyenler, alışkanlıklarından kurtulmaya çalışırken, psikolojik bağımlılıkla da mücadele etmek zorunda kalıyor. Özgür iradenin güçlü olduğu bir dönem olan Ramazan, psikolojik bağımlılıkla mücadelede bir fırsat olarak değerlendirilmeli
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, tütün ürünleri ve sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 6 milyon kişi hayatını kaybediyor. İnsan sağlığını tehdit eden en yaygın zararlı madde olan sigara nedeniyle, 2025 yılında 10 milyon insanın yaşamını yitirebileceği öngörülüyor.

ALIŞKANLIK DEĞİL MADDE BAĞIMLILIĞIDIR
İçindeki birçok zararlı madde nedeniyle bağımlılık yapan sigarayı bırakmak için Ramazan ayı çok uygun bir dönem. Uz. Dr. Murat Apaydın, Ramazan'da sigara bağımlılığından kurtulmak için tavsiyelerde bulundu… Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmalarda, sigara içenlerin yüzde 70-80'inin sigarayı bırakmak istediği belirlenmiş. Sigarayı bırakmak isteyenlerin yüzde 20-30'unun ise her yıl sigarayı bırakmayı denediği, bunlardan yüzde 3-5'inin sigarayı yardımsız bırakabildiği ortaya çıkmış. Sigara; aslında bir alışkanlık ya da tiryakilik değil, madde bağımlılığıdır. Sigarayı yardım almadan bırakmaya çalışanlar, bağımlılığın psikolojik, davranışsal ve fiziksel etkileri ile başa çıkmak zorunda kalıyor. Psikolojik açıdan sigara içenlerin büyük bir bölümü, duygudurum düzenleyicisi olarak nikotin bağımlısıdır. Konu davranışsal açıdan değerlendirildiğinde ise başkalarını sigara içerken görmek, çay-kahve veya alkol içmek, araba sürmek veya mola vermek gibi çok güçlü tetikleyiciler sigara içme eyleminde etkilidir. Sigaranın fiziksel etkisi de nikotin bağımlığıyla doğrudan alakalıdır. Dopamin gibi kısa süreli mutluluk veren maddeler nedeniyle sigarayı bırakmak daha da zorlaşmaktadır. Ancak sigara tiryakilerini psikolojik bağımlılıktan kurtulabilmesi için herhangi bir ürün ya da destekten söz etmek mümkün değildir. Özellikle psikolojik bağımlılık konusunda ortaya konacak mücadelede özgür irade önemlidir.

İFTAR SONRASI YÜRÜYÜŞ YAPMAK SİGARA İSTEĞİNİ AZALTIR
Ramazan ayı insanların özgür iradelerinin güçlü olduğu bir dönemdir. Sigaranın psikolojik bağımlılığı ile mücadelede Ramazan ayı önemlidir. Yapılan araştırmalar, sigara bağımlılarının büyük bir bölümünün Ramazan ayında bu alışkanlıktan kurtulduğunu gösteriyor. Dolayısıyla Ramazan ayı, sigarayı bırakmak için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Bunun için bazı önerilere kulak verilmelidir:
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpg Öncelikle sigarasız ortamlarda bulunulmalıdır.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpg Oruç açıldıktan sonra hemen sigara içmenin kalp krizine bile neden olabileceği unutulmamalıdır.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpg Sigara bırakıldığında, kişi yiyecek ve içeceklerin tadını daha çok alır.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpg Sigara akla geldiğinde bir bardak su içmek veya bir parça kuruyemiş yemek faydalı olabilir.
http://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpg İftar sonrası yürüyüş yapmak, sigara isteğini azaltacaktır.

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİYOR
Nikotin bağımlılığıyla mücadele eden insanların fiziksel açıdan tedavisinde alabildikleri çeşitli destekler bulunuyor. Nikotin bağımlıları; nikotin replasmanı (yerine koyma) ile, çeşitli ürünler ve tabletler sayesinde sigara bağımlılığından kurtulmaya çalışıyor. Nikotin replasman tedavisi (NRT), sigarayı bıraktıktan sonraki dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunun ortadan kaldırılması için önemlidir. Bu tedavi yöntemi, hafif derecede bağımlılığı olan kullanıcılar için uygulanmaktadı