Arslan’ın yaptığı eserler arasında saz, gitar, klasik gitar, elektro gitar, ud, kemençe, kanun, çello, keman, kabak kemane, ney, tambur, cümbüş, piyano gibi 26 farklı enstrüman bulunuyor.
 
"Dünden Bugüne Geleneksel Türk El Sanatları Şöleni" için Çanakkale'ye gelen Cevat Arslan, çocukluğundan bu yana el sanatları ile uğraşıyor. Arslan’ı minyatür el sanatlarına yönlendiren ise müzik aleti olarak çaldığı saz. Çalmış olduğu sazdan esinlenerek minyatürünü yaparak yola çıkan Arslan bugün 26 çeşit farklı enstrümanın minyatürünü yapıyor.
 
Çocukluğumdan beri el sanatlarıyla uğraşıyorum ama bundan 20 sene önce kendim müzik aleti olarak saz çaldığım için, duvardaki çalmış olduğum sazdan esinlenerek neden bunu minyatürleştirmeyeyim diye düşünerek yola çıktığını söyleyen Arslan:“ Önce sazı yaptım derken zaman içerisinde bu sayıyı 26 çeşide çıkardım. Bu şekilde başladım ben bu müzik aletlerini yapmaya. Bunlar saz, gitar, klasik gitar, elektro gitar, ud, kemençe, kanun, çello, keman, kabak kemane, ney, tambur, cümbüş, piyano ve Orta Asya ülkelerine ait Batı tarzı müzik aletlerinden birkaçını daha yaptım” dedi.
 
Arslan, günümüzde minyatür müzik aletlerini insanların çok bilmediğinin altını çizdi.  Minyatür müzik aletlerini eşi ile birlikte yaptığını belirten Arslan:“ Eşimle birlikte yapıyorum o benim destekçim. Bir tane müzik aleti 52 defa elden geçiyor. Bunun 26’sı benim elimden 26’sı eşimin elinden geçiyor. Biz bunu fazla yaptığımız için ayda ortalama 300 tane anca yapabiliyoruz eşimle beraber” şeklinde konuştu.
 
Minyatür müzik aletlerinin yapımı ile ilgili kendilerine insanların başvuruda bulunduğunu söyleyen Arslan sözlerini şöyle sürdürdü:“ Geliyorlar bunu bize öğretir misiniz diyorlar. Bazı insanlarla da başladık bununla ama emin olun ki şimdiki gençler el sanatlarından daha ziyade hazır ve kolay para kazanmanın yolunu tercih ediyorlar. Zannedersem bu meslek benimle birlikte gidecek ve kimseye öğretemeyeceğim çünkü diğer el sanatlarında olduğu gibi şimdiki gençler el sanatlarına rağbet etmiyorlar. Biz son kuşağız diye düşünüyorum”
 
Haber: Fehmi Şenyiğit