Çanakkale’nin akıllı şehir vizyonuna katkı vermeyi amaçlayan Kale Grubu, Türkiye Bilişim Vakfı ve Novusens işbirliğiyle geçtiğimiz Şubat ayında başlatılan ‘Aklım Fikrim Çanakkale’ projesinde ilk aşama tamamlandı.
 
Türkiye’de ilk kez bu denli katılımcı anlayışı ile başlatılan ve tüm yerel paydaşların ortak heyecanla sahiplenmesiyle sürdürülen akıllı şehir projesinin çıktıları, Kolin Hotel’de geniş katılımla düzenlenen bir toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı.
 
Aklım Fikrim Çanakkale projesi için Novusens liderliğinde oluşturulan saha ekibi önce kapsamlı bir kaynak taraması yaptı. Daha sonra yoğun saha ziyaretleriyle kent için durum tespiti derinleştirildi. Eşzamanlı olarak kent genelinde kurumlara ve vatandaşa dönük iki ayrı anket yapıldı. Elde edilen bulgular ışığında bir akıllı şehir semineri ve iki ayrı ortak akıl çalıştayı gerçekleştirildi. Tüm bu çalışmalar sonucu ortaya çıkan bulgular proje ekibi tarafından dünyadaki uygulamalar ışığında değerlendirilerek Çanakkale’ye özgü bir akıllı şehir yol haritası ve öneriler bütünü ortaya koyuldu. Bu yol haritasında ortaya çıkan başlıkları ise, ‘Çanakkale Akıllı Şehir Ortak Akıl Platformu oluşturulması’, ‘Finansal Sürdürülebilirlik için Ortak Şehir Fonu başta olmak üzere Akıllı Şehir Finansal Kaynakları yaratılması’, ‘Akıllı Şehir Stratejisinin belirlenerek Akıllı Şehir Eylem Planının ortaya koyulması ve Uluslararası İşbirlikleri Geliştirilmesi’ oluşturdu.
 
“Çanakkale’ye bitmeyen bir sorumluluğumuz var”
Aklım Fikrim Çanakkale projesinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kale Grubu Başkanı Ceo’su Zeynep Bodur Okyay, bu yıl 60’ncı kuruluş yıldönümünü kutlayan Kale Grubu’nun bu projeye, Çanakkale’ye karşı bitmeyen bir sorumluluk duygusuyla öncülük ettiğini söyledi.
 
Bodur, “Bizim öncelikli hedefimiz, farkındalığı arttırmak, farklı disiplinlerden gelen kişilerin ve kurumların aynı masa etrafında toplanmasını ve bir sinerji içerisinde ortaklaşa çalışmasını sağlamak. Orta vadede farklı etkinlikleri ve odak alanlarına sahip akıllı şehir vizyonuna sahip şirketleri de buraya çekmek en önemli hedefimiz ve amacımız. Yapılan Osmangazi köprüsü ve Çanakkale köprüsü ile İstanbul-İzmir aksında açılan yeni büyüme koridoru Çanakkale’yi belki de daha ulaşılabilir hale getirecek. Bu dönüşüm şehrin gelişmesini sağlarken, bunun yaşam kalitesini yükseltecek bir ortak akılla ve iyi yönetişim ilkeleri çerçevesinde gerçekleşmesini son derece kritik, önemli ve değerli buluyoruz. Aramızda İstanbul’dan gelen önemli değerli konuklar var. Onlarda biliyor ki, İstanbul’da yaşam son derece zor, dolayısıyla böyle sancılı şehirlere dönüşmek yerine akıllı politikalarla ama teknolojiyi, ulaşılabilirlikle gelişen bir Çanakkale’nin de çok daha akılcı ve insana kapsayıcı bir şehre dönüşmesi hepimizin arzusu. Bunu başarabilirsek, Çanakkale bir cazibe merkezine dönüşür. Hayal ettiğimiz gibi tüm dünyanın odağındaki bir barış şehri haline de gelebilir. Bunu nedenle Çanakkale’nin akıllı şehir vizyonuna katkı vermeyi önemsiyoruz” dedi.
 
Çanakkale Boğazı uluslararası deniz ulaşımına açık bir barış yolu
Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ise yaptığı konuşmada, “Bugün artık Çanakkale Boğazı uluslararası deniz ulaşımına açık bir barış yolu. Rumeli’yi Anadolu’ya bağlayacak olan büyük bir köprünün yapılmasıyla, Avrupa ile Asya karayolunda bir kez daha bağlanmış olacak. Bu köprünün getireceği açılımlar, turizmden, tarıma büyük yatırımlara da fırsat verecek. Ancak Çanakkale’nin halen bakir ve mükemmel doğasının ve tarımının korunmasının sürdürülmesi ile esas olmalıdır diye inanıyorum. Biz bugün bu kadar tarihi stratejik önemi olan bu müstesna şehrin ülkemize örnek olacak akıllı bir şehre dönüştürme projesini başlatma üzere buradayız. Neden Çanakkale’nin akıllı bir şehre dönüşmesi gerekiyor. Tabiî ki ekonomik ve sosyal nedenlerden” şeklinde konuştu
Çanakkale’de köprü konusu dile geldiğinde birden ortalık çalkalanma aşamasına geldi
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da, geçtiğimiz 18 Mart’ta temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsüne değinerek, “Şimdi biliyorsunuz Çanakkale’de köprü konusu dile geldiğinde birden ortalık şöyle çalkalanma aşamasına geldi. Plansız ve hedefleri planlı olamayan ama birazda ranta dayalı bir hareketlenme başladı. Biz artık her ne kadar 1/100.000’lik planımız var ama, bununla yetinmeyip, kentin geleceğiyle ilgili akıllı kent neler yapabileceğimiz, bilimin ve teknolojinin içerisinde yer aldığı bir süreci planlamanın tamda zamanı. Artık dünyada devletler yarışmıyor. Şehirler yarışıyor. Dolayısıyla biz Çanakkale’nin potansiyelini biliyoruz. Bunları şimdi akıllı bir kent yaratma adına nasıl projelendirebiliriz çalışmasını yapmanın tam zamanı. Yani zaten yapılanda budur” diye konuştu.
 
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ise konuşmasında, Çanakkale’nin gelecek 10 yıl içinde nüfus, sanayileşme, gelişme ve büyüme trendlerini akıllı teknolojiler ile yön vermenin ve yönetmenin mümkün olduğuna inandığını söyledi.
 
Novusens İnovasyon v Girişimcilik Enstitüsü Kurucusu Berrin Benli ise, “ Aklım Fikrim Çanakkale projemiz, Çanakkale’mizin akıllı şehre dönüşüm yolculuğunun ilk aşaması oldu. Proje ekibi olarak bu uzun dönüşüm yolculuğunda ilk kıvılcımı çakmanın heyecanını yaşıyoruz. Akıllı şehre dönüşüm sürecini izlemesi bakımından, kendi ölçeğindeki pek çok kentimize örnek olmasını arzu ediyoruz. Akıllı şehir uygulamalarında başarının en büyük anahtarı “işbirliği” yapabilmekte gizli. Çanakkale’mizde gerek kurumlar arası gerekse vatandaşlar arasında bu iş birliğini ve uyumu yaşamanın mutluluğu içindeyiz. El ele vererek bu dönüşüm yolculuğunda pek çok ilke imza atarak Çanakkale’mizin sadece ülkemizde değil, küresel ölçekte de rol model olmasını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
‘Aklım Fikrim Çanakkale’ projesinin amacı ve gelinen noktanın anlatıldığı toplantıya Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Okyay, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile proje ortakları Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve Novusens İnovasyon ve Girişimcilik Enstitüsü Kurucusu Berrin Benli katıldı.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit