Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 81 ilde "Lider Çocuk Tarım Kampı" adı altında İlköğretim 4. Sınıf öğrencilerine yönelik doğa bilinci ve çevre farkındalığını kazandırmak, tabiatla buluşmalarını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenliği hakkında bilgi vermek amacıyla kamp etkinlikleri düzenleniyor.
 
Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce “Lider Çocuk Tarım Kampı” adı altında 3 gün süreli etkinlik, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce belirlenen Merkez Özlem Kayalı İlköğretim 4.Sınıflarından oluşan 24 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda bir konuşma yapan Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H.İbrahim Büyükgaga; "Şehirde yaşayan toprağı, bitkiyi ağacı tanımayan çocuklarımızı, Lider Çocuk Tarım Kampı adı altında bir etkinlikle doğayla buluşturmayı amaçladık.  Bu kamp ile çocuklarımız doğayı daha yakından tanıyacaklar, tarım nasıl yapılıyor, gıda ürünleri nasıl üretiliyor, tarladan sofraya nasıl geliyor bunu görecekler, kırsalda yaşayan çiftçilikle uğraşan insanlarımızı görüp daha yakından tanıyacaklar" dedi.
 
"Lider Çocuk Tarım Kampı" etkinliğinin ilk gününde minik öğrenciler Çanakkale’de Kırsal Turizm'in önde gelen yerlerinden olan Ayazmada doğa ile kucaklaşma şansı yakaladılar. S.S.Evciler Köyü/ Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait  "Ayazma Alabalık Üretim" tesisini ziyaret eden minikler Alabalık üretimi hakkında bilgi edindiler. İlk günün son etkinliğinde ise Mehmet Demiroğlu'na ait "topraksız tarım seraları" ziyaret edildi. Topraksız tarım ile meyve ve sebze üretimi yapılan seralarda üretim teknikleri, yapılan işlemler ve topraksız tarımın avantajları hakkında öğrencilere bilgiler verildi.
 
Kampın ikinci gününde Ezine Çamlıca köyünde bulunan "Güleryüz Saanen Irkı Keçi Çiftliği" ziyaret edildi. Burada çocuklar otomatik sağım sistemini uygulamalı olarak yaptılar ve yeni doğmuş oğlaklarla bire bir temas ederek işletme hakkında bilgi edindiler. Daha sonra ise Çanakkale’ye özgü olan ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi haline gelen Coğrafi İşaret tescil belgesine (Menşei işaretine) sahip "Ezine peyniri" üretimi yapan işletmelerden biri olan Özsoylar Gıda ve Süt San. Tic. A.Ş. ziyaret edildi. Tesiste beyaz peynir ve kaşar peynirinin üretim aşamaları üretim sırasında gezilerek görüldü. Tesisin laboratuvar bölümünde de peynire yapılan testler uygulamalı olarak gösterildi. Ayrıca çocuklar peynir çeşitleri tatma fırsatı buldular. Son olarak Gökçebayır köyünde Ümit Akgün adlı genç girişimciye ait seralarda yetişen meyve sebzelerin yetiştirme şeklini ve biyolojik mücadele yöntemlerini yerinde görerek incelediler, üreticiden bilgiler aldılar.
 
Kampın son gününde ise, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi bünyesinde bulunan aynı zamanda Türkiye'nin ilk ve tek deniz müzesi "Piri Reis Deniz Müzesi" ziyaret edildi. Müze Koordinatörü Öğr. Gör. Pınar İşmen tarafından gerçekleştirilen sunumla müzenin özel koleksiyonlarından olan deniz canlıları farklı tarihlerde Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de yakalanmış iki yüzden fazla kemikli ve kıkırdaklı balık ile su omurgasızları adı altında toplanan kafadanbacaklılar ve kabuklular ve daha birçok çeşitten oluşan müzeyi, çocuklar gezerek, görerek ve yerinde, inceleyerek bilgi sahibi olarak ayrıldılar.
 
Daha sonra İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün bahçesinde açılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016 yılında  "Tarım ve İnsan" konulu ulusal Fotoğraf Yarışması'nda dereceye giren fotoğraflardan oluşan sergiyi gezerek tarımın her dalındaki faaliyetleri yansıtan görsel şenliği gezerek doyasıya yaşadılar.  Etkinliğin sonunda İl Müdür Vekili Mehmet Sezer, öğrencilere hitaben kampın kapanış konuşmasını yaparak üç gün süreli gerçekleştirdiğimiz "Lider Çocuk Tarım Kampı" etkinliği boyunca tarımla ilgili temel bilgilerin yanı sıra Bitkisel ve Hayvansal üretimi uygulamalı olarak yerinde inceleme,  çiftçiler ile tanışma, kaynaşma şansı yakaladınız diyerek bu tarz etkinliklerin daha fazla olmasını diledi ve 24 çocuğa katılım belgesi verilerek etkinlik sonlandırıldı.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit