Çanakkale HEM ve ASO Müdürü Yasemin Topçu Şenol, HEM ve ASO çalışmalarına ait açıklamalarda bulundu. Şenol, kurslarda yoğun bir kadın kursiyer katılımının olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.Hayat Boyu Öğrenmenin en önemli adımlarından bir tanesi olan Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okullarına talep her geçen gün devam ediyor.
 

Çanakkale HEM ve ASO Müdürü Yasemin Topçu Şenol, Çanakkale Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu olarak 2016-2017 eğitim öğretim yılını dolu dolu geçirdiklerini söyledi.2016-2017 kurs hedeflerine yaklaştıklarını belirten Şenol:“ Bin 300 kurs açmışız, 22 bin 696 kursiyere ulaşmışız. Bunun içinde 7 bin 335 erkek, 15 bin 361’i kadın kursiyerimiz bizden bu yıl hizmet almış. Kurslarımıza ciddi talep var” dedi.Özellikle meslek edindirme kurslarına yoğun bir talep olduğunu vurgulayan Şenol, bu kursların başında Hasta kayıt kabul, hasta yaşlı bakımı, emlak danışmalığı, direksiyon eğitici eğitimi, hijyen geldiğini söyledi.  Şenol,  geleneksel olarak ta el sanatları, giyim, seramik ve resim kurslarının da devam ettiğini ifade etti.Yeni binalarına taşınmalarıyla birlikte talepte daha fazla artış olduğunu vurgulayan Şenol:“ Öğrenci ve kurs sayımızda %30-%40 oranında bir artış sağlandı. Daha önce Çanakkale Halk Eğitim Merkezi olarak 13 birimimiz varken şu an Sağlık Meslek Lisesi’nin 4’ncü ve 5’nci katında hizmet veriyoruz. Burasıda tamamen bize ait. 98 birime ulaştık. Hala daha yetmiyor. Halk Eğitim farkındalığını yarattı, halkımız da bunun karşılığını veriyor ve bizi de mutlu ediyor” şeklinde konuştu.Şenol sözlerini şu sözlerle sürdürdü:“ Bunun yanında destekleme kurslarımızda var, onlara çok önem veriyoruz. Mezun öğrencilerimize yönelik üniversiteye hazırlık kursları bunlar. Geçen yıl 156 öğrencimiz vardı kayıtlı olan, 136 öğrenciyle de yılı bitirdik. TM, MF ve TS sınıflarımız vardı. O konuda da iddialıyız. Mezun öğrencilerimizi üniversiteye hazırlık konusunda da. KPSS kurslarımız var. DGS, Memurlukta yüksel sınavlarına hazırlık kurslarımız da var. Onlarda da iddialıyız. Akademik olarak ta mesleki anlamda da halk eğitim halkımıza ciddi anlamda destek veriyor”
 
Okuma yazma kurslarına talep fazla
Çanakkale’nin nüfusuna oranına göre açılan okuma-yazma kurslarında oranın yüksek olduğunu söyleyen Şenol, 62 tanesi kurumlarınca 11 tanesi de iş birliği ile olmak kaydıyla toplam 73 tane okuma-yazma kursu açıldığını söyledi.Şenol, açılan bu kurslarda toplam 309 kursiyerin eğitim aldığını, kurslarda 120 erkek, 189 kadın kursiyerin bu imkandan faydalandığını belirtti.
 
Kurslara bayan talebi yüz güldürüyor
HEM ve ASO Müdürlüğünde açılan kurslara kadın katılımının yüksek olmasının kendilerini sevindirdiğini belirten Şenol:“ Bende bir bayan olarak hem onları teşvik ediyorum, hem de Halk Eğitimlerin de %60-%70’i bayan. Buraya gelen bayanların ilk geldikleri ve son belge aldıkları zaman arasında dağlar kadar fark olduğunu düşünüyorum. Sosyalleşme anlamında, kendilerini ifade etme, iletişim kurabilme anlamında fayda sağladığımızı düşünüyorum. Öğretmenlerimiz çok değerli onlarla birebir iletişim halindeler. Kişisel gelişim, Meslek kursları, Genel Kurslar olsun en çok meslek kurslarında görüyoruz bayanları. Çünkü Çanakkale halkı genelde çalışan kesimden oluşan ve emekli olduğunda evde vakit geçirmeyi sevmeyen bayanlardan oluştuğu için zaten diğer illere göre o anlamda talebimiz çok fazla” dedi.
 
Halk Eğitim’e başlamadan önce Halk Eğitimin bu kadar önemli bir rol aldığının bende farkında değildim ifadelerini kullanan Şenol:“ Özellikle bayanların itimadı adına Halk Eğitim’in ciddi bir rolü var burada. Bizde elimizden gelen ne varsa onu yapmaya çalışıyoruz. Öğretmenlerimizin %80’i zaten bayan. Meslek edindirmeden çok hobi niteliğinde, vakit geçirme niteliğinde iletişimi sağlama niteliğinde meslek edindirme kurslarına talep fazla buda bizi mutlu ediyor. Birde onların yaptığı işlerden sonra sergilemeleri, sunmaları onları çok mutlu ediyor. Bayanların bu ortamda bulunmasından çok çok mutluyum. Onlara bir şeyler verebiliyorsak. Onlardan da çünkü biz bir şeyler alabiliyoruz. Hepsinin farklı hayat hikayeleri, yaşantıları, bakış açıları var” şeklinde konuştu.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit