Natürmort, konusu cansız varlıklar (ölü hayvanlar) veya nesneler (meyveler, çiçekler, vazolar, vb.) olan sanat eseri. 

Fransızca: Nature morte , "ölü doğa" anlamına gelen tanımlamadan Türkçeye geçmiştir. Bu terim sanat alanında 17. yüzyılın sonlarına doğru kullanılmaya başlanmıştır. Manzara ve portre resimlerinin dışında, çeşitli nesnelerin bir araya getirilerek bir kompozisyon oluşturmasıyla ortaya çıkan resim türüdür

Natürmort, Avrupa Seferleri sırasında Osmanlı'ya geçmiştir. Modern sanatta büyük yer tutar.

Natürmort tekniğine bakıldığında öne çıkan en önemli özellik cansız varlıkların resmedilmesidir. Örneğin Bir vazo, meyve tabağı, bardak ve sürahi gibi objeler tablo haline getirilmektedir. Resim tekniğine ilk başlayan kişiler çizim için temel bilgileri alırken yapımı kolay olması sebebiyle bu tür objelerin çizimleri ile derslere başlanır.


İlk olarak Roma devrinde öne çıkan bu sanat dalı sonrasında akım büyüyerek devam etmiş özellikle Osmanlı döneminde cansız obje çizim ve renklendirilmesi oldukça ilgi görmüş ve tarihi eser statüsünde hala bu güne gelen tablolar günümüze kadar gelmiştir. Natürmort renklendirme, yağlı boya tekniği olmasının yanı sıra karakalem, siyah beyaz tablo çizimleri kullanılmıştır.