Çok sevdiğim bir kitaptan bahsetmek istiyorum bugün

Otostopçunun Galaksi Rehberi (İngilizce: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy), İngiliz yazar Douglas Adams tarafından yazılan mizahi bilimkurgu serisidir. İlk olarak 1978'de BBC'de bir radyo programı olarak yayımlanan fenomenleşmiş seri; daha sonra sahne gösterisi, kitap serisi, televizyon dizisi ve çizgi roman olarak farklı formlarda uyarlanmıştır. Bu uyarlamaların çoğunu serinin fikir babası Adams bizzat üstlenmiştir. Adams, her uyarlamada hikâyeyi biraz daha değiştirmiştir, bu nedenle de uyarlamalarda birbiri arasında tutarsızlıklara rastlanılsa da asıl hikâye hep aynı kalmıştır.

Otostopçunun Galaksi Rehberi, absürt olayları, ilginç karakterleri, değişik espri anlayışı ve eleştirel yazımı ile yazıldığı ilk günlerden beri her yaştan okuyucuyu etkilemiş ve de birçoğunun gözde kitabı konumuna gelmiştir. Bir röportajında Adams, bir gece kamp kurduktan sonra bölgeye ait bir otostopçu rehberini incelemiş ve daha sonra yıldızları seyretmeye başlamıştır. Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni yazmak o anda aklına gelmiş ve ilk notlarını orada almıştır.

Aynı zamanda seri, popüler kültürde sıkça atıfta bulunulan; hayat, evren ve her şeyin cevabının 42 olduğunu anlatan bir hikâyeye yer vermektedir.

KONUSU
Seri, bir perşembe sabahı Arthur Dent adındaki sıradan bir İngiliz vatandaşının uzayda kestirme bir yol yapılması için dünyanın patlatılmasından biraz önce Ford Prefect adındaki bir uzaylıyla beraber bir Vogon inşaat gemisine otostop çekerek dünyadan kaçmayı başarmasıyla başlar. Ancak Vogonlar tarafından tespit edilen ikili, Vogon gemisinden atılırlar. Ford'un yarı kuzeni ve Galaktik İmparatorluk Hükümeti Başkanı Zaphod Beeblebrox, çaldığı Altın Kalp adlı uzay gemisindeki İhtimalsizlik Motoru sayesinde bilmeden de olsa Arthur ve Ford'u ölümden kurtarır. Arthur, gemide Marvin adındaki paranoyak bir Android ile tanışır. Marvin, Altın Kalp'te çalışan ve yaşamaktan çok sıkılmış depresif bir robottur. Gemide aynı zamanda Trillian adlı Arthur'dan başka yaşayan tek insan olan bir kadın vardır. Böyle başlayan seri, ekibin "Nihai Cevabın Sorusu"nu ararken karşılaştıkları maceralarla devam eder.

Seride Otostopçunun Galaksi Rehberi adında, üzerinde dostane harflerle "paniğe kapılmayın" yazan bir kitap bulunmaktadır. Bu kitapta galakside otostop çekmek isteyenler için tavsiyeler bulunmaktadır. Rehber, bir otostopçunun yanında bulunması gereken en önemli eşyanın havlu olduğunu söyler. Rehber'de yerküre için "çoğunlukla zararsız" denilmektedir.