ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezinde Ramazan Bayramı’nın 1’nci ve 3’ncü günü, 3 yıldır organ nakli bekleyen iki böbrek yetmezliği hastasına organ nakli operasyonu gerçekleştirildi.
 
Ezine İlçesinde 3 yıldır böbrek yetmezliği tedavisi gören 48 yaşındaki evli ve 3 çocuk babası Ruhi Badem ile Çan İlçesine bağlı Doğancılar Köyünde 3 yıldır diyalize giren evli ve 3 çocuk annesi Bakiye Öz, 2 yıl önce ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezine organ nakli için başvurdu.
 
Nakil için beklemeye başlayan Badem’e Ramazan Bayramı’nın 1’nci günü, Öz’e ise Bayramın 3’ncü günü müjdeli haber geldi.
 
Ruhi Badem’e Antalya’da özel bir hastanede beyin ölümü gerçekleşen 39 yaşındaki Meral Demirci’nin sağ böbreği ile Bakiye Öz’e Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesinde beyin ölümü gerçekleşen 85 yaşındaki Mustafa Altun’un sol böbreği, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi organ nakil ekibi tarafından nakledildi.
 
İl dışında olmamıza rağmen hastalarımızı sağlıklarına kavuşturduk
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, “Bayramın 1’nci günü Antalya’dan bize bir haber geldi. 39 yaşındaki bir hastada beyin içi kanamaya bağlı beyin ölümü gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı tarafından beyin ölümü gerçekleşen hastadan alınan böbrek için doku uyumu olarak Türkiye genelinde yapılan araştırma sonucu Çanakkale’den Ruhi Bey’le doku uyumu saptandığı bildirildi. Bizde bayram tatili nedeniyle ekip olarak il dışındaydık. Hiç vakit kaybetmeden Çanakkale’ye döndük. Ruhi Bey ile iletişime geçtik. Gerekli tetkikleri yaptık. Ve bayramın 1’nci günü Ruhi Bey’e Antalya’dan gelen böbreği başarılı bir operasyon ile taktık. Ameliyat sonrası durumu iyi. Gün geçtikçe hastamız daha iyiye gidiyor” dedi.
 
Yeniden sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Ruhi Badem, “Anlatılmaz, yaşanır derler ya, aynen öyle bir şey. Bize hocalarımız hastalığımız sürecinde çok destek oldular. Artık düzenli bir hayatımız ve zamanımız olacak” dedi.
 
Artık çocuklarıma ve eşime bakmak istiyorum
Ramazan Bayramının son gününde gerçekleşen operasyon ile sağlığına kavuşan Bakiye Öz’ün 3 yıldır diyaliz tedavisi gördüğünü kaydeden Cabir Alan:“ 2 yıldır merkezimize kayıtlı bir hastamız. Bayramın 3’ncü günü Balıkesir’den bir telefon geldi. 85 yaşındaki bir hastada beyin ölümü gerçekleşti. Ailenin organları bağışlama kararı aldığı söylendi. Doku tiplemesi olarak da Çanakkale’de Bakiye Hanım’la dokunun uygun olduğu belirlendi. Başarılı bir operasyon ile sol böbrek takıldı. Ameliyat sonrası değerleri normal. Kendisinin de sağlık açısından durumu gayet iyi” şeklinde konuştu.
 
Bu dertten kurtulduğunu için mutlu olduğunu belirten Bakiye Öz ise “En büyük sıkıntılı derdim bu hastalıktı. Artık iki çocuğuma ve eşime bakmak istiyorum. Haftada 3 gün tedaviye gittiğim zamanlarda artık dayanılmaz oluyordu. Canıma tak ediyordu. Artık eski sağlığıma kavuştum. Doktorlar ve hemşirelerden Allah razı olsun. Bu halime çok şükür” ifadelerine yer verdi.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit